fbpx
10 septembra, 2018

40 LET BOHINJSKE PLANINSKE POTI

2017 // Z vrha na vrh, s prelaza na prelaz

Bohinjsko planinsko plezalno pot, ki povezuje spodnje in zgornje bohinjske gore, so v spomin na štiri može, ki so leta 1778 prvi stopili na Triglav, začrtali že leta 1977. Pot vas pelje na 36 točk planinskih vrhov in na 8 dvatisočakov. Vsem, ki prehodijo planinski del in svoje viskogorske podvige potrdijo z zbranimi žigi v knjižici, pripadata srebrni znak in diploma, za osvojene dvatisočake pa zlati znak in diploma.

Letos mineva 40 let od začrtanja Bohinjske planinske poti, na kar sta planinski društvi iz Bohinjske Bistrice
in Srednje vasi še posebej ponosni.

POHODNIŠTVO V BOHINJU

Bohinj je vedno in za vsakogar najboljše izhodišče za podajanje v svet pod Triglavom, zato so tudi Triglav najprej osvojili Bohinjci – dovolj drzni, da so si nemara rekli, da tam zgoraj pa še niso bili, pod njim pa vsak dan. Drugače tudi ni moglo biti.

Označenih planinskih poti je v Bohinju za več kot 300 km. Bohinjske planine so prepredene s potmi. V značaju Bohinjcev je, da pogledujejo gor in rinejo “grvn”. Poleti ženejo živali in se preselijo na planine delat sir, včasih pa so po planinah iskali in kopali železovo rudo. Rudarji so v Bohinj prihajali od blizu in daleč – kot danes turisti in obiskovalci naših gora. Morda so ravno zaradi paše in rude bohinjske gore odlično in množično prepredene s pohodniškimi in planinskimi potmi?

Za številne med njimi je dovolj že dobra volja in primeren gojzar, spet druge lahko predstavljajo mnogo večji izziv. Vsakomur seveda ni treba na Triglav, saj je že sprehod ob jezeru lahko pravo doživetje barv in svetlobe, čudovitih pogledov ter idiličnih
kotičkov v oazi neokrnjene narave. Bohinj pa seveda nudi neprimerno več od jezerske idile. Podajte se do slapa Savice, skozi korita Mostnice na planino Voje, na Vogel, Pokljuko, Vodnikov razglednik … Možnosti za družine in manj zahtevne pohode so neizmerne.

Z VSO DRUŽINO V HRIBE!

Bohinjske planine so odlične za enodnevne izlete ali zanimive družinske vikende v Julijcih. Pod Triglavom so številne idilične in zavarovane planine, kjer jeseni še najbolj občutite mir in spokojnost in vas planšarsko življenje neizogibno povleče v objem drugačnih časov.

240 LET OSVOJITVE TRIGLAVA

Naslednje leto bo Bohinj praznoval 240 let osvojitve Triglava. Takrat so štirje Bohinjci ali srčni možje, kot jim rečemo
v Bohinju, prvi osvojili najvišji vrh v Sloveniji. Od takrat se je nanj povzpelo že na tisoče Slovencev in drugih ljubiteljev
gora, vendar so zdaj poti označene, zavarovane in koče polne. Vseeno pa se mora tudi danes vsak planinec spoštljivo obnašati do našega očaka, tako kot so se tudi prvopristopniki.

PAMET V ROKE IN DOBER ČEVELJ NA NOGE!

Vseeno pa moramo opozoriti, da Julijskih Alp ne gre podcenjevati. Preden se odpravite v gore najprej izberite svojim fizičnim sposobnostim primeren cilj, poskrbite za ustrezno opremo (vremenskim razmeram primerna oblačila in obutev) in okrepčilo ter vnaprej predvidite možne zaplete (da vas ujame noč ali nenapovedana nevihta…).

Seveda pa nam ni treba posebej poudarjati, da alkohol in druge psihoaktivne snovi ne sodijo na planine in v gore, da se zavarovanih rastlin ne trga in ne uničuje, da s sabo v dolino odnesete smeti, in da se v gorah obnašate spoštljivo tudi do živali in drugih obiskovalcev.

Naroči se na e-novice

Z nadaljnjo uporabo strani se strinjate z uporabo piškotkov. OK Več...