fbpx
5 julija, 2019

ASTRONOMSKI VEČER

Klimatska kriza

Večer bomo začeli s predavanjem z astronomsko tematiko prof. dr. Tomaža Zwittra z ljubljanske Fakultete za matematiko in fiziko ob 20. uri (napovednik spodaj).

Večer bomo ob 21. uri v primeru lepega vremena nadaljevali z astronomskimi opazovanji nočnega neba, ki jih bo vodil Tilen Kuhar. V primeru slabega vremena bomo ostali pod streho in praktično prikazali nastanek Sončevih in Luninih mrkov, men Lune in planetov, sestavili preprost daljnogled ali prikazali, kako deluje ionski motor. Dogodek se bo zaključil ob 22:30 uri. Vnaprejšnje prijave niso potrebne.

V lepem okolju Bohinja in Vogla se zdi, da je z našim planetom vse v redu, pa ni. Meritve zadnjih let jasno kažejo, da se klima že desettisoče let ni spreminjala tako hitro in da je očitni vzrok izjemno hitra rast toplogrednih plinov, ki se ujema z izpusti iz naših peči in avtomobilov. Nagle klimatske spremembe v preteklosti so spremljala masovna izumrtja, najprej seveda ranljivih vrst, med katere pa sedaj prvič sodimo tudi ljudje. Smo torej kot bolnik z rentgenskim posnetkom značilnim za pljučnega raka, ki rad razlaga, da ne kašlja in da uživa v bohinjskem zraku, torej ne bo hodil k zdravniku. V predavanju bomo z nekaj preprostimi številkami ponazorili situacijo in kaj je treba  storiti, kot svarilo pred neodgovornim obnašanjem pa omenili razmere drugod v vesolju.

  • Cena: 3,5 EUR odrasli, 1,5 EUR otroci

Astronomski večeri v poletju 2019:

  • 5.  7.  -Življenje v vesolju (Center TNP Bohinj)
  • 27. 7. – Alternativni načini potovanja po Vesolju (Vogel)
  • 24. 8. – Črne luknje v vesolju (Vogel)
  • 31. 8. – Klimatska kriza (Center TNP Bohinj)

Astronomske večere organizira Javni zavod Triglavski narodni park v sodelovanju z podjetjem Žičnice Vogel d.d.

Lokacija

Naroči se na e-novice

Z nadaljnjo uporabo strani se strinjate z uporabo piškotkov. OK Več...