fbpx
24 septembra, 2021

BOHINJSKA “TURŠCA” OD ZRNJA DO ŽGANCEV

Dnevi Evropske kulturne dediščine

Vabljeni na spoznavanje bohinjske koruze trdinke v Center TNP Bohinj, ki ga pripravljamo v okviru Dnevov evropske kulturne dediščine v sodelovanju z Marijo Žvan in Turizmom Bohinj.

Letos je tematika DEKD –  te vse-evropske pobude spoznavanja kulturne dediščine kulinarika in vse, kar smo v zvezi z njo prenesli iz preteklosti: recepti, kmetijstvo, pridelava, nakup, prodaja, priprava in uživanje vsakodnevnih in prazničnih jedi, pa naj gre za nepremično, premično ali nesnovno dediščino. Od znanj in spretnosti do šeg in navad; od kulturne krajine do tržnic, kašč, črnih kuhinj in gostiln; od prvih kmetijskih orodij in priprav do kuharskih knjig in pogrinjkov.

Bohinjska koruza trdinka je avtohtona sorta koruze rumene do temno rdeče barve. Iz grobo zmlete moke se kuhajo pravi bohinjski žganci. Izvedeli boste, kako koruzo v Bohinju še vedno ročno sadijo, plevejo, majijo, »rofkajo« in s tradicionalnim načinom pridelave in predelave ohranjajo dediščino in čisto naravno okolje.

Skupaj z domačinko Marijo Žvan se boste podali na krajši izlet po Stari Fužini, mimo Planšarskega muzeja do še vedno delujočega Andrejčevega mlina iz 19. stoletja.

Če vas izlet ne bo prepričal, se bo to zagotovo zgodilo, ko boste spoznali postopek priprave bohinjskih žgancev in se jih tudi najedli.

Spoznavanje trdinke bo potekalo v kuhinji Centra TNP Bohinj in v vasi Stara Fužina, če bodo razmere to dopuščale. V nasprotnem primeru bomo delavnico posneli in jo boste lahko spremljali preko spleta.

Potrebne so prijave na [email protected] do zasedbe prstih mest oziroma do 30.9.2021!

Organizator:

  • Triglavski narodni park

***********************************************************************************************************************************

Vse obiskovalce obveščamo, da se v skladu z Odlokom o spremembah Odloka o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom v Republiki Sloveniji (Uradni list RS, št. 73/2021) lahko javne kulturne prireditve udeležijo le končni uporabniki, ki izpolnjujejo z odlokom določena merila (PCT – osebe, ki so prebolele koronavirus, cepljene osebe in testirane osebe).

Na prireditvah, ki se odvijajo v notranjih prostorih je uporaba zaščitne maske obvezna!

Lokacija

Naroči se na e-novice