oktober 8, 2018

NAGRAJENI IZDELKI BOHINJSKO/FROM BOHINJ

Zlati in srebni kulinarični in gastronomski spominki v Alpski turistični regiji iz Bohinja

Turistična zveza Slovenije je med partnericami projekta European Region of Gastronomy – Slovenija 2021. Kot projekt je prijavila izvedbo natečajev za izvirne gastronomske in kulinarične spominke, in sicer vsako leto za eno od štirih turističnih regij. Za letošnje leto je bila najprej izbrana Alpska Slovenija.

Med 41 prijavljenimi izdelki so jih izbrali 20, med njimi kar 16 imetnikov blagovne znamke Bohinjsko/From Bohinj. Zagotovo lepo priznanje kolektivni blagovni znamki, ki v Bohinju pod okriljem Turizma Bohinj ob letos pridruženih nastanitvenih kapacitetah in doživetjih združuje že 65 lokalnih ponudnikov, ki skupaj nudijo 354 izdelkov in storitev.

PROJEKT ERG SLOVENIJA

»Odziv na razpis je bil zadovoljiv, predvsem so presenetili rezultati znamke Bohinjsko – From Bohinj, ki so lahko odlična učna ura vsem ostalim slovenskim destinacijam in tudi turističnim društvom,« je zapisala strokovna komisija za izbor najboljših kulinaričnih in gastronomskih spominkov ter spominkov s področja kuhinjske opreme, ki so jo sestavljali: dr. Bojana Rogelj Škafar (Slovenski etnografski muzej), Darja Škufca Adlešič (Ministrstvo za gospodarstvo) in prof. dr. Janez Bogataj (Ambasador projekta ERG Slovenija).

SPOMINKI Z ZNAMKO BOHINJSKO/FROM BOHINJ NAVDUŠILI

Strokovna komisija je bila po pregledu in izboru izdelkov zadovoljna, predvsem zaradi števila in kakovosti poslanih izdelkov, ki imajo prav vsi po vrsti velik tržni potencial. Znamko Bohinjsko/Fom Bohinj so postavili za zgled tudi ostalim regijam: »Spominki Bohinja z lastno znamko Bohinjsko – From Bohinj so zares dobrodošlo presenečenje in tudi primeren količinski nabor. Komisija svetuje tudi drugim regijam in društvom, da se zgledujejo po tem pristopu, ki daje dobre rezultate. Pri tem nimamo v mislih kopiranja vsebin posameznih izdelkov, ampak spoznanja načinov in poti, ki privedejo do njih.«

Strokovna komisija je izbrala 20 kulinaričnih spominkov in izdelkov s področja kuhinjske opreme, ki nas bodo v prihodnje zastopali na mednarodnih spletnih straneh. Proizvajalci prejmejo listino, s katero se potrjuje, da je njihov izdelek izbran med 20 najboljših slovenskih kulinaričnih spominkov za izbor IGCAT.

IZBRANI IZDELKI

  • Dilca z intarzijo biserne matice Srečka Lotriča
  • Sestavljiv model za maslo Ivana Kovačiča
  • Bohinjska mal’ca Turističnega društva Bohinj
  • Mohantovo presenečenje Alenke Dobravec
  • Mohant (mini) Kmetije Pr’ Odolneku
  • Mohant Bohinjske sirarne, d. o. o.
  • Kuhano maslo Kmetije in sirarne Pr’ Prangarčk
  • Bohinjska zaseka Kmetije Pr’ Odolneku
  • Bohinjska zaska in suha dimljena klobasa Loških mesnin, d. o. o.,
  • Bohinjski sir Kmetije Pr’ Odolneku
  • Čebelica Alenke Dobravec
  • Temna čokolada z bohinjsko zaseko Alenke Dobravec
  • Siri iz Bohinja Kmetije in sirarne Pr’ Prangarčk
  • Vandrovčevo suho sadje Kmetije Pr’ Vandrovc
  • Prvovrsten bohinjski med čebelarstva Cerkovnik
  • Bohinjski planinski čaj Adome, d. o. o.

IZDELKI, KI SO DOBILI PRIZNANJA

Med izbranimi kulinaričnimi spominki in izdelki s področja kuhinjske opreme so podelili tudi priznanja. Zlati in srebrni priznanji iz obeh kategorij sta pripadli bohinjskim izdelkom:

  • z zlatim priznanjem za kuhinjski pripomoček je bil nagrajen Sestavljiv model za maslo Ivana Kovačiča
  • s srebrnim Dilca z intarzijo biserne matice Srečka Lotriča

Pri kulinaričnih spominkih je komisija:

  • za zlato priznanje določila Bohinjsko mal’co, ki jo prodaja Turistično društvo Bohinj
  • srebrno priznanje pa podelila Bohinjski zaseki in suhi dimljeni klobasi Loških mesnin pod okriljem Turizma Bohinj

Priznanja so podelili na Dnevih slovenskega turizma, 9. oktobra 2018 v Portorožu.

Avtor članka: Katarina Košnik

Naroči se na e-novice

Z nadaljnjo uporabo strani se strinjate z uporabo piškotkov. VEČ