18. MEDNARODNI FESTIVAL ALPSKEGA CVETJA: 24. MAJ - 9. JUNIJ 2024

Mednarodni festival alpskega cvetja je šopek botaničnih tur, prireditev in kulinaričnih doživetij, posvečenih divjeraslim rastlinam, cvetličnemu bogastvu Bohinja in lokalni ponudbi.

Festivalski dogodki se vsako leto v maju in juniju odvijajo na najrazličnejših lokacijah v Bohinju, ki obsega 24 vasi in se razprostira na več kot 300 km².

Izjemno rastlinsko bogastvo širšega območja Bohinja že dolgo vzbuja zanimanje botaničnih strokovnjakov in občudovanje ljubiteljev narave in njenih lepot. Že od prvih začetkov znanstvenega proučevanja slovenske flore so gore nad Bohinjem veljale za pravo zakladnico alpskega cvetja.

Cvetlično bogastvo Bohinja in gora nad njim je od zgodnje pomladi pa do jeseni prava paša za oči vsakogar, ki obišče Bohinj z okolico. Kakor hitro skopni sneg, razkošno zacvetijo telohi in druge znanilke pomladi… pisano cvetoči travniki in senožeti, sramežljive gozdne cvetlice in razkošje gorskega cvetja vse do najvišjih vrhov poleti… in ko gozdovi zažarijo v jesenskih barvah, lepota cvetja v jeseni – vse to se kar samo ponuja očem. Toda: več, ko o nečem vemo, več tudi opazimo! Če se vsaj malce poglobimo v spoznavanje rastlin in samoniklega cvetja, lepa rumena rožica ne bo več le rumena rožica – ampak naša prijateljica, o kateri bomo vedeli veliko zanimivega in bomo srečanja z njo še toliko bolj veseli! S cvetjem je povezanega veliko znanja, zgodb, starih modrosti, znanstvenih odkritij, spremlja nas od rojstva do smrti, navdihuje ustvarjalnost in olepšuje življenje. Vse te zanimivosti marsikdaj v mrzličnem vsakdanjem življenjskem ritmu kar spregledamo. Na žalost! Poleg tega pa vse to cvetlično bogastvo potrebuje našo skrb in varstvo, da bi ga lahko ohranili tudi za prihodnost. Marsikaj namreč ogroža številne vrste rastlin, nekaterim pa grozi celo izumrtje.

Da bi dali cvetličnemu bogastvu Bohinja, Triglavskega narodnega parka in Slovenije pravo veljavo, da bi vzpodbudili spoznavanje alpskega cvetja, znanstvenih spoznanj in ustvarjalnosti, povezane z njim in da bi obiskovalcem in domačinom omogočili bogatejše doživljanje bohinjske narave in kulturne dediščine, smo se odločili, da v času, ko se razcveta največ samoniklega cvetja, nekaj dni posvetimo cvetličnim temam. Od botaničnih spoznanj do ljudskih izročil, od umetniškega ustvarjanja do spoznavanja, kaj vse ni samo lepo – ampak sodi celo v lonec in na mizo! In tako se je rodila zamisel o Mednarodnem festivalu alpskega cvetja v Bohinju!

Cvetlični meniji bodo ponovno na voljo v času 18. Mednarodnega festivala alpskega cvetja (24. 5. - 9. 6. 2024)

PROGRAM FESTIVALA

V festivalskih dneh se zvrsti cela kopica kulturnih prireditev, povezanih s cvetličnimi temami – od likovnih razstav do glasbenih večerov. Saj veste – cvetje je od nekdaj navdihovalo umetnike! Strokovnjaki imajo priložnost za posvetovanja o alpskih rastlinah, njihovemu spoznavanju, ohranjanju in pomenu. Zvrstijo se delavnice in predstavitve številnih področij in načinov, kako lahko samoniklo cvetje polepša in obogati naše življenje. Pod vodstvom domačih vodnikov in botaničnih strokovnjakov lahko spoznavate cvetlično bogastvo Bohinja, njegove okolice in tudi nekaterih drugih botanično zanimivih območij Slovenije. Bohinj lahko doživite na nov način – in izveste marsikaj zanimivega o njegovi preteklosti, sožitju človeka in narave in lepotah, ki se včasih skrivajo v neopaznih malenkostih.


Likovna razstava Dragice Cvetrežnik: DELAJ S SRCEM


14. Tradicionalni pohod k slapu Savica


U konc’ sveta so pravljice doma, tradicionalni dogodek za otroke in družine na Zlatorogovi pravljični poti

Raziskovanje Goričce, voden ogled botaničnega vrta z Majdo Ribnikar


Škrat Polesnjak in planinsko cvetje ob Bregarjevem in Knoflnovem stanu


Kako nastane sir na kmetiji Gartner?Raziskovanje Goričce, voden ogled botaničnega vrta z Majdo Ribnikar


Pojdimo skupaj do bohinjske perunike, voden botanični izlet na Rudnico z dr. Petrom SkobernetomVijugamo med cvetlicami, botanično vodenje po travnikih Koble s Polono Strgar


Škrat Polesnjak in planinsko cvetje ob Bregarjevem in Knoflnovem stanuHarmonija vode, gozda in melišč, botanično vodenje po severni obali Bohinjskega jezera z dr. Petrom Skobernetom


Bogastvo grbinastih travnikov, voden botanični izlet na Vogar z Marjano Bajt


Botanični izlet po Gorjušah z dr. Petrom Skobernetom


Rastlinstvo in živalstvo Jelovice z Brigito Oblak


Raziskovanje Goričce, voden ogled botaničnega vrta z Majdo Ribnikar


Tek štirih srčnih mož


66. Tradicionalni Kravji bal


Praznik sira in vina

Cvetlična trgovina

Bohinj se v spomladanskem času, ko vzbrstijo prve trobentice in ko se razbohotijo travniki in gozdovi, ki v Bohinju postrežejo z več kot 1.000 različnimi rastlinskimi vrstami, spremeni v velik botanični vrt. Ta vrt je bogastvo, ki je jedro Mednarodnega festivala alpskega cvetja.
Botanični sloves Črne prsti in okolice je znan že več kot 200 let. Za to sta zaslužena predvsem Karel Zois in F. X. Wulfen, kasneje pa so jo obiskovali tudi drugi raziskovalci. Tudi brez teh podatkov pa vsak, ki se povzpne na Črno prst v zgodnjem poletju, opazi veliko pestrost in lepoto tam rastočega cvetja, ki ga boste lahko s pomočjo te knjige lažje našli in prepoznali.
Vstopili ste na Zlatorogovo pravljično pot. Na njej vas čaka sedem pravljičnih junakov in ob vsakem lahko v to knjižico odtisnete štempiljko. Knjižica vsebuje tudi dodatne zanimive uganke ki se navezujejo na pravljično pot.

smernice za obiskovalce

Vse aktualne informacije v Bohinju zbrane na enem mestu. Preberite, kaj je dobro vedeti pred prihodom v Bohinj.
O parkiranju in možnostih organiziranega brezplačnega prevoza do vaših najljubših pohodniških izhodišč v Bohinju. Zelena mobilnost.
Poiščite pravšnje ravnovesje med spontanostjo in načrtovanjem oddiha v Bohinju. Preverite česa ne smete spregledati in kaj je potrebno upoštevati na območju Bohinja.

Znak festivala:

BOHINJSKA PERUNIKA (Iris cengialti f. vochinensis)

 

Bohinjska perunika (Iris cengialti f. vochinensis) je prav gotovo ena najlepših cvetlic, ki jih lahko občudujemo na območju Bohinja in jo štejemo med bohinjske botanične posebnosti. Zaradi lepote in razkošnih cvetov so jo z naravnih rastišč prinesli tudi v vrtove. Po pravici je postala zaščitni znak Mednarodnega festivala alpskega cvetja!

Perunika je že od pradavnine povezana z mnogimi izročili in verovanji. Poseben pomen so ji pripisovali že v času minojske kulture na Kreti. V kraljevi palači v Knossosu so odkrili fresko, ki je nastala približno 1500 let pred našim štetjem in na kateri so upodobljene perunike, kar je najstarejša znana upodobitev te rastline.

Slovanski narodi povezujejo to cvetlico z bogom neba in strele Perunom oziroma njegovo ženo Peruniko. Na to mitološko povezavo spominja tudi slovensko ime rastline – perunika. Pri slovanskih narodih se je marsikje vse do danes ohranilo verovanje, da korenika perunike človeka ali dom varuje pred udarom strele. (Kot mnogi možje je tudi bog Perun navadno ubogal nasvete svoje žene – perunika pa je bila znak njene prisotnosti!).

Festivalski foto utrinki


Video vsebine

Mednarodni festival alpskega cvetja smo v letu 2020 izvedli kar v digitalni dimenziji. Rdeča nit leta 2020 je bila: ”Za vsako bolezen rož’ca raste”. Čeprav nam je hudo, ker te naše ljube zelene in s cvetjem okrašene oaze nismo mogli tradicionalno skupaj proslaviti v živo, upamo, da boste v posnetkih našli obilico navdiha in pozitivnih vibracij. 

In ker je Bohinj le korak stran od vašega doma, lahko pisane travnike, dišeče zelene gozdove, pestro mrežo pohodniških poti, dihjemajoče razglede, dobrote in mojstrovine z lokalne tržnice ter okusne cvetlične menije v polni meri doživite individualno. Naši digitalni “vodniki” pa vam bodo v tem primeru pomagali, da boste razumeli, vedeli in videli več, ko bi sicer.

Vsi digitalni dogodki v sklopu festivala so organizirani tudi v seznamu predvajanja.


PUBLIKACIJE


Program MFAC (2023)


Program MFAC (2022)


Časopis Bohinj cveti (2019)