fbpx
Januar 29, 2018

PREVENTIVNO IZOBRAŽEVANJE

Za varno gibanje v zasneženih razmerah.

V naravo in hribe ne hodimo samo poleti, ampak tudi v zimskem času, ko so gore še posebej lepe in vabljive. Ob izletu v gore pozimi pa je zaradi varnosti potrebno upoštevati nekaj priporočil.
Pozimi so dnevi krajši, zato lahko tura, ki smo jo poleti z lahkoto opravili v parih urah, lahko traja ves dan. Običajno je pozimi v visokogorju sneg, kar otežuje hojo, večina poti postane zelo zahtevnih, potrebno je uporabljati dereze in cepin, mnogokrat pa se odpravimo s smučmi. Vse to zahteva ustrezno znanje in usposobljenost. Ob obilnem sneženju, odjugi ali v hudem vetru se pojavlja nevarnost plazov, lahko pa ga sprožimo tudi sami. Ob ustreznem znanju, primerni opremi in dobri telesni pripravljenosti so možnosti za nesrečo minimalne.

Enodnevna delavnica varnega gibanja v zasneženih gorah v Bohinju je razdeljena na dva dela. Prvi del zajema kratko teoretično predavanje. Ob slikah bomo pregledali ključne dejavnike, ki so pomembni pri oceni varnosti ter določanju smeri spusta. Poleg klasične ocene snega, nevarnih situacij za nastanek plazov ter testov snežne odeje, bo poudarek na posebnostih pri prvi pomoči pri reševanju iz snežnih plazov ter pri smučanju, pregledali pa bomo tudi osnovno opremo v nahrbtniku.

Drugi del bo potekal na terenu. Najprej bomo pregledali snežni profil, omenili najnevarnejše situacije in izdelali teste. Sledi uporaba plazovne opreme, delo z žolnami ter protokoli reševanja.

Dobimo se ob 9.00 v Bohinju, v Informacijskem centru Bohinj, Stara Fužina 37-38. Delavnica bo potekala do 16. ure.

Potrebna oprema: smučarska oprema ter oblačila, plazovni trojček (sonda, lopata ter žolna). Poleg smučarskih očal prinesite tudi sončna ter sončno kremo.

Teoretični del je brezplačen. 
Za praktični del je potrebna kotizacija v višini 10 EUR/osebo. 
Zaradi velikega zanimanja in omejenega števila udeležencev so potrebne predhodne prijave. Zbiramo jih na elektronskem naslovu [email protected] ali 
po telefonu 04 5780 245 v odpiralnem času Centra TNP Bohinj vsaj en dan pred dogodkom.

V primeru, da nimate plazovnega trojčka (žolna, lopata, sonda), sporočite, da jih prinesemo na delavnico – izposoja je brezplačna.

LAHKO SE UDELEŽITE SAMO TEORETIČNEGA DELA!

VABLJENI!

 

Organizator:

  • Triglavski Narodni Park

Lokacija

Naroči se na e-novice

Z nadaljnjo uporabo strani se strinjate z uporabo piškotkov. OK Več...