Pogosta vprašanja & dobro je vedeti

V kolikor ne najdete odgovora na vaše vprašanje nam ga zastavite na [email protected].

Kartica mobilnosti JA: Bohinj

Do nakupa kartice Julijske Alpe: Bohinj so upravičeni gosti, ki stanujejo pri partnerjih Turizma Bohinj. Preden svojo nastanitev rezervirate, se pozanimajte o možnosti nakupa kartice Julijske Alpe: Bohinj. Dodaten pogoj za nakup kartice je, da ste pri partnerju Turizma Bohinj nastanjeni vsaj dve noči.

Vse naštete avtobusne prevoze lahko koristi kdorkoli. Ni omejitve.

Parkiranje in javni promet

Za cel dan so vam na voljo parkirišča:
– P7 – Stara Fužina – Labora (15€/dan, 7€ od 15.00 ure)
– P+R (P10) – Ribčev Laz – Kristal (10€/dan)
– P+R (P14) – Senožeta (4€/dan)
– P+R (P23) – Kobla (2€/dan)
– P+R (P13) – Danica (4€/dan)

Na modrih conah je parkiranje časovno omejeno na največ 2 uri. Obvezna je označitev časa prihoda (parkirna ura ali navadni listek za vetrobranskim steklom). Če je parkirišče plačljivo, je potrebno plačati parkirnino.

 • Plačilo z gotovino omogočajo vsi parkirni avtomati. Podrobnejša navodila so navedena na posameznem parkirnem avtomatu. Glede na vplačani znesek prejmete parkirni listek, ki ga je potrebno namestiti na vidno mesto armaturne plošče v vozilu.

 • Na večini parkirnih avtomatih je možno plačevanje tudi s plačilnimi (bančnimi) karticami. Podrobneje glede možnosti plačila na posameznih parkiriščih je navedeno v zemljevidu pri posameznih parkiriščih.

 • Na voljo je več različic parkirnih kartic, ki so namenjene različnim skupinam. Kartice so namenjene plačilu parkirnine na vseh parkiriščih v občini Bohinj, opremljenimi s parkirnimi avtomati z znakom Občine Bohinj. Kartice so: Julijske Alpe: Bohinj, Občan Bohinja, Lastniki počitniških hiš in stanovanj ter Prijatelj Bohinja.

 • Uporabnikom parkirišč v občini Bohinj je na voljo plačilo parkirnine z mobilnim telefonom in sicer:
 • – z mobilno aplikacijo EasyPark (prenesete aplikacijo EasyPark, ki delujejo na platformah Android in iOS, pri avtomatu skenirate kodo in izberete eno od plačilnih možnosti)
  – prek pogovornega bota, aplikacij: Viber, Whatsapp, Facebook, Messenger in Apple business chat). Na avtomatih je na voljo QR koda, ki jo skenirate in izberete pogovorni kanal, preko katerega boste plačali parkirnino.
  – z SMS-om po navodilih, navedenih na posameznem avtomatu)
 • Na vsakem parkirnem avtomatu, kjer je možno plačilo s SMS ali mobilno aplikacijo Parkmewise, so navedena natančnejša navodila za plačilo.

Na vsakem parkirnem avtomatu, kjer je možno plačilo s SMS ali mobilno aplikacijo EasyPark, so navedena natančnejša navodila za plačilo.

Parkiranje za motoriste je brezplačno, razen na parkirišču pri Slapu Savica.

Invalidi se s potrdilom izkažejo na Občini ter pridobijo parkirno kartico brezplačno. Le-ta  omogoča prehod preko zapornic, tudi na cesti Voje-Vogar-Blato.

Za več dni je možno parkirati na naslednjih parkiriščih:
P14 Srednja vas (Senožeta)
P23 Boh. Bistrica (Kobla)
P9 Slap Savica
P12 Športni center Triglav Pokljuka (Rudno polje)
Na parkomatu oz. pobiralcu parkirnine plačate znesek glede na število dni parkiranja.

Večdnevno parkiranje na Vorančkojci je mogoče, plača se parkirnino po ceniku, za toliko dni, kolikor računate, da se boste v hribih zadržali. Npr. za 2 dni plačajo 1,5 eur/h x 28 h (ker se parkirnina plačuje od 6.00 do 20.00 ure). Cenejša alternativa je parkirišče v Senožetih.

Parkirnino v Senožetih (P14) tako za osebna vozila kot za avtodome se plača na parkomatu na parkirišču. Turistična taksa se plača na recepciji.

Znesek parkirnine in turistične takse na parkirišču za avtodome na železniški postaji v Bohinjski Bistrici se poravna v recepciji.

Parkirišče za avtodome na parkirišču Kobla (P23) v Bohinjski Bistrici obratuje med 1. 6. in 30. 9. Nudi možnost začasnega parkiranja v višku poletne sezone, ko so ostale kapacitete za potrebe prenočevanja avtodomov zapolnjene. Začasno parkiranje je dovoljeno do največ 12 ur. Plačilo turistične takse ni potrebno.

 •  Vožnja z avtodomom preko celega leta ni dovoljena po gozdni cesti Stara Fužina – Voje – Vogar – Blato, po glavni cesti Ukanc – Slap Savica pa je vožnja z avtodomom prepovedana v juliju in avgustu. Vožnja z avtodomom tudi ni dovoljena v naravnem okolju in na cestah kjer prometna signalizacija označuje prepoved prometa z motornimi vozili (npr. gozdne ceste, poljske poti…).
 • Za prenočitev v avtodomu imate na voljo dva kampa (Bohinj v Ukancu in Danica v Boh. Bistrici), čez noč lahko prenočite v avtodomu tudi na parkiriščih P14 Senožeta v Srednji vasi ali na parkirišču za avtodome na železniški postaji v Bohinjski Bistrici. V višku poletne sezone pa tudi na parkirišču P23 Kobla v Boh. Bistrici.
 • Parkiranje avtodomov čez noč na ostalih javnih parkiriščih in površinah v Bohinju ni dovoljeno.
 • Čez dan tudi ni dovoljeno parkiranje avtodomov na parkiriščih P1 Ribčev Laz (pred pošto), P4 Stara Fužina (Vegelj) in P27 Kamnje (Na Rju)

Parkiranje za več dni je možno (razen za avtodome). V parkomat se vstavi ustrezen znesek (npr. parkiranje za 3 dni = 18 EUR) in parkomat zazna število dni. Imetniki Kartice mobilnosti Bohinj, imajo parkiranje brezplačno.

Ne, rezervacije niso možne. Organizirani prevozi so namenjeni razbremenitvi prometno najbolj obremenjenih točk z individualnim motornim prometom. V primeru večjih skupin gre za izvedbo občasnega prevoza, za izvedbo katerega se lahko dogovorijo s prevozniki ali taksisti, ki opravljajo prevoze na željeni relaciji.

Kolesarjenje

Vožnja s kolesi v naravnem okolju ni dovoljena. Leta 2021 je bil sprejet dopolnjen Odlok o prometnem režimu občine Bohinj, ki prepoveduje vožnjo s kolesi ob severni obali Bohinjskega jezera (od Mrenša do Ukanca). Prosimo, da se tega držite. V Bohinju imamo lepo urejeno in slikovito kolesarsko pot, ki vas, kot pravimo domačini, popelje »okrog Bohinja«. Dolga je dobrih 12 kilometrov in je dokaj nezahtevna. Ima tudi odsek za gorske kolesarje – čez sedlo Senožeta na Brod, pot je makadamska, zato odsvetujemo vožnjo neizkušenim kolesarjem, ti naj raje nadaljujejo pot po regionalni cesti ali obrnejo.

Lastniki psov

Kopanje v Bohinjskem jezeru za pse ni prepovedano, razen na območju kopalnih voda. Območje kopalnih voda sega od cerkve sv. Janeza Krstnika do konca vzhodne obale jezera (Kopalno območje Fužinski zaliv) ter kos obale v Ukancu (Kopalno območje Ukanc).

Z vozili javnega avtobusnega prometa se ne smejo prevažati žive živali.

Izjeme so:

 • Dovoljen je prevoz službenih psov policije, vojske, carine, gorske reševalne službe in reševalnih enot civilne zaščite v spremstvu vodnika, ki morajo biti na vrvici in imeti nagobčnik.
 • Psi vodniki za slepe in invalidne osebe z vodnikom, za katere ni potrebno, da imajo nagobčnik,
 • Manjše živali, ki morajo biti v primernih sredstvih za prevoz tako, da zaradi tega niso ogroženi, ovirani oz moteni drugi potniki. Nevarnih in strupenih živali ni dovoljeno prevažati. Živali se ne smejo prosto gibati po sedežu oz. vozilu in ne smejo onesnaževati vozila.

Prevoz psov in manjših živali prevoznik opravi le, če potnik psa ali manjšo žival spremlja, prevzame zanjo polno odgovornost in jamči, da izpolnjuje vse pogoje, ki veljajo po veterinarski zakonodaji za t.i. nekomercialni premik (vstop na javna mesta in v sredstva javnega prevoza). V primeru prezasedenosti vozila se psi in manjše živali ne smejo prevažati. Nesnažni in mokri psi in manjše živali se ne smejo prevažati. Prevoz živali je brezplačen.

Da, na ladji so psi dobrodošli, vožnja je za njih brezplačna. 

Ostalo

Če vam načrtovanje vašega dopusta v Bohinju povzroča težave, vam priporočamo, da obiščete spletno stran www.bohinj.si ali pokličete v enega izmed TIC-ev. Če pa ste že nastanjeni v Bohinju, lahko obiščete enega od TICev. Prvi na poti iz Ljubljane (če potujete z avtom) je v Bohinjski Bistrici na Mencingerjevi ulici 10 (TIC Bohinj, Bohinjska Bistrica), drugi na Ribčevem Lazu 48 (TIC Bohinj, Ribčev Laz), tretji pa v Stari Fužini 53b (TIC Bohinj, Stara Fužina). V Stari Fužini je tudi Center TNP, Bohinj.

 1. Če ste v Bohinju samo dan ali dva je najboljša izbira nakup paketa Bohinj. Obstaja 6 različnih paketov, ki vsebujejo različne atrakcije. Kupiti jih je možno v poletnem času. 
 2. Če ste v Bohinju nastanjeni dalj časa, se vam bolj splača nakup kartice Julijske Alpe: Bohinj. Kupi se jih lahko na informacijskih centrih in pri nekaterih ponudnikih. Možnost je nakupa kartice za 3, 5 ali 10 dni. V kartico Julijske Alpe: Bohinj so vključene vstopnine, javni prevozi, parkiranje in popusti pri raznih ponudnikih.

Voda iz pip v Bohinju je pitna. Stoječe vode ne pijte.

Če vam jezero ni dovolj osvežilno, se lahko kopate tudi v Savi Bohinjki. Kopanje v Mostnici je prepovedano. Prav tako je prepovedano kopanje v visokogorskih jezerih: Triglavska jezera, Krnsko jezero, Kriška jezera, jezero na Planini pri Jezeru.

 • Jahanje
 • Športi na vodi
 • Zip line
 • Plezanje
 • Raziskovanje jame Govic
 • Smučanje
 • Tek na smučeh
 • Ribolov: na voljo so 3 revirji: Bohinjsko jezero, Sava Bohinjka in Mostnica. Potreben je nakup dovolilnice.
 • Poleti z jadralnim padalom iz Vogla ali Vogarja
 • Bowling
 • Joga v naravi
 • Bohinjske fototure

Dobro je vedeti

Bohinj, več kot le jezero.

Veliko ljudi misli, da je Bohinj le okolica Bohinjskega jezera. Bohinj pa je več kot le jezero. Njegovo zgodbo namreč sestavlja 24 naselij (izmed katerih nobeno ni poimenovano Bohinj), posejanih po Zgornji in Spodnji dolini, Pokljuški planoti, jezerski kotlini in Nomenjski dolini. Območje Bohinja pa obsega tudi visokogorje in Jelovico.

V Bohinju je vreme nestabilno v vseh letnih časih. Eno minuto lahko sije sonce drugo minuto pa se na nebu začnejo kopičiti nevihtni oblaki. 

Verjetno poznate izrek: V Bohin’ ma d’ž ta mvade. Ta nakazuje na to, da v Bohinju res velikokrat pada dež. 

Zato je obvezna oprema za v Bohinj dežnik, ne glede na še tako sončno vremensko napoved. Priporočamo tudi palerino in nepremočljive čevlje

Spominke lahko kupite skoraj v vsaki trgovini, na info centru in ob vstopih v znamenitosti (slap, cerkev…)

Tiste, željne pravih bohinjskih izdelkov, pridelkov itd. pa usmerimo na izdelke s certifikatom Bohinjsko/From Bohinj. 

Izdelki Bohinjsko so najvišje kakovosti in izpod rok bohinjskih kmetov, obrtnikov in podjetnikov. 

Poskrbimo pa tudi za poslovna darila, ki jih lahko naročite na [email protected]

 • 1. in 2. januar : novo leto
 • 8. februar: Prešernov dan
 • Velika noč in velikonočni ponedeljek
 • 27. april: dan upora proti okupatorju
 • 1. in 2. maj: praznik dela
 • binkoštna nedelja
 • 25. junij: dan državnosti
 • 15. avgust: Marijino vnebovzetje
 • 31. oktober: dan reformacije
 • 1. november: dan spomina na mrtve
 • 25. december: Božič
 • 26. december: dan samostojnosti in enotnosti

ZNAČILNOSTI PODNEBJA V BOHINJU

 • alpska klima (razmeroma ostra z mrzlimi zimami in kratkimi poletji, nadpovprečnimi padavinami in podpovrečnimi temperaturami zraka)
 • največ padavin je jeseni
 • največ jasnih dni ob koncu zime in v zgodnji pomladi
 • najdebelejša snežna odeja v februarju in marcu
 • izpostavljenost pogostim temperaturnim obratom

ZNAČILNOSTI TEMPERATUR V BOHINJU

 • srednje letne temperature so v nižinah Bohinja okoli  8°C
 • najtoplejši mesec je tako v dolini kot v gorah avgust
 • najhladnejši mesec je v dolinah januar, po gorah pa februar
 • jesen je toplejša od pomladi
 • jeseni ni več popoldanskih neviht (največ jih je junija in julija)
 • jeseni so temperature znosnejše za naporno hojo kot poleti, le dnevi so krajši
 • v oktobru se včasih pojavi izrazito obdobje toplega vremena – Martinovo (oziroma indijansko) poletje
  rosa, slana in ivje so padavine lepega vremena
 • megla je v Bohinju prisotna povprečno 90 dni v letu
 • največ sončnih dni je v sredogorju

V primeru nesreče ali nujne medicinske pomoči pokličite 112. 

 • Zdravstveni dom Bohinj: Triglavska cesta 15, 4264 Bohinjska Bistrica tel.: +386 4 572 71 00
 • Lekarna Bohinj: Triglavska cesta 15, 4264 Bohinjska Bistrica tel.: +386 4 572 77 40
 • Splošna bolnišnica Jesenice: Cesta maršala Tita 112, 4270 Jesenice tel.: +386 4 586 80 00

Info centri

Potrebujete pomoč pri iskanju nastanitve? Iščete namige za izlete ali druge aktivnosti, s katerimi bi popestrili svoj oddih v Bohinju? Potrebujete zemljevid in kakovostne informacije za varno hojo po hribih? Obiščite nas na naših info točkah. Z veseljem vam bomo pomagali.