fbpx
Maggio 12, 2018

ZOISOV GRAD S STOLPNO URO

Stolpno uro, ki stoji v parku ob graščini, je dal zgraditi baron Žiga Zois, da bi železarji prihajali na delo ob pravem času

Zoisovo graščino in park s Zoisovo stolpno uro si lahko ogledate na zahodnem robu naselja Bohinjska Bistrica (Grajska ulica 14) ob potoku Bohinjska Bistrica. Danes je stavba s pripadajočimi objekti preurejena v restavracijo in picerijo Zoisov grad v srednjeveškem stilu.

BOHINJSKI DVOREC ALI ZOISOV GRAD

Zoisov grad je bil bivalno in upravno poslopje za železarske podjetnike. Po podatkih slovenskega poznavalca gradov Ivana Stoparja in registra nepremične kulturne dediščine je graščina nastala že v 17. stoletju. Po podatkih Valvasorja, je grad postavila družina Locatelli, nato pa je skupaj z rudniki in fužinami prešla v roke rodovine Zois. Dvonadstropna stavba s pravokotnim tlorisom ima ob bokih enako visoka pravokotna stolpiča ter izzidek na dvoriščni fasadi.

Takšen je Zoisov grad v temeljnih obrisih še danes, vendar so vsi arhitekturni členi spremenjeni. Okna so povečana, ostala so brez pravokotnih kamnitih okvirjev, ki so jih nadomestile v beli brizgani fasadni omet umeščene okenske police in karnise iz umetnega kamna. Nad vhodnimi vrati je znameniti grb iz druge polovice 18. stoletja. V veži je še vedno banjasti obok s sosvodnicami (trikotnimi vdolbinami v spodnjem delu oboka).

Ob fužinski graščini je tudi park iz 18. stoletja, ki ga sestavljajo dvorišče in preprost, z obzidjem ograjen štiridelni parter na vzhodu ter travnik na severu. K parku spada tudi Gospodov vrt s stolpno uro na jugu, ki je podrobneje opisan pod naslednjim naslovom.

ZOISOVA URA

Na južni strani gradu je Gospodov vrt, kjer je baron Žiga Zois dal zgraditi stolpno uro. S pomočjo Zoisove ure naj bi železarji na delo hodili ob dogovorjeni uri. Ura je zidan in v zgornjem delu lesen stolp s skodlami krito dvokapnico, uro in štirimi ploščami. Zoisovo uro so pred nekaj leti obnovili in še vedno služi svojemu namenu. Tudi Gospodov vrt je urejen v ličen park, kjer si lahko med starimi drevesi odpočijete in naberete novih moči.

Posizione

Iscriviti alla Newsletter

Continuando a utilizzare il sito, accetti l'utilizzo dei cookie. OK Più..