fbpx
Marec 19, 2019

CVETLIČNA KULINARIKA

Vodeni botanični izleti s cvetlično kulinaričnim zaključkom

Bohinj se v spomladanskem času, ko vzbrstijo prve trobentice in ko se razbohotijo travniki in gozdovi, ki v Bohinju postrežejo z več kot 1000 različnimi rastlinskimi vrstami, spremeni v velik naravni botanični vrt. Vrt, ki raste in se spreminja iz dneva v dan. Vrt, ki ga ne zalivamo, ne prekopavamo, ne plevemo ampak pustimo naravi, da opravi svoje. Ta vrt je bogastvo, ki je jedro Mednarodnega festivala alpskega cvetja. Botanični vodeni izleti nas v tem velikem vrtu vodijo do posameznih gredic, kjer v skalah, na travnikih in v gozdnem podrastju srečujemo različno cvetje.

PROGRAM FESTIVALA JE SPLETEN IZ CVETJA

Mednarodni festival alpskega cvetja v svojem programu skladno s pestrostjo rastja na naših travnikih ponuja pesto dogajanje preko delavnic, kulturnih dogodkov, predavanj, razstav in drugih aktivnosti, pa vendar srce festivala ostajajo ti krajši ali daljši sprehodi, kjer resnično začutimo bogastvo rastlinskega življenja v Bohinju. Ob paleti razlogov za obisk festivala je zagotovo med pomembnimi tudi raznolikost cvetja, ki še vedno uspeva v Alpah in ki se mu na vodenih pohodih najbolj približamo.

V Sloveniji raste 84 različnih vrst divjih orhidej, na območju Julijskih Alp, torej tudi v Bohinju, jih naštejemo 42. Naše cvetlično bogastvo je torej neizmerno.

VODENE BOTANIČNE TURE IN KULINARIČNI VEČERI

Številni vsakodnevni izleti pod strokovnim vodstvom bodo vse ljubitelje alpskega rastlinja popeljali do skritih kotičkov avtohtonega alpskega cvetja. Ob tem, ko so izleti na videz mogoče namenjeni samo obiskovalcem, verjamemo, da se tudi mi, ki smo naše cvetlične kulise vajeni, ponovno začudimo tej vrhunskosti narave, ki je nikoli ne bomo zmogli do konca posnemati, lahko se ji samo čudimo in jo občudujemo.

Obiskovalci boste v času festivala lahko izbirali med daljšimi in krajšimi, lažjimi in težjimi pohodi, ki odstirajo skrivna rastišča cvetja, ki je marsikje po svetu že izginilo s travnikov. Vodeni pohodi se zaključijo s kosilom ali večerjo v lokalnih restavracijah s cvetličnimi meniji. Naj bo vaš korak lahek in previden, saj so naše poti porasle s cvetjem.

CVETLIČNI KULINARIČNI UŽITKI

Smo opazovalci narave, pa vendarle nas sprehodi do gredic nehote spomnijo na tisto kar sledi. Kar z vrta naberemo kasneje v naših kuhinjah pripravimo in z užitkom pojemo. Cvetlično bogastvo bodo za naše pohodnike v kuharske kreacije pretvorili v gostilnah s certifikatom Bohinjsko/form Bohinj.

Bohinjska kulinarika in domače sestavine, ki jo bogatijo, so neizogiben del pristnega doživetja Bohinja. V restavracijah s certifikatom Bohinjsko/from Bohinj boste spoznali pozabljene okuse preteklosti v sodobnih preoblekah, z izpričano tradicionalnimi jedmi iz divjeraslih rastlin, ki vam bodo pogrele srce, ali s takšnimi, ki vas bodo z drznostjo bohinjskih okusov popolnoma očarale.

Po sprehodih polnih vtisov si boljšega zaključka ne moremo predstavljati.

VEČ O FESTIVALU CVETJA

NAZAJ NA GLAVNO FESTIVALSKO STRAN

Naroči se na e-novice

Z nadaljnjo uporabo strani se strinjate z uporabo piškotkov. VEČ