fbpx
25 Januar, 2018

CERKEV SVETEGA PAVLA V STARI FUŽINI

Prvotna cerkev je domnevno nastala že v 13. stoletju

KAJ SI LAHKO OGLEDAMO V CERKVI SVETEGA PAVLA?

Z obzidjem obdana srednjeveška cerkev svetega Pavla stoji na koncu (oziroma na začetku) vasi Stara Fužina. Prvotna cerkev je domnevno nastala že v 13. stoletju in je bila namenjena rudarjem in plavžarjem, ki so z družinami živeli na tem območju.

Srednjeveško jedro sestavljata ladja in vhodna lopa. Lopa je ena največjih ohranjenih pri nas, tlakovana z okroglastimi rečnimi kamni in ozkimi ploščatimi kamni ter je delo iste delavnice, ki je leta 1639 tlakovala lopo pri sv. Janezu.

Na zahodni fasadi so le delno ohranjene gotske freske, ki prikazujejo vrsto svetniških upodobitev (delo Mojstra bohinjskega prezbiterija so osrednje tri figure, freske sv. Lenarta na levi in sv. Ahaca na desni pa je približno dvajset let kasneje dodal suško prileški slikar). Sv. Krištof na južni zunanjščini ladje je iz prve polovice 17. stoletja.

Veliki oltar iz srede 17. stoletja je bil kasneje dopolnjen s sliko patrona (zavetnika) cerkve – Spreobrnjenje sv. Pavla (Matija Koželj, konec 19. stoletja). Oltarja v stranskih kapelah sta stoletje mlajša.  Lesen pevski kor na dveh stebrih (iz druge polovice 17. stoletja) krasijo trije iz lesa izrezljani angeli »muzikanti«.

V cerkvi si lahko ogledamo tudi sodoben križev pot v obliki oljnih slik v rdeče modri tehniki, ki jih je naslikal priznan koroško slovenski slikar Valentin Oman.

Dodatna zgodovinska dejstva:

  • v virih je cerkev prvič omenjena konec 15. stoletja kot podružnica župnije sv. Martina v Srednji vasi
  • sodeč po freskah ob glavnem vhodu, je cerkev vsaj pol stoletja starejša
  • v kasnejših stoletjih je bila večkrat prezidana (leta 1502 so jo obnovili Ortenburžani)
  • današnjo podobo je cerkev dobila v 18. stoletju, ko so prizidali zvonik z dvojno čebulasto streho in laterno ter kapela

OGLEDI

  • po predhodnem dogovoru z župnijskim uradom v Srednji vasi
  • pred in po sveti maši
  • telefonska številka: +386 (0)45 723 723 (Župnijski urad v Srednji vasi)

Lokacija

Naroči se na e-novice

Z nadaljnjo uporabo strani se strinjate z uporabo piškotkov. OK Več...