fbpx
13 maja, 2019

BOHINJ CVETI

Ponosni na naš edinstveni festival

Pomlad je v Bohinju najlepša. Ne zato, ker pomlad kjerkoli drugje ne bi bila lepa, vendar se ravno v Bohinju zdi drugačna in bolj posebna. Po dolgi zimi, ko so vrhovi še vedno zasneženi in njihova belina odseva na gladini jezera, so gozdovi sveže zeleni, drevesa cvetijo, travniki cvetijo, pobočja cvetijo, cvetijo celo skale…

Bogastvo cvetja in barv se zdi močnejše in intenzivnejše kot drugod. Sence z gora in izpod oblakov nenehno spreminjajo podobo cvetoče pokrajine. Ravno maja in juni Bohinj zažari v eksploziji barv. Ves Bohinj cveti v tisočerih odtenkih.

Celo zgodbo o tem, kako se “gvanta” naša pomald, pa si lahko preberete na dnu te strani.

IZJEMNO ZANIMIV IN BOGAT PROGRAM

Festival vsako leto zaznamuje izjemna programska pestrost. Lokalnim prebivalcem in obiskovalcem namenjena botanična vodenja, delavnice in predavanja se vrstijo vsak dan. Vodeni botanični sprehodi in tematski izleti so namenjeni vsem generacijam in ljubiteljem cvetlic, narave, zelišč in odkrivanju novih znanj.

Dogajanje se začne že v vikendu pred uradnim začetkom festivala in sicer z izjemno prireditvijo U konc sveta so pravljice doma, ki je namenjena otrokom oziroma družinam in se dogaja na Zlatorogovi pravljični poti v Ukancu.

Med pestrim festivalskim programom ne spreglejte kulturnih dogodkov in glasbenih prireditev, koncertov ali nastopov. Tudi letos se bodo na vaških dnevih predstavile bohinjske vasi in prenesle festivalsko dogajanje v svoja vaška središča, gostilne pa bodo svoja vrata odprle s cvetličnimi meniji.

Vsako leto obišče naš edinstven festival vse več ljubiteljev alpskega cvetja. V dobrem desetletju se je festival razvil v obsežno dogajanje, ki z naravnim bogastvom Bohinja in bohinjskimi tradicijami navdušuje in širi krog oboževalcev.

ČASOPIS: BOHINJ CVETI 2019

Arhiv časopisov v PDF

NARAVA IN LJUDJE

Danes festival povezuje Bohinjce z gosti, ki znajo ceniti bohinjska prizadevanja za ohranjanje naravnega bogastva in ravnovesja med ljudmi in krhko naravo. Morda je čarobnost festivala ravno v tem, da je to naš festival. Bohinjci smo vanj vpeti z našim delom in početjem, s prostovoljnimi urami, z nasmehi in gostoljubnostjo.

In ne pozabimo na kulinariko. Cvetlično in zeliščno bogastvo si je utrlo pot tudi v naše gostilne in domove, zato je Bohinj vse bolj prepoznaven tudi po izjemni kulinariki.

NAŠ BOHINJ JE EN VELIK CVETLIČNI VRT

Mednarodni festival alpskega cvetja je čas, ko se Bohinj in Bohinjci pokažemo našim gostom v najlepši luči, v čudoviti naravni kulisi barvitih travnikov in mogočnih gora ter v pristni podobi vsega bogastva bohinjskih tradicij in našega izvirnega načina življenja. Nase in na naš edinstveni festival smo lahko resnično ponosni.

POVEZANE VSEBINE

NAZAJ NA GLAVNO STRAN FESTIVALA

VSA OBLAČILA BOHINJSKE POMLADI

Na festivalu je Pomlad osebno ime in se piše z veliko začetnico

Avtor: Marko Viduka

Bohinjska Pomlad je edinstvena v naših Julijskih Alpah. Začne se že, ko se zima še ni poslovila. Naša Pomlad prihaja namreč v valovih. Manjših ali večjih. K nam pride običajno večkrat. Včasih dvakrat, včasih trikrat. Medtem, ko se Bohinjci razveselimo prvega regrata, nam ga že pobeli sneg. Kaj je lepšega! Takrat vsi vemo, da se zima še ravsa s pomladjo in ko zadnji sneg v dolini končno skopni, so na drugi strani Bohinjskotolminskih gora Primorci ves regrat že pojedli, mi ga pa takrat nabiramo že drugič. Ali tretjič.

Posebnost bohinjske Pomladi je, da je svojeglava in ni nikoli predvidljiva. Hiti ali pa se obira. Se sonči ali pa noče na plano, če pa že, pa pleše v dežju. Je pridna ali pa nagaja. Skratka … muhasta je in se obrača po vetru.

V resnici je naša Pomlad kot vsaka ženska, ki najprej dolgo stoji pred omaro, izbira med oblekami, se preoblači, potem se pa še veliko dlje ogleduje v ogledalu. Seveda je pri nas tisto ogledalo na omari jezero, v katerem se ogleduje bohinjska Pomlad. Poletje pa jo pelje na zmenek … »Daj se že končno napravi! Spet bova pozna na ples!«

Zgodilo se je že, da je bila v Bohinju prej jesen, kot se je prikazala naša Pomlad. Lani se je naša bohinjska Pomlad precej dolgo preoblačila in izbirala svoj pomladi primeren »gvant«. Najpogosteje sicer zavrti svoje cvetlično krilo po Bohinju konec maja in v začetku junija. Ravno takrat, ko imamo Bohinjci Mednarodni festival alpskega cvetja, in takrat, ko naša prelestna Pomlad rada zapleše v najlepši obleki. Ampak lani se je razplesala šele proti koncu festivala in nanj je zamujala kakšne tri tedne … Ta naša »frdamana« trmoglavka!

Ravno domišljavosti in muhavosti naše Pomladi se imamo zahvaliti za neizmerno botanično bogastvo, ki nam ga podarjajo naše gore in cvetoči dolinski pašniki. Naša »gajstna« Pomlad gre že ob koncu zime svoje vzorce za obleko izbirat tja k morju, med bogato založene trgovine v Trstu. Če naša Pomlad ne bi bila prava Bohinjka, bi se nazaj pripeljala z vlakom skozi Bohinjski predor, ampak ona raje pleza gor v hrib, da potem zavpije že z vrha Spodnjih bohinjskih gora in jo sliši ves Bohinj, ki se sprašuje zgolj to, kako je oblečena in naj se čim prej spusti ali pa neha dreti. Tam zgoraj se običajno vede kot prava frklja, ko ji primorski vetrovi privzdigujejo krilo, iz dolin pod Triglavom pa ji bohinjski svet žuga, naj si nadene debel volnen plet.

Mi nikoli ne vemo, po kakšni modi se bo ta naša Pomlad odela in katere modne revije je listala med zimo. Se bo obrnila na sever ali jug? Preplet vremenskih vplivov z Mediterana in Alp se nam najlepše pokaže spomladi. Seveda ni Bohinj edini v Alpah, kjer trčita dva tako močna kreatorja botanične pestrosti.

Podoben festival bi lahko imeli tudi Italijani ali Francozi. Ampak ga nimajo. Edinstvenosti našega pa nam nihče ne more oporekati. Bohinjski Mednarodni festival alpskega cvetja poteka na obrobju in v srcu Triglavskega narodnega parka. Neponovljivo in ohranjeno okolje privlači strokovnjake in vse, ki jih navdušuje naša vselej čudovito napravljena Pomlad. Zgolj bohinjska pomlad in lepote narodnega parka pa ravno tako ne bi zadostovale mednarodnemu ugledu festivala brez Bohinjcev.

Vsako leto festival vse bolj povezuje Bohinjce in krajevne skupnosti. Z leti je prerasel občudovanje narave, odnos do nje, sprehode fotografiranje cvetlic, simpozije in cvetlično kulinariko. Zdaj je to festival, ki nas povezuje in krepi medgeneracijske vezi v skupnosti. Vse več mladih vidi vrednost in smisel vključevanja v program festivala. Vzeli smo ga za svojega in to ga dela izjemnega in velikega!

Naš edinstveni festival ne časti le naše Pomladi in naravnega cvetličnega bogastva. Izjemno idejo čaščenja botničnega bohinjskega bogastva namreč že močno prerašča nek drugačen festivalski svet. To je stik festivalskih gostov in občudovalcev bohinjskega paradiža z domačini in našim načinom življenja, običaji, prijaznostjo, ustvarjalnostjo, kulinariko, okoljem …

Mednarodni festival alpskega cvetja je predvsem naš, bohinjski festival, na katerem vsako leto pokažemo več. Prebrskajte program festivala in uživajte v pohodih, izobraževanjih, delavnicah, koncertih, tržnicah, vaških dogodkih … Naša Pomlad se je tudi letos samo za nas oblekla v čudovito cvetlično obleko. Po svoje, seveda!

Naroči se na e-novice