fbpx
8 julija, 2019

125 LET OROŽNOVE KOČE

Prva koča Slovenskega planinskega društva

PROGRAM OB 125. OBLETNICI OROŽNOVE KOČE

PROSLAVA OB 125. OBLETNICI LETNICI OROŽNOVE KOČE in DAN BOHINJSKIH PLANINCEV

Vodeni pohodi na proslavo ob 125 letnici Orožnove koče

Planinska proslava v okviru praznovanja občinskega praznika

  • Datum in ura: 23. avgust 2019, ob 18:00
  • Lokacija: Spomenik štirim srčnim možem, Ribčev Laz

Predstavitev knjige Jožeta Miheliča

  • Julij 2019
  • Lokacija: Bohinjska Bistrica

Priložnostna razstava o Orožnovi koči

  • Oktober, november, december
  • Lokaciji: Stara Fužina in Bohinjska Bistrica

Strokovni posvet o prvih planinskih kočah, njihovem pomenu in razvoju

  • Oktober
  • Lokacija: Stara Fužina

Kolikokrat smo bili Bohinjci prvi?

Besedilo: Marko Viduka

Ali smo Bohinjci prvič postavili prvo slovensko planinsko kočo ali celo prvi dve? Morda se nam v zapisih in uradnih dokumentih godi resnična krivica, da naši »Triglavski prijatelji« niso bili priznani kot planinsko društvo, navsezadnje pa so ostali tudi brez prvega uradnega zavetišča pod Triglavom v okrilju naših gora. Morda je bila kriva zgolj klima – politična, buditeljska, uporniška – in hude zime, ki so dlje časa tresle temelje bohinjskega gorniškega turizma. Šalo na stran, morda pa se je Bohinju pravica vendarle zgodila z odprtjem Orožnove koče leta 1894.

Upravičeno lahko trdimo, da smo bili pri postavljanju slovenskih koč v našem visokogorju Bohinjci zopet prvi. Društvo Triglavski prijatelji, ki je prepoznalo potrebo po urejenem in krovnem društvu slovenskih ljubiteljev gora, je postavilo tudi prvo slovensko zavetišče pod Triglavom – Triglavski tempelj. Župnik Ivan Žan in vodnik Jože Škantar iz Srednje vasi v Bohinju sta postavila temelje slovenskega organiziranega gorništva in bila v tem zopet prva med vsemi Slovenci. Morda društvo v soju takratnih okoliščin res ni zaživelo in bilo uradno potrjeno, vendar tudi spričo okoliščin ne smemo oslabiti pomena neuspešnosti društva niti propada Triglavskega templja. Ali lahko trdimo, da smo bili največkrat prvi tudi v osvajanju slovenskega visokogorja in postavljanju temeljev slovenske planinske kulture? Verjetno lahko. Tega bo že skoraj 150 let!

Navsezadnje smo prvi tudi dokumentirano osvojili Triglav. Že pred dobrimi 240 leti. Kaj vse so naši Bohinjci v Triglavskem pogorju še naredili prvič?

 

Povezave do posameznih dogodkov

Naroči se na e-novice

Z nadaljnjo uporabo strani se strinjate z uporabo piškotkov. OK Več...