fbpx
7 septembra, 2020

VODENI POHOD PO ETAPI 7: BOHINJSKA BISTRICA – STARA FUŽINA

Nedelja, 20. 9. 2020 ob 9:15 po poti Juliana Trail

Pridružite se nam na pohodu po etapi 7 Juliane Trail-a ki bo potekala od Bohinjske Bistrice do Stare Fužine. Najprej se bomo povzpeli na arheološko najdišče Ajdovski gradec, grič vzhodno od Bohinjske Bistrice, kjer je bila včasih vas. Sledil bo ogled vasi Bohinjska Bistrica z znamenitostmi in kratko predstavitvijo zgodovine Bohinja. Pot bomo nadaljevali preko slikovite Dobrave do Ribčevega Laza. Bohinjsko jezero je največje stalno jezero v Sloveniji in ob njem stoji cerkev sv. Janeza Krstnika. Ogled arheološkega najdišča. Zaključek bo pri Centru TNP v Stari Fužini. Prehodili bomo celotno etapo 7. Pohod bo vodila arheologinja, ga. Marija Ogrin. 

KRATEK OPIS ETAPE:

Krajša etapa vodi od Stare Fužine skozi Ribčev Laz ob Bohinjskem jezeru po makadamskih cestah in poteh čez razgledno Dobravo v Bohinjsko Bistrico, ki je upravno središče Bohinja (Etapo bomo prehodili v obratni smeri kot je opisana!)

Etapa se začne pri Centru Triglavskega narodnega parka in Turizma Bohinj in vodi v začetnem delu k in ob obali Bohinjskega jezera. Bohinjsko jezero je največje naravno, stalno jezero v Sloveniji (4,1 kilometra dolgo, 1,2 kilometra široko in globoko 45 metrov). Značilno zanj je, da ima na dnu številne izvire vode, zato je hladnejše, vendar bolj pretočno in zato čistejše od Blejskega. Bohinjska zgodovina v tem delu omenja začetke železarstva v Sloveniji (ime Stara Fužina). Železnica z bohinjskim predorom, zgrajenim leta 1906, je pripomogla k hitrejšemu razvoju Bohinja. Bohinjske planine so še vedno žive in polne govedi. Zanimiva sirarska pot vodi od planine do planine. Bohinjska cika – trdoživa alpska krava – je še vedno zaščitni znak Bohinja, kot tudi številni izdelki domače obrti pod znamko »Bohinjsko/From Bohinj«. Na koncu Bohinjskega jezera se lahko zapeljemo z gondolo na 1000 metrov višji Vogel – zimsko/letno središče z razgledi na Triglav in druge gore. Po Spodnji Bohinjski dolini od Ribčevega Laza do Bohinjske Bistrice pot poteka skozi zaselke pod vznožjem bohinjsko-tolminskih gora čez razgibane travnike Dobrave, od koder se lepo vidi gore Triglavskega pogorja. Bohinjska Bistrica je upravno središče doline.

OBVEZNE SO PREDHODNE PRIJAVE do četrtka, 17. 9. do 12.00 ure!!!

DODATNE INFORMACIJE:

  • Datum in ura: 20. 9. 2020 ob 9.15
  • Izhodišče: Železniška postaja Bohinjska Bistrica 
  • Dolžina in trajanje pohoda: cca 5 ur
  • Zahtevnost: nezahtevna pot
  • Potrebna oprema: pohodna obutev in obleka, pohodne palice, hrana in pijača
  • Sodelujoči: ArheoAlpe, Turizem Bohinj
  • Prevoz:  Brezplačno parkiranje v Boh. Bistrici je možno na Kobli P 23 (46.268113, 13.958662). Iz Stare Fužine oz. Boh. jezera do Boh. Bistrice je organiziran poletni brezplačen prevoz 
  • Prijave do: 17. 9. 2020 do 12.00
  • Prijave na: [email protected]
  • Cena: Brezplačno (dogodek je sofinanciran v okviru projekta Smer TNP).

REZERVIRAJ/POVPRAŠUJ 

Organizator:

Naroči se na e-novice

Z nadaljnjo uporabo strani se strinjate z uporabo piškotkov. OK Več...