fbpx
1 aprila, 2019

PRODAJNA RAZSTAVA DEKORATIVNIH OBJEKTOV POD IMENOM” KRIZANTEME”

Slovenskega umetnika Iztoka Šostarca

Umetnika je za izdelavo dekorativnih objektov inspirirala publikacija “Barons Zois Challenge Napoleone”, katera govori o intelektualnih in družbenih aktivnostih slovenskih intelektualcev v obdobju Ilirskih Provinc. Del publikacije je posvečen raziskovalnem delu barona Žige Zoisa, poteku šolanja in družbenih aktivnostih njegovega mlajšega brata Karla Zoisa, ki omenja barona Žigo Zoisa kot začetnika raziskovanja proteusa in njegovega mlajšega brata Karla Zoisa kot ustvarjalca prvega alpskega botaničnega vrta po baročnem vzorcu na Brdu pri Kranju, pri katerem mu je pomagal tudi brat Žiga. V  vrt je nasadil drevesa in rastline iz domačega okolja, je pa zaradi svojih povezav s Severno Ameriko in ostalimi deli sveta, uvažal in naseljeval tudi eksotične rastline iz ostalih delov sveta in Evrope. Med drugimi tudi indijske krizanteme.

Krizantema kot simbol, v naših krajih nima pozitivnega pomena, saj je pogosto povezana z smrtjo . Razlog za to leži v tem, da pri nas cveti v začetku novembra, prav v obdobju Dneva mrtvih.

Zgodovina krizanteme nam govori popolnoma nasprotno zgodbo. Iz Kitajske je preko Koreje je prišla na Japonsko, kjer je bila sprejeta kot nacionalna roža, kot simbol Cesarske družine in roža Sonca. Na kitajskem velja krizantema kot roža mladosti in dobrega zdravja.

V Evropo, bolj natančno v Anglijo, je prišla leta 1754. in je sprejeta v naše vrtove kot roža, katera cveti in krasi  vrtove v zimskem času, čeprav obstajajo vrste, ki cvetijo tudi avgusta.

Vse to je umetnika navdihnilo, da poskusi razbiti mit o krizantemi kot roži “žalosti” in “mistike”.

Sama roža – cvet krizanteme – ima izredno geometrično  in dinamično formo, tako da jo lahko “kopiramo” v drugih materialih, kot so papir, glina, kovina, embalaža…..

Serija, ki jo je umetnik ustvaril, bazira na reciklirani embalaži ( vrečke za kruh, ročaji nakupovalnih papirnatih vrečk, različen ovijalni papir z motivi) v zelo živih in sončnih barvah.

Ogled razstave in nakup razstavnih eksponatov je mogoč vsak dan v skladu z odpiralnim časom TIC-a.

Organizator:

  • Turizem Bohinj

Lokacija

Naroči se na e-novice

Z nadaljnjo uporabo strani se strinjate z uporabo piškotkov. OK Več...