fbpx
maj 31, 2018

ZAČETEK POLETNE SEZONE NA SORIŠKI PLANINI

Začetek obratovanja dvosedežnice Lajnar in zeliščarska delavnica

Otvoritev dvosedežnice Lajnar

Otvoritev obratovanja dvosedežnice bo v soboto 23.6 in nedeljo 24.6.2018 od 9h -16h.

Na dvosedežnici Lajnar boste lahko uživali na panoramski vožnji in ogledih ostankov Rapalske meje. V gostišču Brunarica bodo poskrbeli za dobro domačo kulinariko. Dan boste lahko izkoristi za igre na prostem; od odbojke, badmintona do igral za najmlajše.

Delavnica z zeliščarko Jožico Bajc Pivec

Delavnico bo vodila Jožica Bajc Pivec, izkušena zeliščarka iz Zeliščarske domačije Pivec. Popeljala nas bo po vrhovih Soriške planine, ki nam s svojo lego ponujajo raznoliko in specifično floro. Sprehodili se bomo po krožni poti, po grebenih vrhov nad planino, kamor se bomo popeljali z dvosedežnico Lajnar.
Da pa ne bomo samo uživali v čudovitih razgledih in ostankih utrdb stare rapalske meje, bo poskrbela Jožica. Vodila bo delavnico na temo priprave mazil v domači kuhinji po receptih naših babic. Izdelali bomo mazilo za ustnice.

  • Začetek: nedelja 24.6.2018 ob 10:00
  • Cena: 25 €/osebo
  • Trajanje: 3 ure
  • Všteto v ceno: vozovnica z dvosedežnico in malica ob koncu delavnice
  • Maksimalno število udeležencev: 20 oseb
  • Delavnica se izvede ob zadostnem številu prijav
  • Prijave na [email protected]

Jožica Bajc Pivec je, ne le simpatična in energična gospa, ampak naravnost navdihujoča oseba, ki zlahka postane zgled. Tudi zato, ker se je po izgubi redne zaposlitve pogumno podala na samostojno pot, ki si jo je tlakovala že prej z ljubeznijo do zeliščarstva. Je izučena zeliščarka. Odkar pomni, je Jožica zbirala zeliščarsko literaturo. Z dognanji patra Simona Ašiča si je zgradila osnovo,saj je med drugim tudi učenka mag. Jožeta Kukmana, Ašičevega naslednika.

Pogosto nas preseneti tudi s svojo prav posebno opravo, ki je zasnovana po tradicionalnih oblekah iz krajev od koder prihaja in obveznim slamnikom. Pravi da ni Pehta, saj si ne zatika rastlin za slamnik, ampak jih skrbno zlaga v košarico. Vsako jutro se sprehodi med svojimi rožicami in tiste, ki jo najbolj pritegnejo, končajo v jutranjem čaju. Poudarja pomen preventivne rabe. Kot so modri možje govorili že davno, je bolje preprečiti kot zdraviti. In pri tem so nam darovi narave v veliko pomoč. Le pravilno jih moramo nabrati, pripraviti in shraniti.

Lokacija

Naroči se na e-novice

Z nadaljnjo uporabo strani se strinjate z uporabo piškotkov. VEČ