Loading dogodki

29 MESECEV BOJEV OB SOČI – RAZSTAVA

22. septembra, 2022

Vabljeni na odprtje razstave 29 mesecev bojev ob Soči, ki prihaja iz Kobariškega muzeja na gostovanje v Bohinj. Odprtje, na katerem si boste razstavo lahko ogledali skupaj z direktorjem Kobariškega muzeja Martinom Šolarjem in kustosom razstave Jakom Filijem, bo v četrtek, 22. septembra 2022, ob 18.00, v Kulturnem domu Stara Fužina.

Razstava 29 mesecev bojev ob Soči predstavlja kronološki pregled dogodkov na soški fronti. Obiskovalcem ponuja jedrnat pregled dogodkov na celotni dolžini soške fronte, od Rombona do Jadranskega morja, poleg tega pa predstavi še dogodke, ki so pripeljali do prve svetovne vojne ter odprtja same soške fronte. Predstavljen je proces, v katerem so predvojna zavezništva ter diplomatske igre lokalni spopad spremenile v svetovno morijo. Kot da sama prva svetovna vojna ne bi bila dovolj, pa je tudi povojna politika pogrnila na celi črti. Namesto, da bi prva svetovna vojna končala vse vojne, je zaradi nesposobnosti politike ter kratkovidnosti njenih odločitev postavila temelje vojnam 20. stoletja, na nek način pa njene posledice čutimo še danes.

Razstava obiskovalcu ponuja razmislek o nesmiselnosti vojne, predstavljeni dogodki pa v kombinaciji z vsemi konflikti 20. in 21. stoletja postavljajo pod vprašaj tezo, da je zgodovina učiteljica življenja.

Na ogled bo do 13. novembra 2022 v odpiralnem času Turistično-informacijske točke Stara Fužina.

VABLJENI ŠE NA OSTALO DOGAJANJE V SKLOPU DOGODKOV OZADJA IN DEDIŠČINA SOŠKE FRONTE.

Deli ta dogodek

  • Ta dogodek je minil.

Podrobnosti

Datum:
22. septembra, 2022

Prizorišče / izhodišče

Stara Fužina
Stara Fužina 53a
Bohinjsko jezero, 4265
+ Google Map

Organizator

Triglavski narodni park
Telefon:
+386 (0)4 5780 245
E-naslov:
info.bohinjka@tnp.gov.si
Poglej Organizator spletno stran
This site is registered on wpml.org as a development site.