fbpx
11 Junij, 2018

POKOPALIŠČE IZ PRVE SVETOVNE VOJNE V UKANCU

Leži tik ob cesti Zlatorog - Savica, pod spodnjo postajo žičnice na Vogel.

Bohinj je bil v letih 1915-1917 zaledje soške fronte. Iz bolnice na Komni so v dolino vozili številne ranjence. Padle vojake so pokopavali na različnih krajih. Nekaj jih počiva tudi na manjšem vojaškem pokopališču v Ukancu.

Vojaško pokopališče v Ukancu leži na položnem pobočju pod spodnjo postajo gondolske žičnice za Vogel, nad cesto, ki vodi proti slapu Savica. Na njem je v ravnih vrstah 282 grobov, obdanih z naravnimi kamni, z lesenimi križi na betonskih podstavkih. Pokopališče zamejuje lesen plot.

Na zaključku poti, ki vodi od vhoda z železnimi kovanimi vrati in s portalom, na katerih sta letnici 1914-1918, je okoli 1,5 m visok spomenik iz naravnega kamna, posvečen padlim vojakom, junakom Krna in braniteljem Bohinja v letih 1915-1916, kar poudarjata nemški in slovenski napis.

Sredi pokopališča stoji lesena kapelica iz smrekovih okroglic, krita s skodlami, za katero je več let skrbel domačin, slikar Valentin Hodnik. Na slemenu je manjši stolpič. Pred kapelico je nekaj stopnic iz naravnega kamna. V podstavek je vzidana spominska plošča padlim vojakom različnih narodnosti.

Lokacija

Naroči se na e-novice

Z nadaljnjo uporabo strani se strinjate z uporabo piškotkov. OK Več...