fbpx
12 avgusta, 2018

OD LEGENDE DO ŽGANCEV

Vodeni pohod TNP v okviru Dnevov kulturne dediščine 2017.

V Bohinju je voda že dolga stoletja oblikovalka pokrajine, pa tudi življenja ljudi v teh krajih. Tako je tudi dediščina, ki so jo ustvarili ljudje, večkrat povezana z vodo.

OPIS POHODA

Na kratkem pohodu bomo najprej spoznali silno moč deroče vode, ki je ob Stari Fužini oblikovala korita Mostnice. Ljudje so le s težavo naredili most čez sotesko. Legenda pripoveduje, da jim je pri tem pomagal sam hudič, ki so ga domačini pri plačilu ukanili z zvijačo. Kaj je bilo res in kaj ne, ne vemo, mostu pa še vedno rečemo Hudičev most.

Dobrih sto metrov pod mostom stoji večja zgradba, v kateri je nekoč živel Žiga Zois, kadar je imel opravka s fužinami, po katerih se vas tudi imenuje. Bil je namreč lastnik manjše železarne, nekaj njenih ostankov je še mogoče videti. Do železarne so speljali vodo iz Mostnice, prav tako pa tudi naprej v vas.

Tam je voda poganjala mlin in žago. Mlin in žago venecijanko lastniki še vedno lahko zaženejo in mali vedoželjneži si bodo lahko ogledali, kako delujeta. V mlinu bomo iz zrnja dobili moko, ki jo bomo odnesli s seboj.

V Centru TNP Bohinj si bomo ogledali razstavo, ki poleg samega narodnega parka razloži, kako so ledeniki in tekoča voda oblikovali območje Bohinja ter predstavi Bohinjsko jezero. Z vso to pokrajino se prepleta tudi kulturna dediščina.

V kuhinji v centru bomo ob pomoči kuharja skuhali žgance in po sprehodu ter spoznavanju zanimivosti v Stari Fužini bo malica prišla zelo prav.

Vabljeni, da se nam pridružite!

Obvezne prijave na: [email protected]v.si ali 04 5780 245

Organizator:

  • Kot vsako leto se Triglavski narodni park tudi letos s svojimi dogodki uvršča na program DEKD  – Dnevi kulturne dediščine 2017.  Celoten program DEKD, ki se bo odvijal po celi Sloveniji, si lahko ogledate na tej povezavi.

 

 

Lokacija

Naroči se na e-novice

Z nadaljnjo uporabo strani se strinjate z uporabo piškotkov. OK Več...