fbpx
30 Marec, 2018

ZLATA KOLESARSKA PRAVILA

Zlata pravila obnašanja kolesarjev v naravnem okolju.

1. Brezhibno kolo in telo – vedno varno na turo

Uporabljajte le tehnično brezhibno kolo in ustrezno opremo (oblačila, obutev, rokavice in čelado ter ustrezne pripomočke za daljše ture). Kritično ocenite svoje sposobnosti in poskrbite, da boste na turi ostali ves čas zbrani. Ne vozite pod vplivom opojnih substanc.

2. Ne divjajte – počasi se daleč pride

Upoštevajte vse kolesarske hitrostne omejitve in priporočila.  Če si želite hitrosti, se udeležite tekmovanj z gorskimi kolesi oziroma uporabljajte gorsko kolesarske poligone. Pred nepreglednimi ovinki zmanjšajte hitrost. Pri zaviranju ne blokirajte gum, saj takrat puščate sledi, ob tem pa tudi slabo zavirate.

3. Uporabljajte le odprte poti – ni vsaka pot prava pot

Upoštevajte prometno signalizacijo. Vožnja po zavarovanih območjih (npr. močvirjih, rastiščih zaščitenih rastlin) ter travnikih in smučarskih progah je strogo prepovedana! Spoštujte zasebno lastnino.

4. Za sabo puščajte le minljive sledi – smeti pa odnesite s sabo

Pazite na tla pod sabo. Mokre in blatne poti so bolj občutljive kot suhe. Ostajajte na že narejenih poteh in ne delajte novih, prav tako ne sekajte poti na ostrih ovinkih. Zračnice, embalažo in druge odpadke odnesite nazaj v dolino. Uporabljajte biološko razgradljiva olja in maziva.  Bodite gorski kolesar in hkrati naravovarstveno ozaveščen športnik.  Krhkega naravnega ravnovesja ni težko uničiti, veliko teže pa ga je ponovno vzpostaviti.

5. Ne plašite divjadi in domačih živali – bodite manj živalski od živali

Izogibajte se nepotrebnemu hrupu. Živali se hitro vznemirijo, lahko zaradi nenadnega srečanja, hitrega premika ali glasnega zvoka. Dajte živalim dovolj prostora in časa, da se na vas privadijo. Ko greste mimo konjenikov, bodite zelo previdni in upoštevajte njihova navodila (če niste prepričani, jih vprašajte). Preganjanje živine in vznemirjanje divjadi sta resna prekrška.

6. Spoštujete druge – in drugi bodo spoštovali vas

Naredite vse v vaši moči, da nase opozorite ostale uporabnike poti – prijazen pozdrav ali zvonec sta dobri metodi. Ko vozite skozi ovinke, upoštevajte dejstvo da lahko tudi drugi uporabljajo to pot. Poskušajte predvideti možnosti srečanja. Kolesarji morajo spoštovati in dajati prednost vsem drugim uporabnikom poti, razen če je pot označena izrecno za kolesarje. Kolesarji, ki vozijo navzgor imajo prednost, tako da jim jo morajo kolesarji, ki vozijo navzdol odstopiti, razen če je pot vidno označena, da je enosmerna oz. samo za spuste. Potrudite se, da bo vsako srečanje varno in spodobno.

7. Vse poti uporabljate na lastno odgovornost

Prevzemite odgovornost za lastno življenje v svoje roke. Upoštevajte zlata pravila obnašanja kolesarjev v naravnem okolju.

ŠE NEKAJ SPLOŠNIH KOLESARSKIH PRAVIL IN NASVETOV

  • Če ni kolesarske steze ali pasu, vozite ob desnem robu vozišča v smeri vožnje, in sicer čim bližje robu (ne več kot en meter od roba) vozišča.
  • V skupinah morajo kolesarji voziti en za drugim. Če je pot dovolj široka je le izjemoma dovoljena vožnja dveh kolesarjev vzporedno.
  • V obvezno opremo kolesa spadajo zvonec, luč za osvetljevanje ceste, zadnja rdeča luč, zadnji rdeči odsevnik, rumeni odsevniki v pedalih, bočni odsevniki ter brezhibna zadnja in prednja zavora. Ponoči in ob zmanjšani vidljivosti je priporočljivo dodatno poskrbeti za vidljivost z raznimi odsevniki, ki jih pripnemo na oblačila.
  • Čelada: kolesar, mlajši od 14 let, mora med vožnjo nositi zaščitno čelado, enako pa velja tudi za otroka, ki se na kolesu vozi kot potnik. Čeprav ni predpisana, pa čelado priporočamo tudi odraslim kolesarjem
  • Preberite tudi priporočila Planinske zveze Slovenije: Priporočila turnim kolesarjem

Naroči se na e-novice

Z nadaljnjo uporabo strani se strinjate z uporabo piškotkov. OK Več...