fbpx
31 Januar, 2019

TOP 30 SLOVENSKIH TURISTIČNIH BISEROV

Bohinj na 3. mestu

Revija Moje finance je že tretje leto zapored poiskala TOP 30 slovenskih turističnih biserov. Gorski trojček – Bled, Bovec, Bohinj – je na vrhu lestvice, sledita Ankaran in Kranjska gora. Največji skok na lestvici za kar 16 mest so zabeležili pri Radovljici, kjer si pomagajo tudi z Avseniki. Ljubljana je na repu lestvice. Na lestvici najdete kar nekaj zanimivih občin in potencialno tudi idej za poletni odklop ali tudi priložnosti za posel.

Zadnji dve leti se Slovenija omenja tudi kot kriptodežela, zato smo preverili tudi možnost razvoja kriptoturizma. Lani je Slovenijo obiskalo 4,9 milijona gostov in tudi letos se spogledujemo z rekordnim letom. Izvedeli so, da je v nekaterih turističnih biserih v top sezoni potrebno celo dva dni prej rezervirati mizo v restavraciji.

Kako so računali?

Pri iskanju TOP 30 slovenskih turističnih občin so upo­števali osem izbranih in sestavljenih kazalnikov, ki so v izračunu imeli enakovredno utež. Da bi lah­ko primerjali 212 občin, so vse podatke preračunali na število njihovih občanov. Kazalniki so: število prihodov in prenočitev turi­stov na občana, delež tujih gostov glede na prenočitve, število sob glede na sto občanov, znesek pobrane turistične takse na občana v letu 2017, prispevek občine v pobranih turi­stičnih taksah v vsej državi v letu 2017, letna povprečna rast pobranih taks. Z lestvice so izločili občine, ki nimajo regi­striranih sob ali podatkov o prenočitvah oziroma o prejetih turističnih taksah.

Avtorica prispevka: Marja Milic, Odgovorna urednica revije in portala Moje finance

PRELISTAJ ČLANEK:

Naroči se na e-novice

Z nadaljnjo uporabo strani se strinjate z uporabo piškotkov. OK Več...