Januar 30, 2018

STUDOR (1002 M)

Razgledna točka z edinstvenim pogledom na Bohinjsko jezero in Zgornjo bohinjsko dolino.

Studor je manj poznano, vendar zato nič manj zanimivo razgledišče, ki je hkrati tudi vzletna točka za jadralne padalce.

DOSTOP

Od Hudičevega mostu (pred mostom po stezici za smer Uskovnica) skozi bukov gozd do planine Blatce (839 m) vodi označena in uhojena steza. Od tu se pot odcepi – za dostop na goro Studor zavijete ostro desno in po neoznačeni gozdni poti nadaljujete do razglednega travnatega slemena na zahodnem robu gore.

KORISTNE INFORMACIJE

  • višina cilja: 1002 m
  • čas hoje: 1 ura
  • premagamo 456 višinskih metrov
  • razgled na Bohinjsko jezero se nudi od vzletišča za jadralne padalce
  • razgled na Zgornjo dolino doživite dlje na vzhodu, iz odsekanega roba nad vasjo Studor

ZANIMIVOSTI

Gora Studor je svojo podobo dobila skozi stoletja delovanja narave. Skupaj z Rudnico jo je najprej obrusil ledenik, nato pa je močan potres zrušil vzhodno pobočje gore in jo preoblikoval v mogočno trikotno steno, ki se prepadno bohoti nad vasico Studor pod svojim vznožjem.  O tem pričajo tudi mogočni balvani pod goro ter samo ime (podor, zdor, podzdor…). Starejša vasica je ležala zahodneje, novejše kmetije pa so zgrajene bolj vzhodno. Sedem dni po potresu naj bi domačini pod ruševinami še vedno slišali kikirikati pod skalami ujetega petelina.

Neme priče potresa je tudi naravni steber v steni Studorja (Babji zof oziroma zob) in številna brezna, zajede in razpoke. Janez Pikon ob svojem obisku ene od teh razjed, Pidrovčove luknje (777 m), zapiše, da njena velikost in oblika spominja na obliko manjše cerkve s peščenim in poševnim dnom, nagnjenim proti vzhodu. Opazil je tudi ročno izravnana peščena tla jugozahodno v globini brezna, kjer so še vedno sledi izdelanega bivališča ali ležišča.

Lokacija

Naroči se na e-novice

Z nadaljnjo uporabo strani se strinjate z uporabo piškotkov. VEČ