fbpx
13 novembra, 2018

4 TRIGLAVSKE ROŽE ZA 4 SRČNE MOŽE

Ali pa vsaj ena Bohinjska cvetlica za pušeljc vseh Bohinjcev

Vsaka generacija ima svoje znanje. Nekaj ga vsak letnik človeških cvetk seveda podeduje, če ima to srečo. Večino »pameti« pa si moramo med življenjem sami pridobiti. Poznavanje cvetlic in zeli je nekaterim sicer položeno v zibelko in kolikor lahko »takšnim« zavidamo, pa smo lahko ravno tako hvaležni vsem, ki že dvanajsto leto ustvarjajo Mednarodni festival alpskega cvetja.

BOHINJ JE POPOLNA ZIBEL ZA ROJSTVO FESTIVALA CVETJA

V Bohinju imamo to srečo, da smo lahko na strani botaničnih poznavalcev ali pa povsem nevednih laikov in si vendarle kadarkoli oboji delimo enako navdušenje nad silno pestrostjo rastlinskega bogastva Bohinja. Bohinj ves čas in povsod cveti. V grobem lahko to razkošje omejimo na dva tisoč metrov višinske razlike, na alpsko in primorsko stran, na sončne in senčne lege, na zimo in pomlad, ki ravno tako hodita z roko v roki, kot hodijo gozd, travniki in skalovje. Botanikom v tako pestri pokrajinski in klimatski mavrici zagotovo ne zmanjka navdiha.

Kam bolj bi torej sodil tovrsten festival, če ne ravno v Bohinj in kje bolj bi v evropskih Alpah lahko našel primernejše mesto? Mi smo medtem lahko v tem paradižu poznavalci ali nevedneži in ni ga med nami, ki ga s pestrim programom, festival ne bi še česa novega naučil. Seveda, oči in ušesa moramo imeti ves čas odprta.

KAJ PA IMAJO SKUPNEGA CVETJA IN ŠTIRJE SRČNI?

Zgodbo o štirih srčnih možeh dobro poznamo. Letos se bomo z njo srečali še v nešteto oblikah, ta pa je nekoliko posebna in barvita.

Kaj povezuje štiri srčne može s štirimi triglavskimi rožami – poleg številke, seveda? In ravno te so varljive. Botanik Hacquet bi skoraj priplezal tja gor malce pred našimi Bohinjci. Ampak pri toliko cvetočih bohinjskih lepoticah in vsaj štirih jeklenih možeh so številke odveč. Recimo, da so triglavske rože najmanj štiri. Najmanj zato, ker ima Triglav tri glave in če ima nekdo tri glave, ima lahko tudi vsaj tri rože po glavi, ne pa štiri za može, ki so prvi stopili nanj. Morda jih lahko najdemo…

PANTEON BOHINJSKIH ROŽIC

Vsekakor je Triglav med tistimi najvišjimi nacionalnimi vrhovi, ki nosijo svoje ime v največ rožah. Triglavska roža je med prvimi, pa triglavski dimek, triglavska neboglasnica in triglavski svišč. Nikakor seveda ne smemo pozabiti na druge čudovite cvetlice, ki so ali endemične ali pa preprosto tako izjemne in neponovljive, da nosijo svoje bohinjsko ime. Takšna je bohinjska perunika (Iris pallida cengialti vochinensis) – božanskega imena.

Perun je kot naš Triglav med bogovi največji in če si mitologijo interpretiramo kot nam paše, potem je Perun tudi tisti, ki dela dež in vsi vemo, da ga zna nekdo zelo dobro delati ravno v Bohinju. Iris pa lahko kot grško boginjo povežemo z mavrico in torej ne preseneča v nebo vpijoče dejstvo, da je bohinjska perunika s svojimi simboličnimi pomeni poimenovana po bistroumni dovzetnosti botanika Alfonza Paulina. Če bi našo peruniko poznali Francozi, bi Bohinj zagotovo poskušali zavzeti v imenu francoske krone, ker je iris tista heraldična lilija, ki jo pač v grbu častijo Francozi.

IZJEMNA RAZNOVRSTNOST IN ZAPUŠČINA ZOISOV

Med ostalim cvetličnim bogastvom Bohinja je celo 40 orhidej. Marsikatera izmed njih bi lahko bila poimenovana po tem koščku sveta, imamo pa zato vsaj še dve zveneči cvetlici, ki nosita imeni po precej znamenitima možema. Ta dva sta v naših krajih pustila velik pečat in se tudi s cvetlicami zapisala v naše naravno bogastvo. Ena izmed njih je Zoisova zvončica. Ime nosi po bratu enega izmed največjih in najplodnejših slovenskih mecenov ter ljubitelju vsega lepega na kranjskem, najbolj pa prirodnega bogastva.

Industrialec Zois je v Bohinju podpiral raziskovanje in odkrivanje triglavskega pogorja. Financiral je številne odprave v gore in tudi štiri srčne može, ki so prvi prilezli na vrh Triglava. Podpiral pa je tudi Hacquetove odprave, poskuse osvojitve Triglava in prirodoslovna raziskovanja. Zoisova zvončica nosi ime po Karlu, Žigovem bratu, ki je bohinjske gore in floro neizmerno ljubil, nepopisljivo ljubezen do našega konca pa nam ni zapustil v enaki meri, kot jo je sam doživljal. Njegovo dediščino lahko občudujemo v verjetno prvem botaničnem vrtu pri nas – gradu Brdo pri Kranju in v imenitnem herbariju s preko dva tisoč rastlinami. Sicer se pa poleg čudovite zvončice po njem imenuje tudi Zoisova vijolica, ampak to ni več bohinjska zgodba.

Dva Zoisa sta botrovala še drugima dvema, ki sta bohinjsko ime in naravno bogastvo ponesla v svet. Balthasar Hacquet in Valentin Vodnik. Za njiju pa se bo še kdaj našel prostor.

BOTANIČNI VRTOVI BOHINJA

Botanično bogastvo Bohinja si med Mednarodnim festivalom alpskega cvetja oglejte sami tudi v naravnih botaničnih vrtovih Črne prsti, Velega polja, na Goričici in vseh bohinjskih planinah. Doživite to razkošje kot so ga Zoisi in Hacqueti. Med bohotnimi cvetočimi travniki v dolinah so gorski vrtovi med festivalom popolnoma intimni in predstavljajo najgloblji botanični odklop. Zberite pogum in se prijavite na kakšno izmed festivalsko najbolj nepozabnih izkušenj po rastlinskem bogastvu Bohinja.

Bohinj cveti!

 

Naroči se na e-novice

Z nadaljnjo uporabo strani se strinjate z uporabo piškotkov. OK Več...