JULIJSKE ALPE

Z visokimi vrhovi, bogatimi gozdovi, cvetočimi travniki in vodnim bogastvom bogate Julijske Alpe so idealen cilj za vaš naslednji aktivni oddih. Navdih lahko iščete v kar desetih destinacijah skupnosti Julijske Alpe, pri čemer vam vsaka ponuja malce drugačen odtenek popolnosti. Bivajte v Bohinju in se podajte na izlet po Julijskih Alpah in drugod po Sloveniji ter izkoristite ugodnosti, ki vam jih nudi Kartica Julijske Alpe: Bohinj.  

Produkti Julijskih Alp

juliana-trail-mitja-sodja
Daljinska pohodniška pot Juliana Trail ne osvaja vrhov, ampak povezuje in raziskuje rob Julijskih Alp in Triglavskega narodnega parka.
Krožna turno kolesarska pot, ki vas v 7 etapah popelje na 290 kilometrov dolgo pot okrog Julijskih Alp.
Juliana Ski Tour, Foto Janko Humar
Juliana SkiTour je štiridnevno turnosmučarsko potovanje čez Julijske Alpe, od Kranjske Gore na severni pa do Tolmina na južni strani. Juliana SkiTour je kombinacija štirih različnih turnih smukov, lahko v vodeni različici in z organiziranim transferjem.

Booking center Julijske Alpe

Turizem Dolina Soče
Rupa 17, Bovec
T: +386 (0)5 30 29 643
E: [email protected] 
W: Booking center Julijske Alpe

Prodajni artikli Julijskih Alp

Z nakupom izdelkov podpirate vzdrževanje in nadgradnje poti Juliana Trail in Juliana Bike. Hvala!

DESTINACIJE SKUPNOSTI JULIJSKE ALPE

BOHINJ

Spletna stran.   

Bohinj je izjemen kraj, prežet s starodavnim spominom, ki obstaja v mislih domačinov, morda večine Slovencev. Čeprav soočeni s kompromisi med sodobnimi izzivi in podedovano ohranjeno naravo, smo s ponosom sprejeli dolgoročen izziv ohranjanja kulturne identitete Bohinja. 

Naše jezero ni pozidano in spremenjeno v mondeno letovišče. Je bistven del edinstvenega Triglavskega narodnega parka in območja Unesco–MAB. Za ohranjanje vsega tega pa je potrebno tako razumevanje domačinov kot obiskovalcev. Raziščite. Spoštujte. Soodgovorno uživajte. 

BLED

Spletna stran.

Z avtobusom je iz Bohinjske Bistrice do Bleda zgolj 3o minut, z vlakom pa samo 2o minut.

Sprehodite se okoli jezera, obiščite Blejski grad in Informacijski center Triglavska roža. Peljite se s pletno na otok, obiščite Stražo ali razglednik Ojstrica in se posladkajte z znamenitimi kremnimi rezinami.

Bled je tudi odlično izhodišče za raziskovanje drugih delov Julisjkih Alp. 

GORJE

Spletna stran.

Z Bleda nadaljujte pot proti Gorjam in Vintgarju. Skozi slikovito sotesko Radovne vas vodi 1,6 km dolga pot. Na voljo so lokalni avtobusi. 

Priporočamo tudi sprehod skozi Pokljuško sotesko, ki je del poti Juliana Trail. 

RADOVLJICA

Spletna stran. 

Ena ura vožnje z avtobusom vas loči od Bohinjskega jezera do Radovljice. Sprehodite se po očarljivem mestnem jedru, ki ga krasijo hiše iz 16., 17. in 18. stoletja. Ne spreglejte Čebelarskega muzeja in poizkusite izvrstne lokalne kulinarične dobrote, ki slovijo daleč naokoli.

Z lokalnim avtobusom ali z najetim kolesom se peljite do Begunj, do gostilne in muzeja Avsenik, potem pa naprej do Drage, kjer na skalni pečini stoji grad Kamen.

ŽIROVNICA

Spletna stran.

Nadaljujte po Poti kulturne dediščine Žirovnica. V Breznici si lahko ogledate čebelnjak čebelarja Antona Janše. Obiščite še Vrbo in rojstno hišo največjega slovenskega pesnika, dr. Franceta Prešerna, Doslovče s Finžgarjevo rojstno hišo
in Žirovnico s Čopovo rojstno hišo.

Vrnete se lahko po isti poti ali z avtobusom oz. vlakom iz Žirovnice do Jesenic, od koder se boste z vlakom vrnili v Bohinjsko Bistrico.

JESENICE

Spletna stran.

Obiščite muzeje na Jesenicah, v Mojstrani, Radovni in Kranjski Gori. Stara Sava na Jesenicah še posebno zaživi ob prireditvah. Iz Bohinjske Bistrice je z vlakom do Jesenic le dobre pol ure vožnje.

Z avtobusom se z Jesenic zapeljite do bližnje slikovite, z gorami obdane Kranjske Gore. 

 

KRANJSKA GORA

Spletna stran.

V Mojstrani obiščite Planinski muzej, se sprehodite do slapa Peričnik. V Kranjski Gori postojte ob jezeru Jasna, obiščite prelepe Zelence in izvir Save Dolinke ter ne pozabite na možnost poletnega sankanja na smučišču v Kranjski Gori.

Če pa vas še isti dan zamika obiskati Bovec v dolini Soče, se peljite iz Kranjske Gore čez prelaz Vršič po slikoviti cesti, ki so jo med 1. svetovno vojno zgradili vojni ujetniki, predvsem Rusi. Na njihove žrtve spominja Ruska kapelica, mimo katere
se boste peljali. Pred spustom v dolino Trente se boste dvignili na nadmorsko višino 1.611 m.

DOLINA SOČE

Spletna stran.

Iz Bohinjske Bistrice vas avtovlak do Mosta na Soči popelje v 4o min. Od tam lahko pot nadaljujete do edinstvenih Tolminskih korit ali spominske cerkve sv. Duha v Javorci, ki je bila zgrajena med 1. svetovno vojno in se ponaša z znakom evropske dediščine. Sprehodite se po okolici, kjer je vse polno sledi znamenite Soške fronte.

V Kobaridu obiščite Kobariški muzej 1. svetovne vojne, kostnico padlih vojakov in slap Kozjak v bližini. Pot vas bo ob smaragdni Soči vodila mimo slapa Boka do Bovca, kjer se lahko z vzpenjačo odpeljete na vrh najvišjega slovenskega smučišča Kanin (2.293 m), ki je povezano s smučiščem Sella Nevea na italijanski strani. Obiščite tudi Alpski botanični vrt Juliana v Trenti.

GORIŠKA BRDA

Spletna stran.

Z avtovlakom boste v 4o minutah prispeli do Mosta na Soči, od koder se z avtom odpeljete v Brda, slikovito gričevnato pokrajino vinogradov in sadovnjakov, kjer v vinskih kleteh zori visokokakovostno vino in v objemu sonca uspeva najslajše sadje.

Po obisku Vile Vipolže in degustaciji vinske kapljice pot nadaljujete do Sabotina – Parka miru 1. svetovne vojne, nato do Nove Gorice, od tam pa se vrnete do Mosta na Soči. V Bohinj se lahko vrnete z avtovlakom ali pa skozi slikovite vasi Baške grape, prek Petrovega Brda in čez Soriško planino.