fbpx
13 julija, 2019

SMERNICE ZA OBISKOVALCE

Nasveti za optimalno doživetje Bohinja

V Bohinju se v največji meri trudimo ohraniti tisto, kar vas je k nam najbolj pritegnilo: lepo in neokrnjeno narava, mir in tišino, prijazne domačine ter vrsto priložnosti za doživanje narave brez odvečnega stresa.

Vendar pa pri tem potrebujemo tudi vašo pomoč. Upoštevanje pravil, ki smo jih postavili z jasno usmeritvijo k trajnostnemu razvoju destinacije, bo poskrbelo, da se boste obiska Bohinja in Triglavskega narodnega parka spominjali z največjim veseljem.

NAŠ “HIŠNI RED”

 • parkiranje je dovoljeno samo na označenih parkirnih mestih
 • vožnja z vozili v naravnem okolju ni dovoljena
 • avtodomi in ostala vozila, v katerih je mogoče prenočevati, lahko preko noči parkirajo le v kampih in na parkiriščih za avtodome
 • šotorjenje in bivakiranje je dovoljeno le v kampih
 • v naravnem okolju Triglavskega narodnega parka ne uporabljamo dronov
 • pse je potrebno imeti vedno na povodcu, lastnik je dolžan počistiti njegove iztrebke
 • kopanje psov na območju kopalnih voda ni dovoljeno
 • ob planinskih poteh ni smetnjakov, vse odpadke odnesemo do ekoloških otokov
 • odpadke ločujemo
 • spoštujmo domačine in njihovo lastnino
 • hodite le po označenih poteh
 • zaradi občutljivih življenjskih okolij je kopanje v visokogorskih jezerih in vodotokih (tudi v Mostnici) v osrednjem območju parka prepovedano
 • kolesarsko pot si delite s traktoristi, pešci in konjeniki, zato pazite na varnost

ZADIHAJTE NA POLNO Z NARAVO IN LJUDMI JULIJSKIH ALP

Naši ukrepi, s katerimi želim zmanjšati negativne vplive turizma na okolje ter gostom in domačinom izboljšati kakovost življenja in izkušenj.

Zaveza

Skupaj z našimi gosti se zavedamo krhkega ravnovesja med naravo in človekom. Spoštujemo dediščino sobivanja z okoljem, ki so nam jo zapustili predniki in dajemo zgled našim potomcem. Vsi smo del skupnega sveta.

Mobilnost

Bohinj in Triglavski narodni park obišče vsako leto več turistov. S tem se še dodatno povečuje pritisk na občutljivo alpsko okolje. Z željo, da razbremenimo pritisk na jezersko skledo, uvajamo ukrepe, s katerimi želimo obiskovalce spodbuditi k uporabi javnega prevoza. Parkiranje je dovoljno zgolj na označenih parkirnih mestih, najugodnejše parkiranje je v Bohinjski Bistrici. Več o mobilnosti in prometnem režimu v Bohinju.

Na voljo so vam različne možnosti prevoza: 

Lahko pa jo naokoli mahnete tudi peš

Odpadki in ekološki otoki

V Bohinju ločujemo odpadke. V naravnem okolju ne boste našli manjših smetnjakov, odpadke odnesemo do ekoloških otokov. Ekološki otoki se nahajo v Ukancu, na Naklovi glavi in na Veglju.

Pravila plovbe

Ob Bohinjskem jezeru in Savi Bohinjki je vzpostavljen sistem vstopno-izstopnih mest za plovila, za uporabo je potrebno kupiti dovolilnico, plovba na območju kopalnih voda ni dovoljena.

Kampiranje

Jasne noči, posute z zvezdami, doživljajte na klopeh planinskih koč, zavetišč in bivakov. Tako vas vabi bonton obnašanja v Triglavskem narodnem parku, ki pokriva dve tretjini območja v Občini Bohinj. Kampiranje in bivakiranje izven za to določenih mest namreč ni dovoljeno.

Taborjenje je dovoljeno le v uradnih kampih. Zakon o Triglavskem narodnem parku prepoveduje tudi parkiranje motornih vozil, počitniških prikolic ali motornih vozil, ki se uporabljajo za prebivanje, zunaj za to določenih mest.

Odlok o javnem redu in miru pa na območju Občine Bohinj prepoveduje prenočevanje po senikih, kozolcih, parkih, avtobusnih in železniških postajah, v prostorih večstanovanjskih objektov, ki za to niso namenjeni, na tržnici in drugih za to neprimernih prostorih.

Boste pa v Bohinju našli dva kampa, ki ponujata čudovito kuliso za vaše poglede iz oken prikolic ali skozi šotorska krila z vso potrebno ponudbo za vaše udobje. Eden v Ukancu ob Bohinjskem jezeru, drugi v Bohinjski Bistrici ob Savi Bohinjki. Prav tako sta na voljo dve urejeni parkirišči za avtodome: Senožeta v Srednji vasi in na železniški postaji v Bohinjski Bistrici.

Kartica Julijske Alpe: Bohinj

Avtobus, vlak, avtovlak in izletniška ladja so samo nekatere možnosti, ki jih brezplačno ali pod ugodnimi pogoji uporabljajo imetniki kartice in s tem prispevajo k umirjanju motornega prometa v Bohinju in razvoju okolju ter ljudem prijaznega turizma. Uživajte v skrbno varovani naravni in kulturni krajini. Postanite del vizije pri ustvarjanju zelene prihodnosti ter uporabite brezplačne in ugodne možnosti okolju prijaznih oblik prevoza. Ob rezervaciji prenočišča preverite ali ste upravičeni do nakupa Kartice Julijske Alpe: Bohinj.

Naroči se na e-novice