fbpx
7 septembra, 2018

60 LET KRAVJEGA BALA

2017 // Praznik vladaric bohinjskih planin

Kravji bal je legendarna Slovenska prireditev, edinstven bohinjski praznik ob vrnitvi živine, pastirjev in planšarjev s planin.

Na spletni strani Kravjega bala lahko preberemo, da se le malokdo med Bohinjci se spominja začetkov Kravjega bala, ki izhajajo iz praznovanja v poklon planšarjem, ki so gnali gospodarjeve trope krav v prelepe bohinjske planine. Že dolgo preden se je izoblikovala prireditev v Ukancu, so gospodarji v stari gostilni pri Tomaževcu v Bohinjski Češnjici vsako leto na god svetega Martina priredili zabavo za planšarje, ki so jeseni prignali svoje trope v dolino. Glas o veselici je zajel celotno bohinjsko kotlino in tista jesenska nedelja je predstavljala veselico za cel Bohinj.

Okoli leta 1925 so se domislili, da bi se ob koncu turistične sezone planšarjem pri praznovanju pridružili tudi natakarji bohinjskih hotelov in tako se je planšarski praznik iz Bohinjske Češnjice preselil v Ukanc. Dolga leta je bil to praznik za domačine, ki je privabljal Bohinjce iz obeh dolin. Peš in na vozovih so vsako leto hiteli v Ukanc na praznovanje.

Po drugi svetovni vojni (leta 1954) je bohinjski Kravji bal dobil novo vsebino in novo preobleko. Iz praznika Bohinjcev je postal tradicionalna, organizirana atrakcija bohinjskega turizma. V taki obliki se tradicionalno ponavlja vsako leto – z redkimi vmesnimi odpovedmi in letos prireditev praznuje že 60 let.

Naroči se na e-novice

Z nadaljnjo uporabo strani se strinjate z uporabo piškotkov. OK Več...