fbpx
2 septembra, 2021

POHODNIŠTVO V JESENSKEM ČASU

Nasveti za varnost v gorah

Vsak ljubitelj gora rade volje pritrdi, da je jesen najlepši čas za obiskovanje gora. V gore nas jeseni vabi mir, predvsem pa jesenske barve, v katere se odene narava, ki dobi povsem drugo podobo. Če nas v poletnem času vabi toplo vreme in pisano gorsko cvetje, so pisani odtenki obarvanih gozdov in odmik v mirno okolje manj obljudenih poti tisto, kar nas vabi jeseni.

Za prijetnejši pohod poskrbi bolj stabilno vreme in s tem manjša možnost neviht in nevarnosti, ki jih te prinesejo. Za lepši pogled pa poskrbi čistejše ozračje ki nam ponuja še lepše razglede vrhov. Tako pravi Janez Rozman, predsednik Gorske reševalne službe Slovenije, in dodaja, da je tudi nesreč v gorah jeseni manj. V jesenskem času se pogostost intervencij umiri tudi na račun zmanjšanega obiska. Predvsem so to intervencije zaradi poškodb, pomanjkanja poznavanja terena in krajših dni, saj pohodnike prehiti noč. Težave se pojavljajo zaradi zaprtih koč, saj pohodniki mnogokrat računajo na to, da bodo zatočišče našli tam. V jesenskem času so značilne tudi intervencije zaradi izgubljenih nabiralcev gob.

Čeprav statistični podatki pravijo, da je v jesenskem času manj nesreč, pa je prav jesen tista, ki od nas terja več pozornosti za pripravo na izbrani gorski podvig.

DAN JE KRAJŠI

V jesenskem času izbiramo krajše ture, dnevi so krajši in naše poti morajo biti načrtovane tako, da nas v gorah in na neznanih poteh ne ujame noč. Med obvezno opremo sodi baterijska svetilka, za daljše ture moramo žrtvovati kakšno uro več jutranjega spanca.

V GORAH PRIDE ZIMA PREJ KOT V DOLINI

V načrtovanje svoje pohodniške ture obvezno vključite podroben pregled vremenske napovedi. Prav ta je lahko tudi odločilni dejavnik, ali se bomo na izbrani dan odpravili v gore ali raje ostali doma. Nič nenavadnega ni, da vas v senčnih legah, predvsem v pozni jeseni, že lahko pričaka sneg, na skalah pa vas lahko preseneti skrajno neugodna ledena prevleka. Jutranja zmrzal in megla sta lahko vzrok za to, da nam ob nepravilnem koraku spodrsne na kakšni korenini ali gladki skali. In če so tla še prekrita z odpadlim listjem, moramo biti dodatno previdni.

Še bolj pomembna so tudi topla oblačila. Jesenska jutra so hladnejša, hladneje je še v senčnih legah in zvečer. Nikakor ne smete pozabiti na rezervna oblačila, dodatno jopico, vetrovko, rokavice, kapo, šal in očala.

KOČE ZAPIRAJO SVOJA VRATA

Pred odhodom dobro preverite, kdaj so odprte koče na vaši poti. Jeseni namreč večina koč zapre svoja vrata, zlasti med tednom. To pomeni, da moramo s seboj vzeti dobro založen nahrbtnik, v katerem naj bosta malica in zadostna količina pijače. Prav lahko se zgodi, da se bomo na naši poti lahko zanesli samo na malico, ki jo bomo imeli s seboj.

JESENI JE V GORAH MANJ LJUDI

To je verjetno eden od razlogov, da je med pohodniki prav jesen najbolj priljubljena. Brez stalnega srečavanja večjih skupin se bomo polno naužili gorskega miru. Prav zato pa bodo nekatere poti, ne samo manj, ampak povsem neobljudene, kar pomeni, da je dobro, da imamo na naših poteh družbo in vso opremo, ki nam bo pomagala, da se ne izgubimo. Zemljevid, kompas in telefon z napolnjeno baterijo.

DODATNI NAPOTKI:

  • načrtujte turo, ki ustreza vašim sposobnostim
  • spremljajte vremensko napoved
  • visokogorje lahko kadarkoli pobeli sneg, ki je na izpostavljenih mestih hitro vzrok za zdrs
  • računajte na krajši dan in temu primerno opremo
  • pred odhodom v gore se dobro informirajte o poti in zahtevnosti ture
  • če terena ne poznate se odločite za spremstvo izkušenih gornikov, planinskih ali gorskih vodnikov
  • preverite delovanje planinskih koč (na spletni strani PZS)
  • v primeru težav ne odlašajte in pokličite 112
  • seria videov “Varnost v gorah” z GRS Bohinj
  • nasveti in navodila za varno gibanje v gorah na strani PZS

KORISTNE POVEZAVE 

Naroči se na e-novice

Z nadaljnjo uporabo strani se strinjate z uporabo piškotkov. OK Več...