fbpx
3 septembra, 2018

HODITE PO OZNAČENIH POTEH

Avtor prispevka: Javni zavod Triglavski narodni park

Pritisk obiskovalcev na območje Triglavskega narodnega parka je velik in konstantno narašča. Pohodnikom na območju parka je na voljo več kot 800 km označenih poti, ki so zgrajene tako, da zagotavljajo odlično izkušnjo izjemnega parka – vrhunsko v razgledih in varno v koraku zaradi neutrudnega dela markacistov. Označene poti ohranjajo naravno okolje – tisto, ki nas vse vabi in tako zelo navdušuje.

Območje Triglavskega narodnega parka je izjemno priljubljen cilj številnih obiskovalcev gorskega sveta. Med njimi prevladujejo pohodniki, vse več je tudi drugih načinov obiskovanja. V planinskih postojankah letno prespi približno 50.000 ljudi. Več kot 400.000 jih obišče naravne in kulturne vrednote celotnega območja parka. V javnomnenjskih raziskavah o obiskovanju visokogorja dobra tretjina vprašanih v postojankah na območju Triglavskega narodnega parka prespi večkrat na leto, skoraj polovica vprašanih v gore zahaja vsaj enkrat na teden.

Ostre podnebne razmere, mlada in plitva prst ter večinoma krušljiva apnenčasta skala vsako poletje pogojujejo rast alpske flore. Vegetacija ob planinskih in drugih poteh je prilagojena negostoljubnim razmeram gorskega sveta. Hoja zunaj poti ni priporočljiva, ker je za naravo škodljiva, za pohodnike in obiskovalce pa nevarna.  Naravovarstveni, upravljavski in estetski vidik obiskovanja občutljivega gorskega območja zahteva spoštljivega obiskovalca, ki upošteva krhkost življenja v gorah.

Uporaba označenih poti pripomore k varovanju življenjskega prostora prostoživečih živali in k ohranjanju vedno vabljive planinske vegetacije. V gorah so tla izredno podvržena k erozijskih procesom. Hoja izven označenih poti te procese dodatno pospešuje – sem spada tudi raba bližnjic, saj zmanjšuje estetsko vrednost območja in hkrati dodatno prispeva k prej navedeni problematiki.

Sicer na videz neškodljiv korak izven označene poti, ko želimo pobrati ravno tisti zanimivi kamen, si ogledati čudovito cvetlico, fotografirati žival ali pa zgolj še hitreje doseči cilj, ob množičnem obisku postane kritičen. Triglavski narodni park je z obiskom zelo obremenjen, zato je zagotavljanje minimalnega vpliva posameznega obiskovalca na naravno okolje nujno.  Rešitev je enostavna: ostanite in doživljajte naravo na označenih poteh.

Za označevanje planinskih poti po Sloveniji prostovoljno skrbi 700 usposobljenih markacistov, ki so pri Planinski zvezi Slovenije (PZS) organizirani znotraj Komisije za planinske poti. Javni zavod Triglavski narodni in PZS zgledno sodelujeta pri izvajanju svojih nalog in aktivnosti. V tem smislu je bil v Infocentru Triglavska roža Bled dne 6. aprila 2018 izveden letni zbor markacistov PZS. Javni zavod Triglavski narodni park je za udeležence organiziral vodenje po razstavi infocentra in pripravil predavanje o vlogi javnega zavoda pri vzdrževanju planinskih poti v zavarovanem območju.

Podporniki akcije Hodite po označenih poteh:

  • PZS – Komisija za planinske poti
  • PZS – Komisija za varstvo gorske narave
  • Skupnost Julijske Alpe
  • Javni zavod Triglavski narodni park

Naroči se na e-novice