fbpx
27 septembra, 2018

INCIDENT HLADNE VOJNE NA BOHINJSKEM NEBU

Odprtje razstave

Vljudno vabljeni na odprtje razstave Incident hladne vojne na bohinjskem nebu v petek, 5. oktobra 2018, ob 18. uri v Muzeju Tomaža Godca v Bohinjski Bistrici, Zoisova 15.

Hujši incident, ki je bil med prvimi tovrstnimi incidenti hladne vojne, je bila sestrelitev letala nad Gorjušami, ki je povzročila pravo vojaško napetost. Ameriško transportno letalo Douglas C-47 je čez slovensko ozemlje nedovoljeno letelo v Italijo. Jugoslovansko lovsko letalo za prestrezanje JAK-3 sta je 19. avgusta 1946 vzletelo z letališča Lesce proti Pokljuki. Po večkratnem opozorilu brez odziva ameriške posadke je ob 10:07 dobilo ukaz za sestrelitev. Ameriško letalo je strmoglavilo v gozdnato pobočje Ilovca (1305 m) nad Gorjušami. Posadka je štela pet članov: Richard H. Claeys, Matthew Comko, Blen H. Frestone, Chester J. Lower, Harold F. Schreiber. Vsi so v strmoglavljenju izgubili življenje.

Dva dneva po sestrelitvi so najdene posmrtne ostanke ameriških letalcev pokopali v skupen grob zraven pokopališča na Koprivniku. Na zahtevo ameriškega veleposlanika Pattersona so posmrtne ostanke z vsemi častmi predali ameriškim oblastem, ki so jih nato 25. septembra pokopale na vojaškem pokopališču v Arlingtonu. Svojcem petih umrlih je Jugoslavija namenila 150.000 dolarjev odškodnine. Kršitve zračnega prostora se s tem niso končale, a do sestrelitev ni več prišlo.

Jugoslovanski časopisi niso veliko pisali o tem incidentu, medtem ko so se ameriški zelo razpisali. Dogodek je pretresel tudi domačine. Že samo strmoglavljenje se je zelo zapisalo v njihov spomin. Zanje so bili zelo dragoceni tudi deli letala, saj so bili iz materiala, ki ga niso imeli. Iz njih so izdelali razne kovinske izdelke, uporabne predmete in orodje. Kose pločevine so imeli skoraj pri vsaki hiši.

Organizator:

  • Gorenjski muzej
  • Turizem Bohinj
  • Občina Bohinj

Lokacija

Naroči se na e-novice

Z nadaljnjo uporabo strani se strinjate z uporabo piškotkov. OK Več...