fbpx
6 septembra, 2021

BOHINJSKA KOLESARSKA POT

Odmaknjena od ceste, ustrezno označena in primerna za vse.

Večnamenska asfaltirana kolesarska pot poteka ob Savi od Bohinjske Bistrice do Stare Fužine in naprej ob Ribnici do Srednje vasi.  Ustrezno označena pot je idealna za rekreativno kolesarjenje po Bohinju. Ob poti so počivališča s koši za smeti in klopmi.

Pot je večnamenska in jo uporabljajo tako kolesarji, kot tudi pohodniki, sprehajalci, rolerji ter lastniki zemljišč (kar pomeni da lahko na poti srečate tudi kmetijsko mehanizacijo). Pot je na splošno prepovedana za avtomobile, motorje in štirikolesnike.

Kolesarite previdno, še posebej na manj preglednih, ožjih in strmih odsekih!

Kratek pregled

  • relacija: Bohinjska Bistrica – Brod – Ribčev Laz – Stara Fužina – Studor – Srednja vas
  • na zemljevidu je označen začetek poti na Bohinjski Bistrici
  • dolžina: dobrih 11 km
  • število počivališč: 12
  • število vstopnih točk: 6
  • NOVO: 2 servisni stojali za kolesa

OPIS POTI IN MOŽNOSTI NA POTI

Spodnjo in Zgornjo Bohinjsko dolino povezuje kolesarska pot. V celoti asfaltirana in zgledno označena pot vas bo popeljala mimo številnih naravnih in kulturnih znamenitosti. Tako boste lahko preživeli ves dan. S preglednimi položnimi deli in bolj razgibanimi vzponi in spusti je primerna tudi za družinske kolesarske izlete.

Bohinjska kolesarska pot poteka od Bohinjske Bistrice do jezera in po Zgornji Bohinjski dolini naprej do Češnjice. Če želimo izlet narediti krožen, se je treba iz Srednje vasi v Bohinjsko Bistrico vrniti po glavni cesti ali pa po zelo zanimivi gorsko-kolesarski različici preko vzpetine Senožeta. Pot se večinoma izogne regionalni cesti in s tem tudi vaškim jedrom, ki pa so lahko dostopna, tako da brez težav lahko skrenete s poti in si kolesarski izlet popestrite z obiskom vasi, kjer si privoščite postanek za malico ali kosilo.

Ogled znamenitosti

Za tiste, ki bi svoj kolesarski izlet radi še izobraževalno-kulturno obarvali, pa vas bodo z veseljem sprejeli v Planšarskem muzeju v Stari Fužini, kje se boste lahko podučili o planšarstvu in sirarstvu v teh krajih. V Studorju lahko obiščete Oplenovo hišo: enkratno 200 let staro bohinjsko domačijo, ki je preurejena v muzej. Na Bohinjski Bistrici ne spreglejte muzeja Tomaža Godca, ki predstavlja celotno zgodovino Bohinja, vse od prve poselitve v železni dobi do druge svetovne vojne.

Opozorilo

Pot je večnamenska in jo uporabljajo tako kolesarji, kot tudi pohodniki, sprehajalci, rolerji ter lastniki zemljišč (kar pomeni da lahko na poti srečate tudi kmetijsko mehanizacijo). Pot je na splošno prepovedana za avtomobile, motorje in štirikolesnike. Zaradi številnih udeležencev na Bohinjski kolesarski poti pa vseeno od uporabnikov terja upoštevanje osnovnega kolesarskega bontona in pravil, ki na tovrstnih poteh veljajo. Kolesariti lahko začnete pravzaprav kjer koli v Bohinju, saj omenjena pot obide večino bohinjskih vasi in je na več mestih označena z opisnimi tablami. Za odhod iz Bohinjske Bistrice je najbolj primeren začetek v Danici, kjer imate na voljo plačljivo parkirišče (celodnevno parkiranje znaša 2€) in kolesarski most, ki vas čez Savo Bohinjko popelje na kolesarsko pot.

ZANIMIVOST

Kolesarska pot Bohinj, od Bohinjske Bistrice do Bohinjskega jezera in naprej do Češnjice, ki so jo uredili po načrtih ateljeja Ostan Pavlin večinoma po poljskih poteh, je leta 2011 od Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije prejela priznanje Zlati svinčnik. Kolesarsko pot so opisali kot presežek v oblikovanju tematskih kolesarskih poti po Sloveniji in vzorčni primer dobre prakse.

POVEZANE VSEBINE

VSE O KOLESARJENJU V BOHINJU

Naroči se na e-novice