fbpx
25 Januar, 2018

CERKEV SVETEGA MARTINA V SREDNJI VASI

Akustično izjemna cerkev je vsako poletje prizorišče Glasbenega poletja v Bohinju

KAJ ZANIMIVEGA VAM LAHKO PONUDI CERKEV SVETEGA MARTINA?

Baročna cerkev Svetega Martina stoji na hribčku nad vasjo Srednja vas. Monumentalno in kakovostno baročno arhitekturo župnijske cerkve svetega Martina v Srednji vasi dopolnjujejo kor z ograjo in rokokojsko navdihnjene orgle Johanna Gottfrieda Kunsta iz leta 1830. Orgle in kor so v letu 2002 temeljito obnovili in osvežili, zato si jih je vredno ogledati in jim prisluhniti.

Cerkev stoji na srednjeveških temeljih in je bila omenjena že v virih iz konca 15. stoletja, pozidana je bila v 18. stoletja. Postavljena je na izjemno lokacijo, ki jo odlikuje razgled na zgornjo in spodnjo dolino.

V cerkvi in na zunanjščini si lahko ogledamo slike znanih slovenskih slikarjev: od baročnega slikarja Franca Jelovška, kamniškega slikarja Matije Koželja in Prešernovega prijatelja Matevža Langusa.

Izjemno lokacijo poudarja zvonik z značilno čebulasto streho. Kakovostno baročno arhitekturo dopolnjujejo freske baročnega slikarja Franca Jelovška (Sončna ura in Škapulirska Marija) na južni zunanjščini cerkve ter Vnebovzetje Sv. Martina za glavnim oltarjem.

PREBERITE SI PODROBNOSTI O OBNOVI ORGEL V CERKVI SVETEGA MARTINA:

Lokacija

Naroči se na e-novice

Z nadaljnjo uporabo strani se strinjate z uporabo piškotkov. OK Več...