fbpx
22 aprila, 2017

PO SLEDEH SLOVENSKE GEOLOŠKE POTI

Tematska pot v Triglavskem narodnem parku povezuje 45 geoloških posebnosti.

Slovenska geološka pot povezuje pomembnejše geološke posebnosti od severovzhodne Slovenije preko Karavank, Julijskih Alp, skozi osrednjo Slovenijo proti Hrvaški (45 točk znotraj meja TNP).

  • znotraj meja Triglavskega narodnega parka: 45 točk opremljenih s tablicami
  • zaenkrat je s knjižico obogaten samo odsek od Jezerskega do Jesenic
  • priporočamo najem vodnika
  • priporočamo planinsko obutev in opremo
  • individualno raziskovanje poti je brezplačno
  • doživetje lahko obogatite z najemom izkušenega vodnika

POTEK SLOVENSKE GEOLOŠKE POTI PO TRIGLAVSKEM NARODNEM PARKU

V park vstopi geološka pot skozi eno od najbolj obiskanih naravnih in hkrati geoloških znamenitosti, torej skozi sotesko Vintgar. Po suhi Pokljuški soteski se vzpne na Pokljuko in mimo Blejske koče na Lipanci doseže gorski greben. Na Studorskem prevalu lahko v lapornatem apnencu opazujemo fosilne ostanke triasnih polžev, školjk in amonitov, pot pa nadaljujemo pod Toscem na Velo polje.

Po Velski dolini se pot vzpne do Doliča, nadaljuje na Prehodavce in nas popelje do doline Triglavskih jezer, bisera s katerim se podobni po svetu ne morejo primerjati. Nadaljevanje poti poteka čez kraško planoto Komno, mimo Krnskega jezera na Krn. Sledi del poti proti Jezeru v Lužnici pod mogočnim masivom Peskov.

Pot se nadaljuje mimo Zatolminskih planin, do Tolminskih korit in naprej od planine Razor. Od tod gre pot po dobro ohranjeni mulatjeri pod grebenom Peči (Spodnje bohinjski greben) do Podbrda, ki leži izven parka. Geološka pot ne pozabi zaobiti tudi Vršiča, izvira Soče, Trente ter Kriških podov.

ZEMLJEVID SLOVENSKE GEOLOŠKE POTI ZNOTRAJ MEJ TNP

Vir podatkov za opis, fotografije in zemljevid: Aleš Zdešar.

DODATNE POVEZAVE

Naroči se na e-novice

Z nadaljnjo uporabo strani se strinjate z uporabo piškotkov. OK Več...