fbpx
13 novembra, 2018

NARAVNI BOTANIČNI VRT POD ČRNO PRSTJO

Neprecenljivo bogastvo cvetja združeno z ljubeznijo do pohodništva. Srednje zahteven pohod (4 - 7 ur) - odvisno od izbire cilja.

Privoščite si pohod v botanično kraljestvo pod Črno prstjo. Zakladi, ki jih boste našli tam, so neprecenljivi, s seboj pa jih lahko vzamete zgolj na spominskih karticah. O stranskih učinkih (zmanjšanje stresa, prevzetost nad lepoto cvetja in razgledi in nadihanost s svežim gorskim zrakom) se posvetujte s svojimi prijatelji ali botaničnimi strokovnjaki.

PODROBNOSTI POTI:

  • težavnost: srednje
  • 4 – 7 ur (odvisno od izbire cilja)
  • cena: neprecenljivo
  • priporočamo nadgradnjo z doplačilom: najem botaničnega vodnika
  • višinska razlika: samo botanična pot od zgornje ceste 400 m, ostalo več
  • dodatne informacije: Orožnova koča
  • letak: botanični vrtovi v Bohinju

NARAVNI BOTANIČNI VRT POD ČRNO PRSTJO

besedilo: Polona Strgar

Botanični sloves Črne prsti in okolice je znan že več kot 200 let. Za to sta zaslužna predvsem Karel Zois in F. X. Wulfen, kasneje pa so jo obiskovali tudi drugi raziskovalci. Tudi brez teh podatkov pa vsak, ki se povzpne na Črno prst v zgodnjem poletju, opazi veliko pestrost in lepoto tam rastočega cvetja.

Botanično pot po tem bogastvu sta si zamislila Ivan Veber in Branko Zupan. Janez Mencinger je izdelal kovinske tablice, dr. Igor Dakskobler pa je nudil strokovno pomoč. Pot je bila odprta v začetku julija 2009.

V letih, ki so sledila, smo pri urejanju poti Ivanu in Brankotu pomagali še drugi, ki nas zanima cvetje in ki z veseljem preživimo dan v čudoviti naravi. Dela ni malo. Večkrat do konca sezone je potrebno pregledati pot, premakniti, zamenjati ali pobrati tablice. Okrog tablice je potrebno odstraniti druge rastline, da ne zakrivajo tiste, ki je označena. Pred jesenjo je potrebno vse tablice pospraviti do naslednje sezone. Včasih se nam katera skrije med gostim rastlinjem.

Od leta 2011 nam v okviru Festivala alpskega cvetja pomaga tudi Turizem Bohinj. Dobili smo nove enotne tablice za še več rastlin. Sedaj imamo približno 100 tablic. Hkrati je v času najbolj bujnega cvetenja označeno okrog 80 rastlin. Nekatere že odcvetijo, ko druge še sploh ne poženejo.

Botanična pot se prične pri Orožnovi koči. Potrudimo se, da že tam opremimo s tablicami nekaj najbolj značilnih rastlin za obiskovalce, ki ne morejo naprej proti Črni prsti. Planinci, ki nadaljujejo z vzponom, pa lahko vidijo celotno pot, do zaključka pri veliki skali na višini približno 1550 m, preden se začne najbolj strm del vzpona na Črno prst. Večina tablic je nameščenih na levi (zgornji) strani poti, gledano v smeri navzgor. Ob vzponu jih tudi najbolje vidimo, saj je korak počasnejši. Potrebno je nekaj pozornosti, da ne zgrešimo preveč tablic. Težko spregledamo večje in bahave lepotice, kot so turške lilije in košutniki, nam pa so zelo pri srcu neopazne in manj poznane rastline, kot je navadni čepnjek, zeleni volčji jezik ali klinolistni kamnokreč. Na koncu, na zadnji strani  skale pa se skriva še zoisova zvončica, ki je poimenovana po Karlu Zoisu. Seveda cvetja tam ni konec, do vrha Črne prsti je še marsikaj za videti, a označevanje vsega bi bil prevelik zalogaj. Cvetje je običajno najbolj bujno v juliju, a letos zaradi manjše količine snega vse cveti prej.

Naj vas ta zapis povabi na vzpon do prijazne Orožnove koče in po botanični poti naprej na Črno prst, saj kot je zapisal Julius Kugy: “Vzpon je lahek, in hvaležen, kar zadeva cvetje in razgled.”

Lokacija

Naroči se na e-novice

Z nadaljnjo uporabo strani se strinjate z uporabo piškotkov. OK Več...