fbpx
13 Junij, 2018

SLAP IN JAMA GOVIC

Veličasten hudourniški slap izvira iz jame, ki jo lahko obiščemo v sušnih delih leta.

Slap Govic je veličasten hudourniški slap, ki ga lahko opazujemo zgolj ob zelo močnih nalivih in je viden le nekaj ur po izbruhu. Izvira iz jame na južnem pobočju Pršivca, okoli 130 m nad Bohinjskim jezerom. Jamo je možno obiskati le z vodnikom in ustrezno opremo, saj vključuje kar nekaj spustov po vrvi.

LEGENDA O ZMAJU GOVICU

Slap Govic je občasen hudourniški slap, ki priteče iz cevasto oblikovanega rova z zglajenimi stenami iz stene Pršivca. Po legendi je za izbruh slapa zaslužen zmaj Govic, ki spi na dnu brezna. Ko ga zvišan nivo vode požgečka po trebuhu, se razjezi in besno maha z repom ter s tem povzroči bobneč in silovit izbruh mogočnega slapu, ki priteče nad polotokom na Jami in na poti podira drevesa in prevrača skale. Ko se nivo vode zniža se zmaj umiri in zadovoljno zaspi nazaj.

KDAJ IN OD KJE OPAZOVATI SLAP GOVIC

Izbruh Govica je redek pojav, ki ga je najlepše opazovati z nasprotnega brega (od Naklovih glav do Ukanca) ali pa z Rjave skale na Voglu. Da bi lahko bili priča temu veličastnemu razkazovanju moči naravnih elementov, je potrebno veliko dežja, saj se mora napolniti široko razpreden sistem rovov, sifonov in nateg. Včasih lahko mine tudi več let do naslednjega izbruha.

JAMARSKE PUSTOLOVŠČINE V JAMI GOVIC

Del teh jam lahko v sušnih obdobjih raziščemo s pomočjo izkušenega jamskega vodnika. Ta vas popelje do najnižje točke jame Govic, kjer si lahko ogledate prelepo malo jezero. Ker jamarski podvig vključuje tudi tri daljše spuste z vrvjo, se priporoča samo fizično dobro pripravljenim pustolovcem.

Lokacija

Naroči se na e-novice

Z nadaljnjo uporabo strani se strinjate z uporabo piškotkov. OK Več...