ZNAMENITOSTI

Ste prepričani, da ste v Bohinju raziskali že sleherni kotiček? Pobrskajte po naši zbirki naravnih in kulturnih znamenitosti Bohinja. Prepričani smo, da boste našli kaj novega za svoj seznam doživetij ob naslednjem obisku. 

Vodena panoramska vožnja je zanimiva dopolnitev vašim aktivnostim, vznemirljiva in poučna dogodivščina za najmlajše in ekološki način prevoza na drugo stran jezera.
Vklenjen v prepadne stene Komarče, pod Triglavskimi jezeri, se bohoti slap Savica. Začetek najdaljše in druge najkrajše slovenske reke.
Razglednik Peč s svojimi 720 metri nadmorske višine predstavlja fantastično lokacijo za rekreacijo in ljubitelje fotografije. Izlet lahko podaljšate do Rudnice.
Razgledna točka, ki jo ima marsikdo namesto jutranje kavice. Ponuja vam štiri različne razgledne smeri po Bohinjski kotlini.
Vogar je najbolj vzhodni vrh grebena nad severno obalo Bohinjskega jezera. Priljubljena izletniška točka je postal prav zaradi krasnih razgledov in planinskega doma. 
Vodnikov razglednik je družinska razgledna točka. Z malo vloženega truda ste nagrajeni z osupljivimi razgledi na dobršen del Bohinja in venec Julijskih Alp.
Vogel je idealno izhodišče za krajše in daljše pohodniške ture (več kot 1000 metrov nad Bohinjskim jezerom, možen najem vodnika) ter zimska doživetja.
Podnebne, geomorfološke, geološke in hidrološke značilnosti Bohinja, rastlinstvo in živalstvo.
Bivajte v Bohinju in se podajte na izlet po Julijskih Alpah - 10 destinacij skupnosti JA je nepresahljiv vir idej za aktiven oddih.
Za pestrost živalskega sveta v Bohinju so poskrbele ugodne okoliščine (kotlinska lega, velike višinske razlike, vpliv Sredozemskega morja in geološka podlaga). Pri nas živijo skoraj vse za gorsko okolje značilne vrste.

Kultura in ljudje

Bohinj oblikujemo in žlahtnimo ljudje, ki tu živimo. Skozi stoletja so naši predniki vestno ohranjali biodiverziteto in tradicijo tega prostora. Kljub pionirskim podvigom (pogosto postavljeni na zemljevid zgodovine; med drugim so štirje srčni Bohinjci prvi osvojili Triglav), je bohinjska trma neumorno harmonizirala in intuitivno prepletala  kulturno krajino z bistvom narave. Moderne generacije s ponosom prevzemamo štafeto ter s smelimi načrti bolj ali manj uspešno plujemo med čermi sodobnega časa.  

Kmetijstvo

Pristop “s polja na mizo” je pomemben del sodobnih trendov in odgovornega turizma. Čedalje bolj se vsi skupaj zavedamo pomena lokalne samooskrbe, regenerativnega kmetijstva, ekološkega pristopa k pridelavi hrane, kakovostne prsti in semen…

A hkrati je opazen velik upad števila kmetij in prebivalcev, ki se tako ali drugače ukvarjajo s pridelavo hrane. Da bi zagotovili bistveno večji delež hrane lokalnega izvora, smo na podlagi Strategije razvoja kmetijstva v Bohinju zagnali aktivnosti in usklajen poslovni model, ki bo na novo povezal kmetijstvo, turizem in gostinstvo.

mednarodni-festival-alpskega-cvetja

Biotska pestrost Bohinja

Večina Bohinja leži na območju Triglavskega narodnega parka, kjer najdemo okoli 7000 različnih živalskih vrst in okrog 1600 vrst rastlin. To območje je znano po izjemni raznolikosti ekosistemov, hkrati pa je v celoti vključeno v evropsko omrežje posebnih varstvenih območij v sklopu Nature 2000. 

V javnem zavodu Turizem Bohinj se povezujemo in sodelujemo v različnih projektih, ki prispevajo k ohranjanju biodiverzitete v našem okolju. Hkrati pa iščemo načine, kako ta ključna področja odgovornega turizma približati domačinom in obiskovalcem. Eden najzanimivejših projektov je zagotovo Mednarodni festival alpskega cvetja

Restavracija Triglav bohinjsko

Zdravje na krožniku

Bohinjska kulinarika in lokalne sestavine, ki jo bogatijo, so neizogiben del pristnega doživetja Bohinja. 

Poiščite jedi in pijače s certifikatom Bohinjsko/From Bohinj in spoznajte pozabljene okuse preteklosti v sodobnih preoblekah, izpričano tradicionalne jedi in drzne kombinacije lokalnih specialitet. 

Naše zdravje je odvisno tudi (ali predvsem) od tega, kar imamo vsak dan na krožniku.

Raj za ljubitelje cvetja in botanične strokovnjake

Industrialec Zois je v Bohinju podpiral raziskovanje in odkrivanje Triglavskega pogorja. Financiral je številne odprave v gore in tudi štiri srčne može, ki so prvi prilezli na vrh Triglava. Podpiral pa je tudi Hacquetove odprave, poskuse osvojitve Triglava in prirodoslovna raziskovanja. Zoisova zvončica nosi ime po Karlu, Žigovem bratu, ki je bohinjske gore in floro neizmerno ljubil.

Botanično razkošje Bohinja si lahko sami ogledate v enem od štirih naravnih botaničnih vrtov Bohinja. Na spominske kartice lahko zberete več kot 40 orhidej ali katero od drugih številnih cvetk, ki kljubujejo razmeram vse tja do najvišjih vrhov. 

Priporočamo

Ideje za družine, ugodni paketi, vodeni izleti in aktivnosti za vsak letni čas.