fbpx
Januar 25, 2018

CERKEV SVETE MARJETE V JEREKI

Stoji ob cesti na vzpetini pred vasjo Jereka v Zgornji Bohinjski dolini

KAKŠNE POSEBNOSTI VAM PREDSTAVLJA CERKEV SVETE MARJETE?

Cerkev svete Marjete Antiohijske v Jereki odlikuje prava zbirka lesenih in pozlačenih baročnih izdelkov iz 17. in 18. stoletja, značilnih za bohinjsko območje.. Zvonik na zahodni strani je hkrati vhodna lopa, tlakovana z rečnimi kamni.

V cerkev vstopimo skozi bogato okrašen glavni portal ali bolj skromen stranski južni portal, ki sta narejena iz zelenega peraškega kamna v sredini 18. stoletja. Tudi tlak v notranjosti cerkve je iz zelenega peraškega tufa.

Cerkev je bila večkrat prezidana, sedanja oblika stavbe je iz 18. stoletja. Baročni rezbarski izdelki iz 18. stoletja so značilni za območje Bohinja. Pozlačen glavni oltar izvira iz leta 1685, s prezbiterijansko steno pa ga povezujeta rezbarsko obdelana portala.

Stranska oltarja sta rokokojska, iz druge polovice 18. stoletja, prižnica pa je preprosto baročno delo z grobo naslikanimi evangelisti.  Zanimiv je tudi okrasni vložek na spodnjem delu baročnega predalnika v zakristiji, prednja stranica cerkvene klopi z letnico 1705 in mizarsko obdelana (a žal poškodovana) skrinja iz konca 17. stoletja.

Lage

Newsletter abonnieren

Durch die weitere Nutzung der Website stimmen Sie der Verwendung von Cookies zu. OK Mehr..