fbpx
Marec 19, 2019

O FESTIVALU CVETJA

Predstavitev Mednarodnega festivala alpskega cvetja

VELIČASTEN POKLON POMLADI, CVETJU, ČEBELAM, NARAVI IN DRUŽENJU

PRIDRUŽITE SE NAM MED 25. MAJEM IN 10. JUNIJEM 2018

 • Zlatorogova pravljična dežela (družinski vikend v Ukancu)
 • svečana otvoritev festivala (v okviru festivala bo glavna prireditev ob 240-letnici prvega pristopa na Triglav)
 • festivalska tržnica (kuhinja na prostem, tematsko obarvana tržnica in koncerti)
 • vodeni botanični izleti s kulinaričnim razvajanjem
 • koncerti in folklorni nastopi
 • izobraževalne in ustvarjalne delavnice za odrasle in otroke,
 • joga in meditacija na prostem
 • slikarske in fotografske razstave, razstave ročnih del in predavanja
  … ter še veliko več.

ZAKAJ PRAZNOVATI FESTIVAL CVETJA?

Izjemno rastlinsko bogastvo širšega območja Bohinja že dolgo vzbuja zanimanje botaničnih strokovnjakov in občudovanje ljubiteljev narave in njenih lepot. Že od prvih začetkov znanstvenega proučevanja slovenske flore so gore nad Bohinjem veljale za pravo zakladnico alpskega cvetja.

Cvetlično bogastvo Bohinja in gora nad njim je od zgodnje pomladi pa do jeseni prava paša za oči vsakogar, ki obišče Bohinj z okolico. Kakor hitro skopni sneg, razkošno zacvetijo telohi in druge znanilke pomladi… pisano cvetoči travniki in senožeti, sramežljive gozdne cvetlice in razkošje gorskega cvetja vse do najvišjih vrhov poleti… in ko gozdovi zažarijo v jesenskih barvah, lepota cvetja v jeseni – vse to se kar samo ponuja očem. Toda: več, ko o nečem vemo, več tudi opazimo! Če se vsaj malce poglobimo v spoznavanje rastlin in samoniklega cvetja, lepa rumena rožica ne bo več le rumena rožica – ampak naša prijateljica, o kateri bomo vedeli veliko zanimivega in bomo srečanja z njo še toliko bolj veseli! S cvetjem je povezanega veliko znanja, zgodb, starih modrosti, znanstvenih odkritij, spremlja nas od rojstva do smrti, navdihuje ustvarjalnost in olepšuje življenje. Vse te zanimivosti marsikdaj v mrzličnem vsakdanjem življenjskem ritmu kar spregledamo. Na žalost! Poleg tega pa vse to cvetlično bogastvo potrebuje našo skrb in varstvo, da bi ga lahko ohranili tudi za prihodnost. Marsikaj namreč ogroža številne vrste rastlin, nekaterim pa grozi celo izumrtje.

Da bi dali cvetličnemu bogastvu Bohinja, Triglavskega narodnega parka in Slovenije pravo veljavo, da bi vzpodbudili spoznavanje alpskega cvetja, znanstvenih spoznanj in ustvarjalnosti, povezane z njim in da bi obiskovalcem in domačinom omogočili bogatejše doživljanje bohinjske narave in kulturne dediščine, smo se odločili, da v času, ko se razcveta največ samoniklega cvetja, nekaj dni posvetimo cvetličnim temam. Od botaničnih spoznanj do ljudskih izročil, od umetniškega ustvarjanja do spoznavanja, kaj vse ni samo lepo – ampak sodi celo v lonec in na mizo! In tako se je rodila zamisel o Mednarodnem festivalu alpskega cvetja v Bohinju!

V festivalskih dneh se zvrsti cela kopica kulturnih prireditev, povezanih s cvetličnimi temami – od likovnih razstav do glasbenih večerov. Saj veste – cvetje je od nekdaj navdihovalo umetnike! Strokovnjaki imajo priložnost za posvetovanja o alpskih rastlinah, njihovemu spoznavanju, ohranjanju in pomenu. Zvrstijo se delavnice in predstavitve številnih področij in načinov, kako lahko samoniklo cvetje polepša in obogati naše življenje: od tečajev fotografije do kulinaričnih delavnic, od spoznavanja čebelarstva do likovnih tečajev. Pod vodstvom domačih vodnikov in botaničnih strokovnjakov lahko spoznavate cvetlično bogastvo Bohinja, njegove okolice in tudi nekaterih drugih botanično zanimivih območij Slovenije. Bohinj lahko doživite na nov način – in izveste marsikaj zanimivega o njegovi preteklosti, sožitju človeka in narave in lepotah, ki se včasih skrivajo v neopaznih malenkostih.

POBRSKAJTE PO FESTIVALSKIH VSEBINAH

ORGANIZACIJA FESTIVALA

Organizator Mednarodnega festivala alpskega cvetja je Turizem Bohinj.

Bohinj leži v osrčju Julijskih Alp. Največja znamenitost je Bohinjsko jezero obdano z vencem gora. Več kot dve tretjini Bohinja pokriva Triglavski narodni park.

V Bohinju se zavedamo izrednega pomena varovanja in ohranjanja okolja. Ponosni na svojo naravno in kulturno dediščino si želimo razvijati turizem, ki bo ob trajnostni naravnanosti tudi ekonomsko učinkovit. Pred dvema letoma smo prisluhnili ideji dolgoletnega obiskovalca Bohinja in naravovarstvenika g. Iana Mitchella o organizaciji mednarodnega festivala alpskega cvetja, katerega glavni cilji so:

 • promocija in spoznanje o pomembnosti naravne in kulturne
  dediščine Bohinja ter njegovega širšega območja;
 • predstavitev pomena pravilnega upravljanja območja po načelih trajnostnega razvoja, ki se kaže v hkratnem varovanju bogate biodiverzitete naravnega okolja ter izboljšanju kulturnega in ekonomskega stanja prebivalcev;
 • praktična ponazoritev, kako sta lahko eko-turizem in alpsko
  kmetijstvo ključna elementa dolgoročne ekonomske perspektive območja in hkrati model možnosti razvoja za druga gorska območja Slovenije;
 • razvoj turistične ponudbe v izven-sezonskem času.

Mednarodni festival alpskega cvetja je sestavljen iz treh glavnih delov:

 • Cvetje v umetnosti predstavlja kulturni del festivala: glasbeni koncerti, likovne in fotografske razstave, likovne delavnice, obujanje starih običajev – petje na vasi.
 • Uporabnost cvetja v vsakdanjem življenju (v kuhinji, ročnih delih..) je predstavljena v delu z naslovom Cvetje doma.
 • V strokovnem delu festivala z naslovom Cvetje v znanosti pa se zvrstijo različni seminarji oziroma posveti na temo trajnostnega razvoja.

Obiskovalcem so poleg tega na voljo vsakodnevni vodeni izleti, fotografske delavnice, delavnice za otroke in podobno.

Pridite in ostanite v cvetju!

Organizator Mednarodnega festivala alpskega cvetja Bohinj
Turizem (LTO) Bohinj
Klemen Langus, direktor

Soorganizator

Soorganizator Mednarodnega festivala alpskega cvetja je Triglavski narodni park.

Cvetje ima ‘ambasadorski’ pomen za ljudi, saj se prav po pestrosti cvetov najlaže zavedamo pomena rastlin, brez katerih ne moremo preživeti. Simbolično izraža to življenjsko silo bajeslovna triglavska roža, ki ranjeni naravi vrača moči. S tem, da je upodobljena v znaku Triglavskega narodnega parka, imamo dolžnost in odgovornost ohranjati izročilo trajnostne rabe rastlin in krepiti zavest o njihovem pomenu.

Ali ni prav Festival cvetja za to izjemna priložnost?

dr. Bogomil Breznik, v.d. direktorja

Generalni pokrovitelj

Generalni pokrovitelj Mednarodnega festivala alpskega cvetja je župan Občine Bohinj, g. Jože Sodja.

Bohinj je po svoji naravi izjemno območje, v katerem se prepleta paleta različnih danosti, ki obkrožajo nas občane in pa tudi obiskovalce. Pravzaprav nas na to velikokrat opozarjajo predvsem tisti, ki se pogosto ali pa manj pogosto vračajo v naš kraj in, ki dejansko vidijo v tem okolju tisto, kar mi sami velikokrat spregledamo. Zato je moje zadovoljstvo še toliko večje, da se od pogovorov in srečanj rodijo tudi ideje o tako pomembnem in izvirnem festivalu kot je Mednarodni festival alpskega cvetja. Snovalci omenjenega festivala so vlagali svojo energijo in trud v pričakovanju današnjega dne in ponosni smo lahko, da jim je uspelo.

Alpsko cvetje je samoniklo dostopno vsakemu obiskovalcu in mogoče tudi zaradi tega večkrat spregledano. Doktrine, ki vsebujejo poglavja o posameznih vrstah so nam premalo znane in tudi izobraževanje v tej smeri je, po moji oceni, ena izmed glavnih značilnosti štirinajstdnevnega srečanja. Vplivi sodobnega civilizacijskega razvoja nedvoumno vplivajo na okolje samo in posredno tudi na vsa živa bitja. Tudi alpsko cvetje je del ekosistema, v katerem bivamo in vsakršna sprememba lahko uniči tudi del živih organizmov. Prav cvetje je še posebno izpostavljeno različnim vplivom in, če bomo seveda imeli tudi v prihodnje mačehovski odnos do okolja, se lahko vprašamo, koliko naših rodov zanamcev bo še imelo srečo uživati in podoživljati vse te danosti flore, s katero nas je obdarovala narava. Moja želja je, da naj festival izzveni tudi kot opozorilo, da se moramo v naravnem okolju vesti temu primerno in ne posegati z nerazumnimi posegi v danost, ki nam je bila zaupana.

Častni pokrovitelj

Častni pokrovitelj Mednarodnega festivala alpskega cvetja jepredsednik Republike Slovenije, g. Borut Pahor.

Naroči se na e-novice

Z nadaljnjo uporabo strani se strinjate z uporabo piškotkov. OK Več...