maj 17, 2018

BOHINJ CVETI

Ponosni na naš edinstveni festival

Pomlad je v Bohinju najlepša. Ne zato, ker pomlad kjerkoli drugje ne bi bila lepa, vendar se ravno v Bohinju zdi drugačna in bolj posebna. Po dolgi zimi, ko so vrhovi še vedno zasneženi in njihova belina odseva na gladini jezera, so gozdovi sveže zeleni, drevesa cvetijo, travniki cvetijo, pobočja cvetijo, cvetijo celo skale…

Bogastvo cvetja in barv se zdi močnejše in intenzivnejše kot drugod. Sence z gora in izpod oblakov nenehno spreminjajo podobo cvetoče pokrajine. Ravno maja in junija, ko tudi letos poteka že 12. mednarodni festival alpskega cvetja, je Bohinj v eksploziji barv. Ves Bohinj cveti v tisočih odtenkih.

IZJEMNO ZANIMIV IN BOGAT PROGRAM

Letošnji festival se zopet lahko pohvali z izjemno programsko pestrostjo. Lokalnim prebivalcem in obiskovalcem namenjena botanična vodenja, delavnice in predavanja se vrstijo vsak dan. Vodeni botanični sprehodi in tematski izleti so namenjeni vsem generacijam in ljubiteljem cvetlic, narave, zelišč in odkrivanju novih znanj.

Predfestivalsko dogajanje začenjamo že v petek 18. maja z oddajo Dobro jutro Slovenija iz Bohinja. Na snemanju, ki bo potekalo v živo, bomo predstavili Bohinj in povabili Slovence na Medarodni festival alpskega cvetja. Sobota in nedelja (19. 5. in 20. 5.) bosta namenjeni najmlajšim in Zlatorogovi pravljični poti v Ukancu.

URADNI ZAČETEK FESTIVALA

Festival cvetja se bo uradno začel v soboto 26. maja s celodnevno bogato in pestro tržnico ponudnikov iz Bohinja ter vse Slovenije s poudarkom na cvetlicah, zeliščih, medenih izdelkih in kulinariki. Prva festivalska tržnica bo v Bohinjski Bistrici ob domu Joža Ažmana. Skozi tržnico in dogajanje na njej nas bo vodila ga. Marija Merljak. Zaključek sobotnega dogajanja bomo zapeljali v slovesno otvoritev 12. mednarodnega  festivala alpskega cvetja, ki bo letos ponovno v Kulturnem domu Joža Ažmana, kulinarično obarvan dan pa se bo nadaljeval tudi po otvoritveni slovesnosti. Druga festivalska tržnica bo zadnjo festivalsko soboto (9. 6.) Pod Skalco v Ribčevem Lazu, spet pa jo bo vodila poznavalka zdrave prehrane ga. Marija Merljak.

Med pestrim festivalskim programom ne spreglejte kulturnih dogodkov in glasbenih prireditev, koncertov ali nastopov. Tudi letos se bodo na vaških dnevih predstavile bohinjske vasi in prenesle festivalsko dogajanje v svoja vaška središča, gostilne pa bodo svoja vrata odprle s cvetličnimi meniji.

Vsako leto obišče naš edinstven festival vse več ljubiteljev alpskega cvetja. V dobrem desetletju se je festival razvil v obsežno dogajanje, ki z naravnim bogastvom Bohinja in bohinjskimi tradicijami navdušuje in širi krog oboževalcev.

NARAVA IN LJUDJE

Danes festival povezuje Bohinjce z gosti, ki znajo ceniti bohinjska prizadevanja za ohranjanje naravnega bogastva in ravnovesja med ljudmi in krhko naravo. Morda je čarobnost festivala ravno v tem, da je to naš festival. Bohinjci smo vanj vpeti z našim delom in početjem, s prostovoljnimi urami, z nasmehi in gostoljubnostjo.

In ne pozabimo na kulinariko. Cvetlično in zeliščno bogastvo si je utrlo pot tudi v naše gostilne in domove, zato je Bohinj vse bolj prepoznaven tudi po izjemni kulinariki.

NAŠ BOHINJ JE EN VELIK CVETLIČNI VRT

Mednarodni festival alpskega cvetja je čas, ko se Bohinj in Bohinjci pokažemo našim gostom v najlepši luči, v čudoviti naravni kulisi barvitih travnikov in mogočnih gora ter v pristni podobi vsega bogastva bohinjskih tradicij in našega izvirnega načina življenja. Nase in na naš edinstveni festival smo lahko resnično ponosni.

Naroči se na e-novice

Z nadaljnjo uporabo strani se strinjate z uporabo piškotkov. VEČ