Aktualno

Kaj je dobro vedeti pred prihodom v Bohinj? 
Preverite kdaj so odprti info centri v Bohinju, katere aktivnosti so trenutno na voljo in druge koristne informacije. 

Zime še ni čisto konec

Preverite, katere aktivnosti na snegu so še na voljo.
Previdno v gorah!

Smučišča in zimski centri

Nazadnje posodobljeno: 19. 3. 2024 ob 7:30

Stopnje plazovne nevarnosti

Prebivalstvo čezmejne slovensko-avstrijske (SI-AT) programske regije je v mnogih ozirih izpostavljeno nevarnostim, ki jih povzročata dež in sneg. V smislu opozarjanja projekt CROSSRISK razvija enotna opozorila pred nevarnostmi, ki so posledica padavin. To poteka v sodelovanju z avstrijskimi in slovenskimi opozorilnimi službami (meteorološke in pristojne državne službe) ter partnerskimi ustanovami iz področja znanosti.

Novosti na Voglu

Letos je Vogel pridobil izjemno pomembno novost: novo krožno kabinsko žičnico (KKŽ) Zadnji Vogel, ki je že pridobila tudi uporabno dovoljenje in bo na voljo za uporabo v letošnji smučarski sezoni.  

Nova žičnica bo obratovala tudi poleti, vključena bo v visokogorsko pohodniško arheološko pot, ki bo vodila od zgornje postaje nihalne žičnice dp arheološkega najdišča Dolga Planja in se spustila do sirarne Zadnji Vogel. 

Nova KKŽ bo pomembna tudi z vidika ponudbe za kolesarje, saj bodo lahko dvignili sedeže in vozili kolesa. Hkrati bodo uredili tudi kolesarsko pot Orlove glave. 

NAČRTUJTE SVOJ PRIHOD IN AKTIVNOSTI

KAKO JE S POHODNIŠTVOM V ZIMSKIH RAZMERAH ?

 • Priporočamo, da se odločate za lahko dostopne vrhove in upoštevate, da so dnevi krajši. Večina koč v visokogorju je zaprtih.  
 • Na pot se odpravite le s primerno opremo, izberite cilj, ki ustreza vaši telesni pripravljenosti in preverite ustreznost vremenskih razmer.
 • Informacije o zaprtih planinskih poteh so na voljo na strani: https://stanje-poti.pzs.si/, kjer lahko poročate tudi morebine poškodbe, ki ste jih opazili na poti. 
 • Za informacije o pohodniških poteh lahko dostopate lahko tudi do spletne aplikacije maPZS in pa mobilne aplikacije Slovenia Outdoor v trgovini Google Play ali Apple App Store

ALI LAHKO V BOHINJ IN PO JULIJSKIH ALPAH PRIDEM Z JAVNIM  PREVOZOM?

KJE LAHKO NAJDEM VEČ POMEMBNIH INFORMACIJ ZA NAČRTOVANJE POTOVANJA?

Upamo, da vam bodo te informacije pomagale pri načrtovanju obiska Bohinja in Julijskih Alp. Veselimo se vašega prihoda!! 

PROMET IN PARKIRANJE

Na povezavi so na voljo informacije o parkiriščih, javnem prevozu in organiziranih prevozih v Bohinju. Ski bus z vožnjami prične predvidoma 23. decembra. Vozni redi so objavljeni na strani promet.bohinj.si

Info centri

Potrebujete pomoč pri iskanju nastanitve? Iščete namige za izlete ali druge aktivnosti, s katerimi bi popestrili svoj oddih v Bohinju? Potrebujete zemljevid in kakovostne informacije za varno hojo po hribih? Obiščite nas na naših info točkah. Z veseljem vam bomo pomagali. 

BOHINJ 2023/2024

Katere znamenitosti lahko obiščete?

Pohodništvo

Če ste dovolj izkušeni, ste preverili vremensko napoved, si izbrali varno pot, ste dobro kondicijsko pripravljeni in imate dobro opremo, se boste mogoče vseeno podali v gorski svet. 

gore-sončni-vzhod-bohinj-mojca-odar

Priporočamo obisk gora v manjših skupinah in upoštevanje varnostnih priporočil.

Prav tako obiskovalce gora naprošamo, naj se v gore podajajo z razumom in da naj pohodniške ture prilagodijo svojim sposobnostim in opremi, ki jo imajo.

Gibanje na območju poti Ožarjeni kamen na Pršivec je smrtno nevarna zaradi krušljivega terena in podora skal.

Več informacij: Planinska zveza Slovenije

Koča pod Bogatinom, Foto: Pavel Korošec

Pred turo se vprašajmo:

 
 
 • Kako dobro sem pripravljen (psihično in fizično)? Je izbrana pot primerna zame?
 • Kakšna je vremenska napoved? Slabo vreme in vidljivost lahko podaljšata čas hoje tudi do desetkrat. Imam oblačila, ki me bodo zaščitila pred močnim vetrom, mrazom in padavinami? Ali je na poti koča, bivak, zavetišče, kamor se bom lahko umaknil?
 • Kakšna je izbrana pot? V katero smer bom hodil (sever, jug, vzhod, zahod)? Pripravite si načrt poti. Pot razdelite na manjše odseke, predvidite počitke in približen čas hoje. Ustvarite si sliko poti in jo prehodite v mislih.
 • Imam v nahrbtniku vse potrebne stvari za današnjo turo?
 • Kako daleč je in koliko časa bom potreboval za celotno pot? Na vrhu smo šele na polovici poti – naš cilj je varna vrnitev v dolino in domov. 
 • Kako strm je teren? Ali ga bom moral prehoditi v ključih, za kar bom potreboval več časa (je pa manj utrudljivo)?
 • Kakšen je teren? Ali so na poti balvani, melišča? Ali je na poti rušje, ki me bo upočasnilo, ali ga bom lahko obšel?
 • Ali so na poti značilnosti, ki jih bom moral premagati: krnice, hudourniki, strmi skoki? Ali jih lahko obidem?
 • S katerimi nevarnostmi se na poti lahko srečam: prepadi, s travo poraščen svet, padajoče kamenje?
 • Kako hoditi?
 • Kakšno hitrost hoje ubrati? So z vami otroci? 
 • Predvidevajte in si ustrezno načrtujte vaš izlet, pohod. 
 • Izberite turo, ki je primerna vaši fizični in psihični pripravljenosti in pri tem upoštevajte svoje zdravje in zdravje udeležencev ture. Še posebej pozorni bodite v primeru, da imate kakršne koli kronične bolezni, alergije ali pa ste srčni bolnik.

Koristne povezave

Dolge kolone in razmere nam na cestah kradejo čas in živce, zato se svoboda iz osebnega avtomobila vse bolj seli v javni prevoz. Preverite možnosti za zeleno raziskovanje Bohinja.
Vzemite si čas za odkrivanje bohinjskih lepot in neokrnjene narave Triglavskega narodnega parka. Raziščite ugodno ponudbo paketov z nastanitvami v Bohinju.
Pregovorno dolge in mrzle zime v Bohinju so včasih pospremili z rekom "Mi Bohinjci sredi raja - 13 mescou zima traja!". A danes je vseeno malce drugače. Preverite, kaj lahko pozimi počnete v Bohinju.
Če ste dovolj izkušeni, ste preverili vremensko napoved, si izbrali varno pot, ste dobro kondicijsko pripravljeni in imate dobro opremo, ki jo znate uporabljati, se boste mogoče vseeno podali v gorski svet. V razmislek v nadaljevanju nekaj napotkov za varnost.
Naročite preko spleta: izdelke Bohinjsko, knjige in zemljevide, promocijske izdelke poti Juliana Bike in Juliana Trail...