fbpx
20 julija, 2020

ASTRONOMSKI VEČER

Utrinki in meteoriti

Večer bomo začeli s predavanjem prof. dr. Tomaža Zwittra z ljubljanske Fakultete za matematiko in fiziko Utrinki in meteoriti.

Ob 21. uri bomo v primeru lepega vremena večer nadaljevali z astronomskimi opazovanji nočnega neba, ki jih bo vodil Tilen Kuhar. V primeru slabega vremena bomo ostali pod streho in praktično prikazali nastanek Sončevih in Luninih mrkov, men Lune in planetov, sestavili preprost daljnogled ali prikazali, kako deluje ionski motor. Dogodek se bo zaključil ob 22:30 uri.

Zaradi zagotavljanja varnosti so nujne predhodne prijave vsaj en dan pred dogodkom ali do zapolnitve mest na [email protected] ali 04 5780 245 med 9.00 in 17.00.

Dogodek ozavešča o pomenu temnega neba za ohranjanje biotske pestrosti in je eden od dogodkov v okviru projekta LIFE Naturaviva – Biodiverziteta, umetnost življenja.

Dogodek je brezplačen!

Več o predavanju dr. Zwittra:

V času predavanja bo ponoči mogoče opazovati veliko število utrinkov, ki pripadajo roju Perzeidov. Poleg nasvetov za njihovo opazovanje bomo razložili, kaj vidimo, od kje prihajajo in iz česa so. Včasih pa prileti v Zemljino atmosfero tudi kaj večjega, kot se je zgodilo z meteoritom, ki so ga marca našli pri Novem mestu. Pomen iskanja in preučevanja meteoritov presega zbirateljstvo, govori o sestavi Osončja, o njegovih burnih začetkih, pa tudi o naši zvezdni okolici.

Astronomski večeri 2020 v Centru TNP Bohinj:

  • 24.7. ob 20.00 – Umetni sateliti – priložnost ali grožnja?
  • 12. 8. ob 20.00 – Utrinki in meteoriti
  • 21. 8. ob 20.00 – Klimatska kriza v časih pandemije 

Organizator:

  • Triglavski narodni park

Lokacija

Naroči se na e-novice

Z nadaljnjo uporabo strani se strinjate z uporabo piškotkov. OK Več...