fbpx
25 Januar, 2018

KAŠČE V BOHINJU

V preteklosti so bile kašče poleg cerkva edine zidane stavbe

Služile so shranjevanju poljskih pridelkov. V Bohinju je ohranjenih 6 kašč (od tega dve v Srednji vasi in štiri na Ravnah). Danes spomeniško zavarovane kašče so nastale v 17. in 18. stoletju.

KAJ NAM LAHKO O PRETEKLOSTI BOHINJA POVEDO KAŠČE?

V Bohinju sta najstarejši kašči v Srednji vasi. Španova in Prežljeva kašča sta bili sezidani nekje na začetku 17. stoletja. Približno 100 let starejše kašče najdete na Ravnah (Rozmanova, Cjanova, Pavlova in Pangrcova kašča). Vseh šest kašč je spomeniško zavarovanih in si jih je možno ogledati samo od zunaj.

Kašče so zelo zanimiv primer kmečke arhitekture. S svojimi poslikavami kašče v Bohinju* kažejo na svoj pomen za lastnike. Kažejo tudi na široka kulturna obzorja srednjeveškega človeka v Bohinju in alpskem prostoru nasploh.

Sicer skromna, pa vendar modna umetnost, ni prav nič zaostajala za kranjskim povprečjem. Skrbno in lično poslikane kašče hkrati tudi zanikajo dojemanje srednjeveških kmetov kot socialnega dna družbe, ampak jih umešča v posebno plast ljudstva, ki je, vsaj v svojih krogih, gojila visoko pripadnostno zavest.

* Poslikave na kaščah v Srednji vasi so na žalost že povsem zbledele, največ na račun izpostavljene lokacije neposredno ob glavni prometnici skozi Srednjo vas.

Lokacija

Naroči se na e-novice

Z nadaljnjo uporabo strani se strinjate z uporabo piškotkov. OK Več...