fbpx
18 septembra, 2019

BOHINJSKI TOPLARJI

Stogovi oziroma kozolci toplarji so ena najznačilnejših stavbarskih zanimivosti v Bohinju.

Posebno mesto v lokalnem stavbarstvu Bohinja zavzemajo toplarji – bohinjski stogovi, postavljeni v gručah ali posamično ob domačijah, na robovih vasi in senožetnih planinah.

Za kaj so uporabljali stogove?

Stogovi ali kozolci so namenjeni sušenju v času košnje, žetve, za spravilo sena, pa tudi za zaščito pred slabim vremenom. Specifična konstrukcija zagotavlja izjemno zračnost, hkrati pa je likovno dodelana in elegantna, čeprav na videz povsem preprosta. Izročilo, ohranjena in nespremenjena namembnost ter uporaba lokalnega gradiva potrjujejo gospodarsko utemeljenost in smotrnost kozolcev.

ZNAMENITA SKUPINA KOZOLCEV TOPLARJEV POD STUDORJEM

Znamenita skupina toplarjev stoji pod vznožjem kopaste gore Studor na zasebni zemlji, ki je bila kmetom razdeljena v času tlačanske odveze in zemljiške reforme. Zaradi svoje lege, zanimive tesarske izdelave in neobičajne zgostitve predstavljajo krajinsko posebnost tudi v svetovnem merilu.

Razlog za  zgostitev kozolcev pred vhodom v vas so ozke in podolgovate parcele. Te pa so nastale s čisto uradniško delitvijo zemlje, ki je potekala na katastrski karti z ravnilom.

Dostop

Do znamenite skupine toplarjev pridemo po glavni cesti iz Stare Fužine proti Srednji vasi. Stogovi stojijo na križišču, kjer je odcep za vas Studor.

KOZOLCI V ZASELKU VOGAR NA ZGORNJEM ZEVTU

Kozolci na Zgornjem Zevtu se od običajne lesene konstrukcije kozolcev – stogov v Bohinju razlikujejo po zidanih stebrih. Ta način gradnje so s seboj prinesli nemški priseljenci iz južne Tirolske, ki so se naselili v 13. stoletju v zgornji Selški dolini.

V zaselku Vogar si lahko ogledamo dva kozolca – stogova, ki sta predstavnika opisanega načina gradnje. Pod enim kozolcem lastniki hranijo lepo ohranjene lesene vozove od ročne dvokolice do lojtrskih vozov različnih velikosti za vprežno živino. V neposredni bližini (prosti severu) stojita še dve stavbi: pažba – hišica, v kateri so obdelovali in sušili lan ter kozjek – hišica za koze.

Dostop

V zaselek Vogar poleg Zgornjega Zevta pridemo po cesti na Koprivnik, kjer se odcepi lokalna asfaltirana cesta. Po njej se je treba peljati ali hoditi (okoli 30 min) do konca asfalta, kjer sta dve domačiji.

Lokacija

Naroči se na e-novice

Z nadaljnjo uporabo strani se strinjate z uporabo piškotkov. OK Več...