fbpx
12 aprila, 2019

EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI

Evropska pobuda, ki lokalne skupnosti spodbuja k uvedbi in promociji trajnostnih prometnih ukrepov.

Prizadevanja za človeku in okolju prijaznejše načine mobilnosti vsako leto povežejo na tisoče sodelujočih mest. Aktivnosti potekajo vse leto, vrhunec dogajanja pa je med 16. in 22. septembrom, ko se Evropski teden mobilnosti zaključi z Dnevom brez avtomobila.

Združuj in učinkovito potuj

”Združuj in učinkovito potuj” je slogan, ki povzema letošnjo temo Evropskega tedna mobilnosti. Letošnja tema izpostavlja združevanje ter izbiro različnih načinov, ki nas lahko pripeljejo do cilja. Združevanje različnih oblik prevoza prinaša sodobno, dinamično in ozaveščeno potovanje, s katerim lahko neposredno prispevamo k izboljšanju okolja, z aktivnim slogom pa tudi h kvaliteti lastnega življenja.

DOGAJANJE V BOHINJU V OKVIRU ETM

Občina Bohinj v letu 2018 sodeluje v Evropskem tednu mobilnosti s projektom Peš je IN, avto bo(HIN). Namen je lokalnem prebivalstvu približati oblike trajnostne mobilnosti in spodbujati hojo in kolesarjenje ter prikazati pomen javnih površin in kaj nam te prinašajo dobrega v primerjavi s parkirišči v naseljih.

Aktivnosti v okviru Evropskega tedna mobilnosti temeljijo na treh ukrepih. Park-IRNI dan prinaša aktivnosti na zaprtem parkirišču, na katerem se v tednu ETM vzpostavi javna površina za druženje občanov in drugih. S tem želimo pokazati prebivalcem, da je v naselju precej bolje imeti javne površine za druženje kot pa parkirišče. Zato bomo na  parkirišču pri tržnici v Boh. Bistrici v tednu od 16. – 22. septembra izvedli vrsto aktivnosti za prijetno in koristno preživljanje prostega časa.

Z raznimi aktivnostmi bomo preuredili parkirni prostor v javno površino, ki bo tudi vizualno privlačna in bo spodbujala druženje in uporabo parkirišča kot javno površino v tem tednu. Izvedli bomo več ustvarjalnih delavnic za otroke ter številne kreativne delavnice namenjene vsem generacijam. Ponujali bomo možnosti meritve sladkorja, tlaka, prehransko svetovanje, predstavili uporabo defibrilatorjev, k sodelovanju pa bomo z eko stojnicami povabili lokalne pridelovalce domače hrane. Izvedli bomo Zajtrk prvakov, kjer bodo vsi obiskovalci ETM in mimoidoči, ki ta dan pridejo z eno obliko trajnostnega prevoza, kot nagrado prejeli brezplačni zajtrk. Organizirali bomo delavnice za mlade, ponudili obiskovalcem brezplačen servis koles ter izvedli stojnico vsebin varstva gorske narave in vpliva prometa na okolje. Na parkirišču bomo izvedli Pravljični maraton za vse mlajše udeležence ter kino na prostem za vse starostne skupine. 22. septembra bomo izvedli zaključno prireditev ETM2018 z živo glasbo.

V tednu ETM (16. – 22. 9.) bomo organizirali izvedbo Pešbusa. S Pešbusom se učenci v šolo odpravijo peš v organiziranih skupinah po v naprej začrtanih poteh in po stalnem urniku. Otroci uživajo v sprehodu s svojimi sošolci in v spremstvu odrasle osebe, starši pa so tako manj obremenjeni z jutranjim razvažanjem. S tem želimo tudi spodbuditi otroke in starše k peš hoji v šolo, kar omogoča tako druženje kakor tudi promovira zdrav način življenja.

V projekt je vključeno tudi lokalno gospodarstvo, kar pa je bistveno iz vidika spodbujanja lokalnega gospodarstva pri sodelovanju promociji trajnostne mobilnosti. Zato smo vključili kar nekaj lokalnih deležnikov, ki bodo sodelovali pri aktivnostih – zajtrk prvakov, popusti na posamezne produkte, predstavitve, delavnice itd.

Natečaj: Peš je IN, avto bo(HIN)

Izvedli bomo likovni in foto natečaj z nagradami (kolo Pony, skiro idr.), izvedli predaktivnost Iskanja zaklada mobilnosti, naravoslovne delavnice, kolesarske izlete, športno tekmovanje, kolesarski poligon, organizirano vožnjo s poganjalci na poligonu in mnoge druge aktivosti.

Želimo, da prebivalci spoznajo, da so peš-cone in območje brez prometa izredno pomembna za višjo kakovost bivanja, preživljanja prostega časa in druženja. Pričakovan prispevek je ta, da ljudje uvidijo, da ne potrebujejo toliko parkirnih mest in da lahko po rednih opravkih pridejo peš ali s kolesom in ne z avtomobilom. Prav tako je namen spodbujanje čim večje uporabe trajnostnih oblik mobilnosti in približati tematiko vsem lokalnim prebivalcem kot pozitivno in koristno tako za okolje kot za njihovo zdravje.

Spored dogodkov in aktivnosti v tednu ETM (16. – 22. septembra) bo objavljen naknadno.

Projekt sofinancira Ministrstvo za okolje in prostor iz sredstev Sklada za podnebne spremembe.

Naroči se na e-novice

Z nadaljnjo uporabo strani se strinjate z uporabo piškotkov. OK Več...