fbpx
15 maja, 2019

ANKETA O DOLOČITVI TURISTIČNE TAKSE

Občine so dolžne svoje odloke uskladiti z novim zakonom v roku 3 mesecev od dneva začetka veljavnosti zakona.

ANKETA O DOLOČITVI VIŠINE TURISTIČNE TAKSE

Državni zbor je 15. februarja 2018 sprejel nov Zakon o spodbujanju razvoja turizma (Uradni list RS, št. 13/18), ki je začel veljati 15. marca 2018. Najpomembnejše spremembe glede na prejšnji zakon se nanašajo na turistično takso in sicer:

  • občine lahko po novem določijo turistično takso v znesku do 2,50 eur na gosta na noč (višino določajo občine samostojno),
  • ni več predpisanega popusta na takso za bivanja v kampih oz. oprostitev plačila članom PZS v planinskih domovih,
  • uvaja se promocijska taksa, ki jo bo potrebno nakazovati na STO in ki se obračuna v višini 25% od osnovne občinske takse.

Občine so dolžne svoje odloke uskladiti z novim zakonom v roku 3 mesecev od dneva začetka veljavnosti zakona. Promocijska taksa se uvede s 1. 1. 2019.

Vse ostale odločitve o višini in načinu uvajanja sprememb so pristojnost občin in vsakega posameznega občinskega sveta. Pričakujmo, da bodo turistično takso povišale vse turistične občine v Sloveniji, nekatere jo bodo razlikovale po sezonah, druge tudi po krajih. Turistična taksa je dajatev, ki jo plačujejo obiskovalci, namenjena pa je za informacijsko službo, trženje in promocijo turizma, za razvoj in vzdrževanje javne infrastrukture in javnih površin, namenjenih turizmu, prireditve in druge storitve, ki jih turistom nudimo brezplačno (15. člen ZSRT-1).

Dodajamo povezavo do spletne ankete in vas prosimo, da jo izpolnite. Namen ankete je občini predstaviti mnenje turističnih ponudnikov in prispevati k čim boljšim odločitvam občinskih organov.

Spletna anketa je dosegljiva na tej povezavi. Zahvaljujemo se vam za sodelovanje in vas lepo pozdravljamo!

Naroči se na e-novice

Z nadaljnjo uporabo strani se strinjate z uporabo piškotkov. OK Več...