fbpx
maj 21, 2019

CVETLIČNA KULINARIKA

Cvetlični meniji po enotni ceni 17 €, vodeni botanični izleti s cvetlično kulinaričnim zaključkom

Bohinj se v spomladanskem času, ko vzbrstijo prve trobentice in ko se razbohotijo travniki in gozdovi, ki v Bohinju postrežejo z več kot 1000 različnimi rastlinskimi vrstami, spremeni v velik naravni botanični vrt. Vrt, ki raste in se spreminja iz dneva v dan. Vrt, ki ga ne zalivamo, ne prekopavamo, ne plevemo ampak pustimo naravi, da opravi svoje. Ta vrt je bogastvo, ki je jedro Mednarodnega festivala alpskega cvetja. Botanični vodeni izleti nas v tem velikem vrtu vodijo do posameznih gredic, kjer v skalah, na travnikih in v gozdnem podrastju srečujemo različno cvetje.

CVETLIČNI MENIJI PO ENOTNI CENI: 17 €

Odpravite se na potep po izbranih bohinjskih gostilnah s kolesom ali peš – raziščite, kako se cvetlice aromatično prepletajo s tradicionalnimi okusi. Presenečeni boste nad inovativnostjo lokalnih chefov. V času festivala cvetja za vas pripravljajo večhodne cvetlične menije po enotni ceni 17,00 EUR

Pri Hrvatu (Srednja vas) 

Srednja vas v Bohinju 76, t: +386 4 572 36 70,
e: [email protected]

Čemaževa juha
**
File postrvi s koruzo trdinko
Ješprenčkova rižota
Hrenova omaka
**
Bezgova strjenka (panna cotta)


Bohinj ECO Hotel (BOHINJSKA BISTRICA)

Triglavska cesta 17, t: +386 48 200 41 40,
e: [email protected], www.bohinj-eco-hotel.si

Solata s cvetovi, beluševa strjenka z bohinjsko skuto,
rdeča redkvica in sadna polivka
**
Piščančja prsa s čemaževo skorjico, krema koprive,
pesin čips, kifeljčar, sotirano korenje
**
Sladoled regratovega medu,
pita njivske preslice in vijolic, jagodni kuli

Penzion in gostilna Resje

Nemški Rovt 21 a, Bohinjska Bistrica,
t: +386 40 640 641,
e: [email protected], www.penzion-resje.si

Amuse bouche
kozja skuta  mladim grahom,
orehi in materino dušico
**
divajčinski consomme z listi lipe
in regačice
(divje rožice, jajce, korenje)
**
Govedina in Cabernet omaka,
medena trdinka in šparglji
**
Bezeg,rabarbara in limona


Restavracija Zlatovčica, Hotel Jezero (Ribčev Laz)

Ribčev Laz 51, t: +386 4 572 91 00,
e: [email protected], www.hotel-jezero.si

Meni s certifikatom Bohinjsko

Špargljevo beluševa juha
***
Piščančji file v žafranovi omaki in drobnjakovi štruklji
***
Ocvrta jabolka z orehi in cvetličnim medom


Gostilna Danica (Bohinjska Bistrica)

Triglavska cesta 60, t: +386 4 575 16 19,
e: [email protected], www.tdbohinj.si

Goveji karpačo z olivnim oljem
in nežno pomladno solato
***
Špargljeva kremna juha
***
Puran s sirom in orehi, dušena jabolka,
krompirjevi ocvrtki, zelenjavni cvet, mikrozelenje
***
Kasata z vročim sadjem, jagodami in smetano


Hotel Tripič (Bohinjska Bistrica) 

Triglavska cesta 13, t: +386 4 828 01 20, m: +386 31 624 590,
e: [email protected], www.hotel-tripic.si

Pozdrav iz kuhinje:
paradižnikov karpačo z čemaževim pestom in bohinjskim sirom
***
Juha Bohinjka
(narejena iz avtohtone bohinjske rdeče koruze – trdinke,
na mlečni osnovi, z gomoljno zelenjavo)
***
Puranji file z bohinjsko sušeno šunko, domači špargljevi štruklji
Samopostrežna sezonska solata
***
Jogurtova strjenka s Tripičevo hišno grozdno marmelado,
na trdinkinem drobljencu


Hotel Center Pokljuka (Rudno polje)

Srednja vas 165a, t: +386 4 532 00 00,
e: [email protected], www.center-pokljuka.si

Bohinjska klobasa z zaseko
***
Postrvin file s popečenim krompirjem in porom
***
Skutni zavitek


Planinska koča Mejasec (Vogel)

Vogel, d.d., Ukanc 6, t: +386 4 572 97 12,
e: [email protected], www.vogel.si

Gorska roža in borovničev liker
**
Piščanec v vrtnarski omaki, riž in sezonska solata
**
Borovničeva krostata

 

Planinski dom Savica 

Ukanc 102, t: +386 30 717 837,
e: [email protected], www.vogel.si

Špinača kremna juha
z ocvrto polento
**
Puranja rolada s pršutom in
šparglji, krompirjevi ocvrtki
**
Skutin mouusee z belo čokolado
in gozdnimi sadeži

 

Hotel Jelka (Pokljuka)

Goreljek 93 t: +386 4 206 00 10,
e: [email protected], www.hotel-jelka.si

Pozdrav iz kuhinje:
domača salama, bohinjski sir, vloženi jurčki
**
Goveja ali gobova juha
**
Svinjska ribica v slivovi omaki, kruhova rezina
**
Cvetlični mafin

 

CVETLIČNI KULINARIČNI UŽITKI

Smo opazovalci narave, pa vendarle nas sprehodi do gredic nehote spomnijo na tisto kar sledi. Kar z vrta naberemo kasneje v naših kuhinjah pripravimo in z užitkom pojemo. Cvetlično bogastvo bodo za naše pohodnike v kuharske kreacije pretvorili v gostilnah s certifikatom Bohinjsko/form Bohinj.

Bohinjska kulinarika in domače sestavine, ki jo bogatijo, so neizogiben del pristnega doživetja Bohinja. V restavracijah s certifikatom Bohinjsko/from Bohinj boste spoznali pozabljene okuse preteklosti v sodobnih preoblekah, z izpričano tradicionalnimi jedmi iz divjeraslih rastlin, ki vam bodo pogrele srce, ali s takšnimi, ki vas bodo z drznostjo bohinjskih okusov popolnoma očarale.

Po sprehodih polnih vtisov si boljšega zaključka ne moremo predstavljati.

VODENE BOTANIČNE TURE IN KULINARIČNI VEČERI

Številni vsakodnevni izleti pod strokovnim vodstvom bodo vse ljubitelje alpskega rastlinja popeljali do skritih kotičkov avtohtonega alpskega cvetja. Ob tem, ko so izleti na videz mogoče namenjeni samo obiskovalcem, verjamemo, da se tudi mi, ki smo naše cvetlične kulise vajeni, ponovno začudimo tej vrhunskosti narave, ki je nikoli ne bomo zmogli do konca posnemati, lahko se ji samo čudimo in jo občudujemo.

Obiskovalci boste v času festivala lahko izbirali med daljšimi in krajšimi, lažjimi in težjimi pohodi, ki odstirajo skrivna rastišča cvetja, ki je marsikje po svetu že izginilo s travnikov. Vodeni pohodi se zaključijo s kosilom ali večerjo v lokalnih restavracijah s cvetličnimi meniji. Naj bo vaš korak lahek in previden, saj so naše poti porasle s cvetjem.

PROGRAM FESTIVALA JE SPLETEN IZ CVETJA

Mednarodni festival alpskega cvetja v svojem programu skladno s pestrostjo rastja na naših travnikih ponuja pesto dogajanje preko delavnic, kulturnih dogodkov, predavanj, razstav in drugih aktivnosti, pa vendar srce festivala ostajajo ti krajši ali daljši sprehodi, kjer resnično začutimo bogastvo rastlinskega življenja v Bohinju. Ob paleti razlogov za obisk festivala je zagotovo med pomembnimi tudi raznolikost cvetja, ki še vedno uspeva v Alpah in ki se mu na vodenih pohodih najbolj približamo.

V Sloveniji raste 84 različnih vrst divjih orhidej, na območju Julijskih Alp, torej tudi v Bohinju, jih naštejemo 42. Naše cvetlično bogastvo je torej neizmerno.

VEČ O FESTIVALU CVETJA

NAZAJ NA GLAVNO FESTIVALSKO STRAN

Naroči se na e-novice

Z nadaljnjo uporabo strani se strinjate z uporabo piškotkov. VEČ