Festival Glasbeno poletje v Bohinju

Glasbeno poletje Bohinj je harmonično usklajeno z okoljem, v katerem zaživi vsako poletje. Izjemna akustika cerkvice svetega Martina v Srednji vasi in čudovito okolje bohinjske naravne in kulturne krajine vabita vrhunske domače in tuje glasbene umetnike, da s svojimi glasovi in instrumenti uglasijo svoje stvaritve z okoljem. Že mnogi strokovnjaki so veliko napisali o številnih dokazanih pozitivnih učinkih klasične glasbe na naše telo in duha, mi pa vas vabimo, da to preverite sami. 

V letošnjem letu pa bodo prvič poleg koncertov potekali tudi mojstrski tečaji s priznanimi profesorji. Če želite izpiliti svoje glasbeno znanje, so glasbeni seminarji v Bohinju vrhunska priložnost za zdužitev koristnega s prijetnim.  

Program poletnih koncertov

Festival Glasbeno poletje v Bohinju ima že 29. letno tradicijo.
Preverite katere koncerte boste lahko vpletli v svoje poletno uživanje v Bohinju. 


Glasbeno poletje v Bohinju 2024

Mojstrski tečaji s priznanimi profesorji

V letu 2023 so vodenje festivala prevzele mlade glasbenice Eva Jensterle, Jerca Novak in Urška Zupan in v letošnjem letu bodo prvič poleg koncertov potekali tudi mojstrski tečaji s priznanimi profesorji.

Seminar za prečno flavto

Masterclass  za prečno flavto s priznanim profesorjem Janom Ostry-em bo potekal med 15. in 21. julijem. Jan Ostry poučuje na MUK Wien, na praškem konservatoriju ter na univerzi v Ostravi.

  • Datum: 15. – 21. julij 2024
  • Profesor: Jan Ostrý
  • Možno število udeležencev: 8
  • Rok prijave: 1. junij 2024
  • Cena aktivne udeležbe: 350 eur
  • Cena pasivne udeležbe: 50 eur/na dan

Prijave sprejemamo do zapolnjenih mest, šteje vrstni red prijav. Po oddani prijavi vam bomo na email poslali navodila za plačilo.

Seminar je namenjen študentom in dijakom, ki želijo pridobiti novo znanje na področju profesionalnega igranja flavte, se pripravljajo na avdicije, tekmovanja, bi radi izpopolnili tehnike igranja, hkrati pa tudi uživali v idiličnem ambientu Bohinja.

Ure seminarja bodo potekale v Dvorani Kulturnega doma Joža Ažmana v Bohinjski Bistrici.

Vsakemu aktivnemu udeležencu pripadajo 4 individualne ure s profesorjem, na urah bo prisotna tudi korepetitorka Andreja Kosmač.

  • Možno število udeležencev: 8
  • Rok prijave: 1. junij 2024
  • Cena aktivne udeležbe: 350 eur
  • Cena pasivne udeležbe: 50 eur/na dan

Prijave sprejemamo do zapolnjenih mest, šteje vrstni red prijav.

Po oddani prijavi vam bomo na email poslali navodila za plačilo.

NASTANITEV V ČASU SEMINARJA

Za nastanitev in prehrano udeleženci poskrbijo sami, v bližnji restavraciji bodo na voljo kosila po ugodni ceni. V primeru kakršnih koli vprašanj, pa se lahko obrnete na naslov [email protected]. V kolikor bi želeli bivanje rezervirati skupaj z drugimi udeleženci, nam pišite na mail in vas povežemo med seboj.

Jan Ostrý je bil rojen v Pragi. Študiral je na državnem konservatoriju v Pragi, na CNR de Versailles in na CNSM de Lyon v razredu prof. Ph. Bernold, kjer je diplomiral z odliko.

Kot solist in član komornih zasedb je nastopal v številnih evropskih državah in na različnih festivalih (Styriarte v Grazu, Haydn Festspiele v Eisenstadtu, Prague Spring, Concertgebouw Amsterdam, International Flute Festival Maastricht, Week of Pierre Boulez …). Posnel je več zgoščenk v komornih zasedbah: Bachove sonate za dve flavti, trii Haydna in Stamitza. V koncertni sezoni 1999/2000 je bil solo flavtist v Orchestre National de Lyon, v sezoni 2001/2002 pa solo flavtist v Den Norske Operaen v Oslu.

Od leta 2001-2019 je vodil mojstrske tečaje na European Flute Academy v Fissu, od leta 2003 pa Kulturtage v Neubergu. Poučuje na zasebni univerzi za glasbo in umetnost na Dunaju (MUK Wien), na državnem konservatoriju v Pragi in na Fakulteti za umetnost na Univerzi v Ostravi.

V četrtek 18. julija bosta v sklopu koncertov Glasbenega poletja v Bohinju, v cerkvi v Srednji vasi nastopila Jan Ostry in Andreja Kosmač.

Še dva koncerta pa bodo pripravili udeleženci, in sicer v petek 19. julija bo v cerkvi sv. Janeza Krstnika na Ribčevem Lazu nastop komornih skupin, ki bodo oblikovane tekom tedna. 

V nedeljo 21. julija pa bo zaključni koncert udeležencev v dvorani kulturnega doma Joža Ažmana v Bohinjski Bistrici.

Seminar za klarinetiste

Datum: 3. – 9. avgust 2024
Profesorji: Mate Bekavac, Matic Kuder, Tomaž Zevnik, Aljaž Beguš, Jakob Bobek

Že vsem pa je poznan poletni festival koncertov in delavnic Klarinetkanje, ki se bo letos med 3. in 9. avgustom odvil že četrtič zaporedoma. Poučevali bodo: Mate Bekavac, Matic Kuder, Tomaž Zevnik, Aljaž Beguš in Jakob Bobek.

Odvilo se bo vrsto koncertov na vsem dobro znanih lokacijah – Pod Lipo, Ranč Mrcina, Ažmanov dom in Hotel Bohinj.

Klarinetkanje, Glasbeno poletje v Bohinju; foto: Katja Bobek

Več informacij sledi kmalu.
Z vprašanji se lahko obrnete na:
[email protected]