fbpx
22 avgusta, 2018

POGOSTA VPRAŠANJA – PROMET

Vprašanja in odgovori glede prometne ureditve in povezanih vsebin

Ali bo organizirani prevoz oz. »shuttle« iz Bohinjske Bistrice ustavil samo na začetni in končni postaji ali tudi na kakšni vmesni?

Shuttle ustavlja samo na začetni in končni postaji.  Gre za organizirani prevoz s parkirišča Danica do jezera, z namenom prometne razbremenitve obale jezera. Na vmesnih postajah ustavljajo prevozniki na rednih linijskih prevozih, ki so v poletnem času na voljo na eno uro ali še pogosteje.  V kolikor bi ustavljali še na vmesnih postajah, kjer so že zagotovljene omenjene linije, to ne bi več bil občasni prevoz temveč linijski prevoz potnikov. Le-tega bi Občina lahko organizirala kot t.i. mestni promet, na podlagi Odloka o urejanju prometa, v katerem natančno določi linije in pogoje izvajanja mestnega prometa. Na podlagi odloka bi občina morala izvesti podelitev koncesije za izvajanje prevoza ali ustanoviti javno službo. V primeru, da bi se linije prekrivale z obstoječimi linijami, pa bi bilo potrebno poiskati soglasje in sodelovanje z Ministrstvom za infrastrukturo.

Kako je s parkiranjem motornih koles?

Parkiranje za motoriste je brezplačno (na parkirišču pri Slapu Savica pa stane 1 €).

Ali so za organiziran prevoz možne rezervacije (na primer v primeru večjih skupin)?

Ne, rezervacije niso možne. Organizirani prevozi so namenjeni razbremenitvi prometno najbolj obremenjenih točk z individualnim motornim prometom. V primeru večjih skupin gre za izvedbo občasnega prevoza, za izvedbo katerega se lahko dogovorijo s prevozniki ali taksisti, ki opravljajo prevoze na željeni relaciji.

Ali je z organiziranim prevozom možen prevoz psov? Če ja, pod kakšnimi pogoji?

Z vozili javnega avtobusnega prometa se ne smejo prevažati žive živali.

Izjeme so:

  • Dovoljen je prevoz službenih psov policije, vojske, carine, gorske reševalne službe in reševalnih enot civilne zaščite v spremstvu vodnika, ki morajo biti na vrvici in imeti nagobčnik.
  • Psi vodniki za slepe in invalidne osebe z vodnikom, za katere ni potrebno, da imajo nagobčnik,
  • Manjše živali, ki morajo biti v primernih sredstvih za prevoz tako, da zaradi tega niso ogroženi, ovirani oz moteni drugi potniki. Nevarnih in strupenih živali ni dovoljeno prevažati. Živali se ne smejo prosto gibati po sedežu oz. vozilu in ne smejo onesnaževati vozila.

Prevoz psov in manjših živali prevoznik opravi le, če potnik psa ali manjšo žival spremlja, prevzame zanjo polno odgovornost in jamči, da izpolnjuje vse pogoje, ki veljajo po veterinarski zakonodaji za t.i. nekomercialni premik (vstop na javna mesta in v sredstva javnega prevoza). V primeru prezasedenosti vozila se psi in manjše živali ne smejo prevažati. Nesnažni in mokri psi in manjše živali se ne smejo prevažati. Prevoz živali je brezplačen.

Kje parkirati za več dni (kadar se odpravim v hribe), če nisem nastanjen/a pri ponudniku v Bohinju? 

Predlagamo parkiranje v Senožetih ter uporabo organiziranega prevoza ob vikendih, med tednom, ko le tega ni zagotovljenega, pa se lahko poslužite taxi prevozov.

Ali je možno parkiranje za več dni na Vorančkojci?

Večdnevno parkiranje na Vorančkojci je mogoče, plača se parkirnino po ceniku, za toliko dni, kolikor računate, da se boste v hribih zadržali. Npr. za 2 dni plačajo 1,5 eur/h x 28 h (ker se parkirnina plačuje od 6.00 do 20.00 ure). Cenejša alternativa je parkirišče v Senožetih.

Parkiranje za avtodome v Srednji vasi – kje oz. komu gostje plačajo parkirnino in turistično takso?

Parkirnino tako za osebna vozila kot za avtodome se plača na parkomatu na parkirišču. Turistično takso se plača v info centru v Bohinjski Bistrici, LD Turizem.

Invalidi: Parkiranje je brezplačno. Kaj pa na zapornicah?

Invalidi se s potrdilom izkažejo na Občini ter pridobijo parkirno kartico brezplačno. Le-ta  omogoča prehod preko zapornic, tudi na cesti Voje-Vogar-Blato.

Kako se plača parkirnina za več dni na Rudnem polju?

Parkiranje za več dni je možno (razen za avtodome). V parkomat se vstavi ustrezen znesek (npr. parkiranje za 3 dni = 15 EUR) in parkomat zazna število dni. Imetniki Kartice mobilnosti Bohinj, imajo parkiranje brezplačno.

Naroči se na e-novice

Z nadaljnjo uporabo strani se strinjate z uporabo piškotkov. OK Več...