fbpx
17 decembra, 2018

KONCERT ZIMSKIH KOLEDNIC

Ženska pevska skupina Katice

Katice vsako leto v decembru in januarju predstavimo program najlepših slovenskih zimskih kolednic (slovenske ljudske pesmi od Miklavža do svečnice). Tokrat gostujemo v cerkvi Sv. Pavla v Stari Fužini. V nedeljo, 23. decembra ob 19:00 uri. 

Kdo smo Katice

Ženska pevska skupina izhaja iz Akademske folklorne skupine Franceta Marolta, širša javnost pa jo je spoznala preko sodelovanja z Magnificom na albumu Od srca do srca (1993). Članice prepevajo ljudske pesmi vseh slovenskih pokrajin, najraje tiste z obrobja slovenskega etničnega prostora, iz Rezije, Bele krajine, Istre in Prekmurja, ki so pod vplivom sosednjih kultur še posebej raznolike. Pojejo tudi sodobne priredbe ljudskih pesmi. Velik izziv jim predstavlja povezovanje starega z novim, tradicionalnega s sodobnim. Svojo prepoznavnost so gradile tudi na podlagi sodelovanj z znanimi imeni na glasbeni sceni (Vlado Kreslin, Zoran Predin, Lauferji, Terrafolk, Aldo Kumar, The Stroj, Dario Marušić, Šukar idr.), ki so prestavljala glasbene meje pri Katicah. V petindvajsetih letih delovanja so s svojim petjem prekrižarile lep kos sveta in izdale pet zgoščenke priredb ljudskih pesmi, Katice (Helidon, 1995), Se dela greh … se sliši smeh (Helidon, 1998), Jungfraua (Menart; Dom svobode, 2001), album zimskih kolednic Oj, fijole,novo leto je! (Celinka, 2009), Kateritem (Celinka, 2012).

Oj, fijole, novo leto je!

Leta 2008 so Katice prvič predstavile album na kateri je izbor zimskih kolednic. Je darilo vsem zvestim poslušalcem, družinam, otrokom. Izbor nudi šopek slovenskih koledniških in voščilnih pesmi, ki se jih je pelo ob božiču, novem letu, treh kraljih in svečnici. Izbrale so tudi pesem o Miklavžu, ki pa v resnici Sv. Miklavža nikoli ni srečala, Katicam pa se je zdela primerna za inštrumentalno obdelavo. Za večino pesmi je značilno večglasje in čistost izvedbe. Izbrane pesmi nudijo ob poslušanju in prepevanju občutek intimnega doživljanja prazničnega časa. Čeprav Katice vsak december in januar koledujejo v slovenskih cerkvah, je slovenskim kolednicam vsakič znova prijetno prisluhniti.

Vljudno vabljeni!

 

Lokacija

Naroči se na e-novice

Z nadaljnjo uporabo strani se strinjate z uporabo piškotkov. OK Več...