fbpx
20 julija, 2020

ASTRONOMSKI VEČER

Klimatska kriza v časih pandemije

Večer bomo začeli s predavanjem prof. dr. Tomaža Zwittra z ljubljanske Fakultete za matematiko in fiziko Klimatska kriza v časih pandemije.

Ob 21. uri bomo v primeru lepega vremena večer nadaljevali z astronomskimi opazovanji nočnega neba, ki jih bo vodil Tilen Kuhar. V primeru slabega vremena bomo ostali pod streho in praktično prikazali nastanek Sončevih in Luninih mrkov, men Lune in planetov, sestavili preprost daljnogled ali prikazali, kako deluje ionski motor. Dogodek se bo zaključil ob 22:30 uri.

Zaradi zagotavljanja varnosti so nujne predhodne prijave vsaj en dan pred dogodkom ali do zapolnitve mest na [email protected] ali 04 5780 245 med 9.00 in 17.00 uro.

Dogodek ozavešča o pomenu temnega neba za ohranjanje biotske pestrosti in je eden od dogodkov v okviru projekta LIFE Naturaviva – Biodiverziteta, umetnost življenja.

Dogodek je brezplačen!

Več o predavanju dr. Zwittra:

Zadnje mesece iščemo načine, da bi zopet živeli normalno, tako kot pred pandemijo. Smo pa bogatejši za izkušnje življenja z manj prevoženimi in preletenimi kilometri, z več dela od doma in z zavedanjem potrebe po samozadostnosti. Konec pandemije žal ne bo prinesel konca klimatske krize planeta. Kaj lahko pričakujemo, če bomo opozorila, kot so to storili nekateri ob začetku pandemije, ignorirali? In kaj, če bomo izkušnje spremenili v ambiciozne plane ukrepanja in se jih tudi držali?

Astronomski večeri 2020 v Centru TNP Bohinj:

  • 24.7. ob 20.00 – Umetni sateliti – priložnost ali grožnja?
  • 12. 8. ob 20.00 – Utrinki in meteoriti
  • 21. 8. ob 20.00 – Klimatska kriza v časih pandemije 

Organizator:

  • Triglavski narodni park

 

Lokacija

Naroči se na e-novice

Z nadaljnjo uporabo strani se strinjate z uporabo piškotkov. OK Več...