fbpx
5 Februar, 2020

PONOSNI ČLAN ALPINE PEARLS

Združenje alpskih počitniških biserov in posebna ponudba v času tedna mobilnosti

Alpine Pearls je združenje 25 alpskih počitniških biserov, ki svoje goste vabijo, da doživijo počitnice brez avtomobila. Zveneča imena bisernih krajev in manjše skrite bisere združenje povezuje v Avstriji, Franciji, Italiji, Nemčiji, Sloveniji in Švici. Pogoje za članstvo v združenju pri nas izpolnjujeta Bohinj in Bled.

Na Bled in v Bohinj se lahko pripeljete z vlakom ali avtobusom. Med celotnim bivanjem boste imeli številne možnosti potovanja z javnim in zelenim prevozom ter ugodnosti s kartico Julijske Alpe: Bohinj.

KAJ ZA BOHINJ POMENI VSTOP V MREŽO ALPSKI BISERI?

Občina Bohinj je v zadnjih letih uspela izpeljati številne aktivnosti tako imenovane mehke /trajnostne mobilnosti in sicer na različnih področjih. Na področju informiranja o namenih lokalne skupnosti na temo umirjanja prometa in spodbujanja ter promocije alternativnih oblik naravi prijazne mobilnosti je bila že pred več kot 20 leti uvedena kartica Gost Bohinja. Z začetne ponudbe brezplačnega parkiranja in drugimi popusti je z leti kartica postala kartica mobilnosti. Danes tako kartica gost Bohinja imetniku omogoča popolno mobilnost in sicer brez uporabe lastnega avtomobila.

V zadnjih letih je občina preko Turizma Bohinj dodatno nadgradila ponudbo javnih prevozov in sicer z uvedbo dodatnih avtobusov v poletni turistični sezoni (Hop on Hop off na Pokljuko, avtobus po Zgornji Bohinjski dolini do slapa Savice, Ski bus). Lokalna skupnost tudi redno sodeluje s Slovenskimi železnicami  in sicer predvsem na področju vzpostavitve turističnih produktov, ki vključuje vožnjo z vlakom, recimo Bohinj-Ski vlak. Turizem Bohinj skrbi za opremo in vzdrževanje pohodniških poti v Bohinju, in ponudbo električnih koles.

Občina Bohinj je tudi na področju infrastrukture izvedla pomembne investicije. Tako je bila  zgrajena nova kolesarska pot od Bohinjske Bistrice do Srednje vasi, v letu 2016 še do Bohinjske Češnjice, s tem bo zaključena pentlja okrog Bohinja, zgrajen je bil most v Danici, ki je Bohinjsko Bistrico neposredno povezala s kolesarsko potjo, uvedeno je bilo začasno parkirišče pred Bohinjskim jezerom z možnostjo brezplačnega prevoza do jezera (Shuttle bus).  V okviru izvajanja projekta Parkiraj&doživi naravo pa je v letu 2016 vzpostavila 2 novi izposojevalnici koles (Park&Bike), zasnovala in vzpostavila Sistem inteligentnega transporta, ki bo omogočal informiranje in promocijo obiskovanja z mehko mobilnostjo in prenovila parkirni sistem.

Vse zgoraj našteto so opazili tudi v omrežju Alpskih občin, in nas povabili k sodelovanju oziroma vključitvi v to elitno družbo občin, ki jih primarno povezuje prav odločitev za trajnostno mobilnost. Različne pripravljalne aktivnosti so potekale skoraj dve leti. Na strani Alpskih biserov je aktivnosti usklajeval župan občine Werfenweng g. Brandauer na strani občine Bohinj pa Klemen Langus, direktor Turizma Bohinj. Po zadnjem ocenjevanju destinacije in poročilu je skupščina omrežja Alpskih biserov potrdila vstop Bohinja v mrežo.

Vstop občine pomeni priznanje za aktivnosti na področju trajnostnega turizma. Pomeni pa tudi dodatne promocijske aktivnosti v družbi najboljših, izmenjave primerov dobrih praks, izobraževanja in sodelovanje pri različnih projektih. Menimo, da bo Bohinj z vstopom v omrežje Alpskih biserov utrdil svojo podobo destinacije z jasno zavezo trajnostnemu razvoju, ki domačinom omogoča kakovostno življenje, obiskovalcem pa kakovostno doživljanje območja. Na drugi strani pa z vstopom Bohinja pridobijo tudi člani omrežja, saj je Bohinj v zadnjih letih razvil primere dobrih praks, za katere se že zanimajo občine članice omrežja. Takšen primer je recimo Festival alpskega cvetja in blagovna znamka Bohinjsko/From Bohinj.

Alpski biseri (Alpine pearls)

Alpine Pearls je leta 2006 ustanovilo 17 članov – alpskobisernih krajev. Ustanovitev je bil eden od rezultatov dveh EU projektov, AlpsMobility in Alps Mobility II, ki temeljita na pobudi avstrijskega Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo, okolje in upravljanje z vodami. Poudarek leži na ustvarjanju novih, trajnostnih in okolju prijaznih turističnih ponudb. Rezultati teh EU-projektov se uresničujejo v okviru krovne organizacije Alpine Pearls, ki je vsealpska in mednarodna organizacija. 

Alpska mreža privlačnih počitniških krajev z okolju prijazno mobilnostjo

Pod krovno znamko Alpine Pearls je združenih 25 najlepših alpskih počitniških krajev, ki negujejo okolju prijazno mobilnost. Obisk alpskih biserov, pomeni odločitev za uživanje premišljeno dodelanih, okolju prijaznih rešitev mobilnosti.

Ponosni smo, da je eden teh 25 krajev prav Bohinj!

Naroči se na e-novice

Z nadaljnjo uporabo strani se strinjate z uporabo piškotkov. OK Več...