fbpx
13 Junij, 2018

IZVIR BISTRICE

Bistrica z izvirom Pod Luknjo je najmočnejši pritok Save Bohinjke

Potok, ki teče skozi Bohinjsko Bistrico dobiva vodo iz Spodnjih bohinjskih gora. Potok Bistrica ima slikovito neprehodno sotesko, ki zaenkrat ni urejena za turistični obisk. Ogledate pa si lahko impozanten izvir s slapovi.

KAKO PRIDETE DO IZVIRA BISTRICE?

  • iz Bohinjske Bistrice mimo zaselka Pozabljeno (oznake)
  • iz vasi Žlan (ni oznak)
  • preko Rebra (kjer si lahko ogledate tudi pokopališče iz 1. svetovne vojne)

Od naselja Pozabljeno na Bohinjski Bistrici sledite smerokazom. Gozdni kolovoz, na katerem so vidni ostanki nekdaj tlakovane poti, je primeren za pešačenje in gorsko kolesarjenje. Za celotno pot do izvira potrebujete približno 45 minut lagodne hoje.

Izlet lahko za uro in 15 minut podaljšate (in polepšate) tako, da prestopite most, ki vodi čez Bistrico in se po nemarkirani lovski poti povzpnete strmo na sedlo, ki ga vidite nad seboj. Na vrhu se bodo pred vami razprostrle senožeti Čibrovice (716 metrov), v daljavi nasproti pa veličastna veriga Julijcev. Pot nadaljujte po makadamskem kolovozu proti dolini preko senožeti Dobrave vse do Pozabljenega..

ZGODOVINSKI IN SODOBNI POMEN BISTRICE

Pred 100 leti so nekaj te vode po rakah speljali nad Bohinjsko Bistrico in nato v hidroelektrarno. S proizvedeno elektriko so vrtali bohinjski predor. Danes izvir Bistrice s svojo kristalno čisto vodo polni tudi vodovod za Bohinjsko Bistrico.

Lokacija

Naroči se na e-novice

Z nadaljnjo uporabo strani se strinjate z uporabo piškotkov. OK Več...