fbpx
7 julija, 2021

NAMIGI ZA IZLETE V BOHINJU

Tukaj lahko najdete par namigov za izlete po Bohinju

Skozi korita Mostnice do slapu Voje

Z brezplačnimi poletnimi organiziranimi prevozi lahko pridete do parkirišča Stara Fužina 8 (Vorenčkojca), kjer se začne pot do korit Mostnice ali pa se do Stare Fužine pripeljete z rednimi avtobusnimi linijami. Prva atrakcija, ki jo lahko vidite je Hudičev most. Do vstopne točke korit pridete po 5 minutah hoje. Pot skozi korita je slikovita, včasih pa tudi spolzka, zato previdno. Po cca 1 ure hoje vas pot pripelje do Koče na Vojah. Tam se lahko okrepčate potem pa nadaljujete pot po dolini do slapa Voje. Ta del poti vam vzame še dobro uro. Ogled korit si lahko med poletjem privoščite tudi z vodnikom, vsak torek ob 11:00.

Od planinske koče pri Savici do slapa Savice

Do parkirišča pri planinski koči lahko dostopate z avtobusom. Če pridete s svojim avtom parkirajte le na označenih parkirnih mestih, drugače vas zna neprijetno presenetiti kazen. Pot se začne pri planinski koči pri Savici in se nadaljuje do vstopne točke. Od vstopne točke vas do slapu popelje 553 stopnic. Pot traja približno 20 minut.

Na Soriško planino po Rapalski meji

Iz Bohinjske Bistrice na Soriško planino v juliju in avgustu vsak torek in petek vozi brezplačni avtobus dvakrat na dan zjutraj in popoldan, ob sobotah in nedeljah pa redna linija Arrive. Na avtobus je možno naložiti tudi kolesa. Soriška planina leži na sedlu med Železniki in Bohinjem in je idealna točka za tiste, ki si v vročih poletnih dneh želijo osvežitve. Na planini deluje penzion Lajnar in Brunarica, prav tako pa se je možno z dvosedežnico Lajnar pripeljati na istoimenski vrh.

Rapalska meja je bila zgodovinska meja med Italijo in Kraljevino SHS. Potekala je tudi po vrhovih nad Soriško planino, zato je Soriška planina idealno izhodišče za obisk vrhov Rapalske meje kot so Možic, Slatnar, Lajnar. Poti do vrhov so nezahtevne, na poti pa lahko opazujete ostanke stare meje (bunkerji,…) kar je zanimivo predvsem za otroke in zgodovinske navdušence. Rapalsko mejo si lahko ogledate tudi z vodnikom. Več o Rapalski meji in Soriški planini si lahko preberete na tej povezavi.

Po pokljuških planinah

S Hop-on Hop-off avtobusom je Pokljuka dostopna prav vsakomur. Brezplačni avtobus vas do Rudnega polja popelje trikrat na dan. Od tam pa se lahko odpravite na sprehod po pokljuških planinah in gozdovih. Priporočamo vam obisk planin Praprotnica, Uskovnica ali Zajamniki. Na Uskovnici se lahko okrepčate v planinski koči, na Praprotnici se lahko napolnite z zemeljsko energijo pri energijskih kamnih, na Zajamnikih pa lahko občudujete razglede. Na vseh omenjenih planinah so v poletnem času prisotne krave, zato se obnašajte njim primerno, dajte jim prednost. Prijetna je tudi tura do planine Konjščica.

Pokljuka je poleg raznolikih planin dobra izhodiščna točka tudi za najvišje vrhove v Sloveniji.

Zlatorogova pravljična pot

V Ukancu, na koncu sveta, bivajo pravljična bitja. Zlatorog, Polesnjak, zmaj Govic, Čatež in še drugi. Pot, ki je dolga 2 kilometra je namenjena predvsem družinam z majhnimi otroci, vrtcem in prvi triadi osnovne šole. Da bo pot še bolj zanimiva, pa lahko na informacijskih centrih, v campu Bohinj in preko spleta, naročite vodnik po Zlatorogovi pravljični deželi, ki vsebuje pravljice, nalepke in zemljevid poti. Do Ukanca med vikendi vozi tudi brezplačen avtobus.

Botanična pot na Črno prst

Bogastvo cvetja, združeno z ljubeznijo do pohodništva. Pohod je srednje zahteven, traja od 4 do 7 ur – odvisno od izbire cilja. Na pot se lahko odpravite sami ali pa z vodnikom. Botanična pot je označena in je pravo doživetje.

Najbolj obiskane razgledne točke

Najbolj obiskane razgledne točke so: Peč, Vogar, Rudnica, Vogel, Vodnikov razglednik

Izhodišče za Peč je v Stari Fužini. Prečkate most čez Mostnico, ki vas ob enem vodi na kolesarsko stezo. Za mostom greste naravnost, smerokazi vas usmerijo proti Peči in Rudnici. Pot traja pol ure.

Izhodišče za Vogar je Stara Fužina oziroma parkirišče Stara Fužina 8 (Vorenčkojca). Do izhodišča se lahko pripeljete z brezplačnimi organiziranimi prevozi. Pot je označena (sledite oznakam za Kosijev dom na Vogarju), traja pa približno 1 uro in 30 min. Na vrhu Vogarja sta dve razgledni točki. Prva je cca 15 min pred Kosijevim domom na Vogarju, kjer je tudi vzletišče za jadralne padalce. Druga pa je zahodno od Kosijevega doma

Izhodišč za Rudnico je več. Najbolj položna pot vas do razglednika pelje iz Stare Fužine. Na kolesarski poti na relaciji Stara Fužina – Srednja vas je postavljen smerokaz, ki vas usmeri na pot za Rudnico. Pot traja 1 uro in 30 min.

Za pot na Vodnikov razglednik si lahko izberete daljšo (iz Jereke) ali krajšo (iz Koprivnika). Do obeh omenjenih izhodišč se lahko pripeljete s Hop-On Hop-Off avtobusom Pokljuka. Če iz avtobusa izstopite v Jereki, se peš podate do mostu čez reko Jerečico. Za mostom vas smerokaz za Vodnikov razglednik usmeri levo v hrib. Pot traja dobro uro in je označena. Če pa si želite lep razgled brez velikega napora pa se z avtobusom odpeljite do Koprivnika. Od avtobusne postaje nadaljujete pot v vas do cerkve, kjer stoji smerokaz za Vodnikov razglednik. Vzpona je minimalno, pot pa traja 20 minut.

Naroči se na e-novice

Z nadaljnjo uporabo strani se strinjate z uporabo piškotkov. OK Več...